Πολύ ενόχλησε, όπως τώρα αποδεικνύεται, τους Τούρκους το γεγονός ότι δεν μπορούσαν να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια τύπου 214 που διαθέτουν σύστημα Στελθ. Στα τουρκικά ΜΜΕ εμφανίστηκαν ταυτόχρονα όμοια δημοσιεύματα, σύμφωνα με τα οποία οι τουρκικές ναυτικές δυνάμεις (και τα drones) είχαν εντοπίσει τα ελληνικά υποβρύχια. Για να γίνουν, μάλιστα πιο πειστικοί παρουσίασαν κάποιες θολές φωτογραφίες που δεν δείχνουν απολύτως τίποτα, ενώ λένε πως πρόκειται για ελληνικά υποβρύχια. Μάλλον με μεγάλα… ψάρια μοιάζουν στις θολές αυτές φωτογραφίες τα ελληνικά υποβρύχια.

Σίγουρα τα δημοσιεύματα αυτά γίνονται για τόνωση του ηθικού των τουρκικών ανθυποβρυχιακών δυνάμεων που προσπαθούσαν επί 34 ημέρες τον Αύγουστο και άλλες 7 τον Οκτώβριο να εντοπίσουν τα ελληνικά υποβρύχια και δεν τα κατάφεραν.

Μάλιστα σε μια περίπτωση νόμιζαν ότι είχαν εντοπίσει, ανήμερα της Παναγίας, ελληνικό υποβρύχιο νοτίως της Ρόδου και επί 48 ώρες έστελναν στην περιοχή αυτή ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα S-70 (τύπου Σικόρσκι) και κατασκοπευτικά αεροσκάφη CN-235 με συστήματα σόναρ για να το εντοπίσουν και το υποβρύχιο (τύπος Παπανικολής) ήταν μίλια μακριά και ο κυβερνήτης του έβλεπε από το περισκόπιο τις τουρκικές φρεγάτες.

Για ευνόητους λόγους δεν αναφέρεται πού ακριβώς βρισκόταν, αλλά εάν σε κάποια στιγμή αρθεί το απόρρητο θα μείνουν οι πάντες έκπληκτοι από την πορεία του.

Οι Τούρκοι δημιουργούν τέτοια δημοσιεύματα για εσωτερική κατανάλωση και για να αποκρύψουν πραγματικά γεγονότα όσον αφορά τα υποβρύχια. Για παράδειγμα μεσούσης της κρίσης του Αυγούστου, τα ελληνικά υποβρύχια και τα ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα είχαν ξετρυπώσει ένα τουρκικό υποβρύχιο ανοικτά της Εύβοιας το οποίο «βομβάρδισαν» με ήχους σόναρ κάνοντας τον καπετάνιο του να τραπεί σε φυγή.

Έτσι φθάσαμε στα τουρκικά δημοσιεύματα με τη Hurriyet να μας κάνει θρασύτατα και… παρατήρηση γράφοντας ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ντρέπεται και ότι η Τουρκία δίνει εικόνες από τα δήθεν αόρατα υποβρύχια. Γράφει ακόμα ότι οι εικόνες των υποβρυχίων που τραβήχτηκαν από τα τουρκικά drones κατέστρεψαν την αντίληψη που προσπαθούσε να δημιουργήσει η Ελλάδα για τα υποβρύχιά της. Ισχυρίζεται επίσης ότι τα ελληνικά υποβρύχια ακολουθούνταν συνεχώς από τα πλωτά και ιπτάμενα στοιχεία των τουρκικών ναυτικών δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο και επέστησαν την προσοχή στην έλλειψη αλήθειας.