Η κοινωνία μπορεί να είναι Αναρχική, όπου δεν υπάρχουν κανόνες συμπεριφοράς κι ο καθένας λειτουργεί, όπως του συμφέρει ή να είναι συντεταγμένη με κανόνες, που καθορίζουν πώς θα πρέπει να συμπεριφέρεται ο πολίτης.

Όμως, επειδή ο άνθρωπος δεν έρχεται «καθαρός» στον κόσμο, παρατηρούνται κάθε είδους παραβατικότητες, όπως, καυγάδες, κλοπές, ληστείες και δολοφονίες.

Επειδή η σύγχρονη κοινωνία, προέκυψε στο πέρασμα του χρόνου από την πρωτόγονη ζωή, οι άνθρωποι είδαν πως ένα σύνολο ανθρώπων (μικρή & μεγάλη κοινωνία), χρειάζεται κάποιους κανόνες, για να μπορεί να επιβιώσει κι η ζωή του κάθε μέλους να είναι εξασφαλισμένη.

Ειδικά προς αντιμετώπιση της «αποκλίνουσας συμπεριφοράς» (Devianz), η κοινωνία θέσπισε τους νόμους, που επιδιώκουν να εγγυώνται την ομαλή καθημερινή ζωή των πολιτών.

Στο πέρασμα του χρόνου τα πολιτισμένα κράτη καθιέρωσαν τον καταστατικό χάρτη τους, που είναι το Σύνταγμα , το οποίο περιέχει όλες τις διατάξεις της κοινωνίας και του κράτους. Παράλληλα , στις Δημοκρατίες δημιουργήθηκε ο «θεσμός της Δικαιοσύνης» , που καλείται να εφαρμόζει τους νόμους, που καθορίζει το Σύνταγμα.

Το άρθρο 5 του ελληνικού Συντάγματος ορίζει : «1. Kαθένας έχει δικαίωμα να αναπτύσσει ελεύθερα την προσωπικότητά του και να συμμετέχει στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Xώρας, εφόσον δεν προσβάλλει τα δικαιώματα των άλλων και δεν παραβιάζει το Σύνταγμα ή τα χρηστά ήθη.

2, 3, 4. H προσωπική ελευθερία είναι απαραβίαστη. Kανένας δεν καταδιώκεται ούτε συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται ούτε με οποιονδήποτε άλλο τρόπο περιορίζεται, παρά μόνο, όταν και όπως ορίζει ο νόμος».
Στις 16 Οκτωβρίου μαθητές της Αθήνας έκαναν ένα συλλαλητήριο στην οδό Αμαλίας και στην πλατεία Συντάγματος, διαμαρτυρόμενοι για την κατάσταση στα σχολεία τους και τη έλλειψη διδακτικού προσωπικού.

Μετά την ολοκλήρωση του μαθητικού συλλαλητηρίου σημειώθηκαν εκτεταμένα επεισόδια, όπου σύμφωνα με την Αστυνομία, κουκουλοφόροι έριξαν μολότοφ και διάφορα αντικείμενα, εναντίον αστυνομικών δυνάμεων, ενώ έσπασαν και μια στάση τραμ. Επίσης έγιναν φθορές έξω από τον σταθμό του Μετρό στο Σύνταγμα, όπου έσπασαν και κάποιες κάμερες.

Οι αστυνομικοί αντέδρασαν, όταν δέχθηκαν τις βόμβες μολότοφ , ώστε απάντησαν με ρίψη χημικών, ενώ στη συνέχεια έπεσε και αρκετό… κυνηγητό στους δρόμους γύρω από το Σύνταγμα.
Λόγω αυτής της κατάστασης οι Αρχές προχώρησαν σε 10 προσαγωγές και οκτώ συλλήψεις,

Οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν την 16η Οκτωβρίου 2020 στην 1η τακτική Ανακρίτρια του Τμήματος Ανηλίκων, η οποία , διέταξε την κράτηση του 14χρονου, παρουσία του δικηγόρου του και την επαναπροσαγωγή του ενώπιόν της, στις 19 Οκτωβρίου 2020». Έτσι, ο ανήλικος έμεινε 4 μέρες στα κρατητήρια της ΓΑΔΑ.

Στο διάστημα αυτό έγιναν ένα σωρό διαμαρτυρίες και κινητοποιήθηκαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, για άγρα ψήφων, καθόσον δεν είναι πρέπον να φυλακίζεται ένας ανήλικος και μάλιστα 14 χρονών.
Η διαμαρτυρία, σωστή μεν, αλλά ελλιπής, γιατί κανένας από τους διαμαρτυρόμενους, δεν αναφέρθηκε στη ρίψη των μολότοφ, οι οποίες πήραν κατά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, το όνομα του υπουργού εξωτερικού της Σοβιετικής Ένωσης Βιατσεσλάβ Μολότωφ, με τις οποίες καλούνταν οι Ρώσοι να εξουδετερώσουν τα γερμανικά τανκς .

Το συμπέρασμα αυτού του γεγονότος είναι ότι οι Έλληνες πολίτες , μεγάλοι και μικροί έχουν το δικαίωμα να εκφράζουν ελεύθερα τη γνώμη τους, βάσει του Συντάγματος, αλλά δεν μπορούν συγχρόνως να τα κάνουν όλα λίμπα και να καταστρέφουν την περιουσία του κράτους, που δημιουργείται από τον ιδρώτα του ελληνικού λαού.