Ένας άνδρας οπλισμένος με μαχαίρι εξαπέλυσε, το πρωί της Πέμπτης, επίθεση μέσα σε εκκλησία της Νίκαιας στη Γαλλία και σκότωσε τρεις ανθρώπους προτού συλληφθεί από την αστυνομία.

Η αστυνομία ανακοίνωσε ότι ο δράστης τραυματίστηκε κατά τη σύλληψή του, αλλά είχε τις αισθήσεις του και ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση, ενώ κατά τη διάρκεια της σύλληψής του φώναζε «Αλλάχου Ακμπάρ». Ονομάζεται Μπραχίμ και είναι περίπου 25 ετών, σύμφωνα με πηγή που πρόσκειται στις έρευνες.

Ο δράστης έδρασε μόνος του, ενώ η αστυνομία τού πήρε τα δακτυλικά αποτυπώματα για να διαπιστώσει αν βρισκόταν στον κατάλογο των υπόπτων για τρομοκρατία.

Έκοψε το λαιμό γυναίκας

Σύμφωνα με πηγές της αστυνομίας, μεταξύ των θυμάτων είναι μια 70χρονη γυναίκα, της οποίας ο δράστης της έκοψε το λαιμό μέσα στην εκκλησία.

Ένας άνδρας, ο οποίος μαχαιρώθηκε μέχρι θανάτου μέσα στην εκκλησία, ήταν ο νεωκόρος της.

Το τρίτο θύμα, μια γυναίκα γύρω στα 40, μαχαιρώθηκε μέσα στην εκκλησία, αλλά κατάφερε να διαφύγει και να καταφύγει σε ένα γειτονικό μπαρ, όπου λίγο αργότερα υπέκυψε στα τραύματά της.

Σύμφωνα με πηγή της αστυνομίας, υπάρχουν έξι τραυματίες, αλλά ο απολογισμός αυτός είναι προσωρινός.

Άγνωστο το κίνητρο του δράστη

Δεν έχει γίνει ακόμη σαφές ποιο ήταν το κίνητρο του δράστη ή αν η επίθεση συνδέεται με τα σατιρικά σκίτσα του Μωάμεθ, τα οποία οι μουσουλμάνοι θεωρούν βλάσφημα.

Η υπηρεσία της αντιτρομοκρατικής εισαγγελίας της Γαλλίας ανέφερε ότι κλήθηκε να ερευνήσει τη σημερινή επίθεση, η οποία σημειώθηκε την ώρα που η χώρα συγκλονίζεται ακόμη από την πρόσφατη δολοφονία δι’ αποκεφαλισμού του γάλλου καθηγητή Σαμουέλ Πατί έξω από το σχολείο όπου εργαζόταν στο Παρίσι από έναν 18χρονο τσετσενικής καταγωγής.

Αυξήθηκε το επίπεδο συναγερμού

Στο μεταξύ, η Γαλλία αύξησε σήμερα το επίπεδο συναγερμού στα εδάφη της στο ανώτατο επίπεδο, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ, ο οποίος δήλωσε ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης ότι η απάντηση της κυβέρνησης στην επίθεση θα είναι σκληρή και αμείλικτη.

Οι καμπάνες σε ολόκληρη τη Γαλλία θα ηχήσουν πένθιμα στις 15:00 τοπική ώρα στη μνήμη των θυμάτων.

Μνήμες τρομοκρατίας

Σημειώνεται πως η επίθεση έρχεται μετά το σοκ που προκάλεσε στη Γαλλία και σε όλο τον κόσμο ο αποκεφαλισμός του καθηγητή Σαμιέλ Πατί στο Παρίσι από έναν άνδρα τσετσένικης καταγωγής.

Ο δράστης, που έπεσε νεκρός από τα πυρά των αστυνομικών, είχε πει ότι ήθελε να τιμωρήσει τον Πατί επειδή έδειξε σε μαθητές σκίτσα που προφήτη Μωάμεθ.

Μετά τη δολοφονία του Πατί πάντως, γάλλοι αξιωματούχοι – υποστηριζόμενοι από πολλούς απλούς πολίτες – επιβεβαίωσαν εκ νέου το δικαίωμα επίδειξης σκίτσων και εικόνες τους έχουν εκτεθεί ευρέως σε πορείες αλληλεγγύης για τον άτυχο καθηγητή.

Το γεγονός αυτό προκάλεσε έκρηξη οργής σε περιοχές του μουσουλμανικού κόσμου, με ορισμένες κυβερνήσεις να κατηγορούν τον Γάλλο πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν ότι επιδιώκει μια αντι-ισλαμική ατζέντα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ