Ακόμα ψάχνουν οι τουρκικές δυνάμεις να βρουν τα υποβρύχια 214 του Πολεμικού Ναυτικού, ανέφερε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Όπως είπε, τα παραπάνω υποβρύχια έχουν ειδικά χαρακτηριστικά όσον αφορά την πρόωση, δηλαδή ένα σιωπηλό σύστημα, και δεν γίνονται αντιληπτά από τα ελικόπτερα ή τα αεροπλάνα ή τα πλοία που τα ψάχνουν. Πρόκειται για τα πιο άρτια οπλικά συστήματα για το Πολεμικό Ναυτικό, που αποδείχθηκαν ιδιαίτερα χρήσιμα κατά την κρίση σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγει προ ολίγου διαστήματος, είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος. Να σημειώσω εδώ ότι τα τουρκικά ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα και αεροπλάνα κατά την κρίση του Oruc Reis έψαχναν, επί δύο ημέρες ανοικτά της Ρόδου ένα ελληνικό υποβρύχιο. Το «αόρατο» ελληνικό υποβρύχιο βρισκόταν όμως κάπου αλλού (για ευνόητους λόγους δεν αναφέρεται) και ο κυβερνήτης του έβλεπε καθαρά όλες τις τουρκικές κινήσεις από το περισκόπιό του.

***

Η ώρα της… φαιάς Αυγής

Μεγάλη ημέρα για τη Δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία καθώς το δικαστήριο θα εκδώσει την απόφασή του για την τύχη των στελεχών της Χρυσής Αυγής. Για τον δολοφόνο, Γιώργο Ρουπακιά, η καταδίκη είναι δεδομένη, το ενδιαφέρον εστιάζεται στο αν η Χρυσή Αυγή θα καταδικαστεί ως εγκληματική οργάνωση.

Και όλοι περιμένουν τη δικαίωση της Μάγδας Φύσσα, μάνας του Παύλου Φύσσα που έχασε τη ζωή του από το μαχαίρι του Ρουπακιά, αλλά και από την περιρρέουσα φασιστική ατμόσφαιρα που είχαν φτιάξει οι Χρυσαυγίτες.

***

Μαθαίνω ότι η απόφαση θα κρίνει πολλά για την τύχη ανάλογων κομματικών σχηματισμών που θέλουν να αντικαταστήσουν το κόμμα του Μιχαλολιάκου, όπως π.χ. οι Έλληνες του Ηλία Κασιδιάρη, ο οποίος παίρνει ένα σημαντικό ποσοστό στις δημοσκοπήσεις.

***

Όπως επίσης μαθαίνω κι ότι θα έχει ενδιαφέρον η αντιμετώπιση των Χρυσαυγιτών αν καταδικαστούν. Θα ξαναδούμε live χειροπέδες στα στελέχη της οργάνωσης; Θα… λείπουν κάποιοι από τα σπίτια τους; Και τι θα γίνει με τον Γιάννη Λαγό ο οποίος είναι ο μόνος με ασυλία ως ευρωβουλευτής; Η επόμενη ημέρα θα είναι πολύ, πολύ ενδιαφέρουσα…

***

Ο εκλεκτός του Ερντογάν και τα Βαρώσια

Ηδη θα διαβάσατε ότι ο Ταγίπ Ερντογάν  και ο εκλεκτός του στις τουρκοκυπριακές «εκλογές» της προσεχούς Κυριακής Ερσίν Τατάρ αποφάσισαν να ανοίξουν μέρος της παραλίας της περίκλειστης Αμμοχώστου (Βαρώσια). Εκείνο που πιθανόν να μην ξέρετε είναι ότι ο Τατάρ προτού αναχωρήσει για την Άγκυρα έστειλε ήδη τις μπουλντόζες προκειμένου να εισέλθουν στην περίκλειστη περιοχή, συνοδευόμενες από τουρκικές κατοχικές δυνάμεις. Επίσης αυτό που δεν γνωρίζετε είναι ότι το κομμάτι της παραλίας που πρόκειται να «αρπάξουν» οι Τούρκοι είναι μήκους 1,5 χιλιομέτρου και εκτείνεται ανάμεσα στο κατεχόμενο ξενοδοχείο Palm Beach και την παραλία που χρησιμοποιείται ήδη εδώ και χρόνια (παρανόμως) από τους αξιωματικούς του κατοχικού στρατού και τις οικογένειές τους. Με δυο λόγια ο Ερντογάν κάνει τα πάντα ώστε να κερδίσει τις «εκλογές» ο εκλεκτός του έναντι του Μουσταφά Ακιντζί που έως τώρα προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

***

Νόμος για… Facebook

Ενα πολύ σημαντικό σχέδιο νόμου που αφορά την ενσωμάτωση στο ελληνικό δίκαιο της Oδηγίας 2018/1808/ΕΕ για τις υπηρεσίες οπτικοακουστικών μέσων αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το αμέσως προσεχές διάστημα από τον αρμόδιο Υφυπουργό στον Πρωθυπουργό και Κυβερνητικό Εκπρόσωπο  Στέλιο Πέτσα. Και αυτό γιατί ρυθμίζει το οπτικοακουστικό περιεχόμενο σε όλες τις μορφές προβολής και αναπαραγωγής του. Το ενδιαφέρον εδώ έγκειται στην αντίδραση των νέων κατά παραγγελία οπτικοακουστικών υπηρεσιών (πχ  Netflix), των Πλατφορμών Διαμοιρασμού Βίντεο (YouTube), τις υπηρεσίες μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook) στην προσπάθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης να ρυθμίσει για πρώτη φορά τις υπηρεσίες αυτές αποκλειστικά ως προς το οπτικοακουστικό τους περιεχόμενο. Λεπτομέρειες προσεχώς.

***

Ομάδα φιλίας με… Αζερμπαϊτζάν

Αν δεν αποχωρούσε ο βουλευτής της ΝΔ Μάξιμος Χαρακόπουλος από την Κοινοβουλευτική Ομάδα Φιλίας Ελλάδας Αζερμπαϊτζάν, ελάχιστοι θα γνώριζαν την ύπαρξη αυτής της ομάδας. Και όμως για την ιστορία σας αναφέρω ότι στην Ομάδα αυτή μετέχουν άλλοι 22 βουλευτές απ΄όλα τα κόμματα (που δεν έχουν ακόμα παραιτηθεί) και που έχουν ως σκοπό την σύσφιγξη των σχέσεων με τους Αζέρους. Να σκεφτείτε ότι δύο φορές Έλληνες βουλευτές επιχείρησαν να επισκεφθούν το Μπακού. Την πρώτη ενώ ήταν έτοιμοι να αναχωρήσουν πληροφορήθηκαν ότι το Αζερμπαϊτζάν άρχισε απευθείας πτήσεις με τα κατεχόμενα της Κύπρου και έτσι σε ένδειξη διαμαρτυρίας ανέβαλαν την επίσκεψή τους. Σε λίγους μήνες όμως πήγαν αλλά…  απογοητεύτηκαν. Και τούτο γιατί:

***

Η υποδοχή που τους έκαναν οι Αζέροι ήταν ψυχρή. Τους έδειξαν μάλιστα και το Μουσείο… Ιλχάμ Αλίγιεφ (ωσάν να είχαν κάτι καλύτερο να τους δείξουν) και σε δεσπόζουσα θέση στο μουσείο υπήρχε μια αφίσα, την οποία, όπως είπαν ήταν η αφίσα που… αντίκρισε ο Αλίγιεφ μόλις γεννήθηκε. Ενδιάμεσα υπήρχαν και άλλες φωτογραφίες από τη δράση του «ηγέτη» του και η ξενάγηση έκλεισε με μια άλλη φωτογραφία, που τους είπαν ότι είναι ο εγγονός του Αλίγιεφ. Αλλά επειδή στην ομάδα  των βουλευτών υπήρχε και ένας γιατρός (σημερινός υπουργός) θέλησαν να τους δείξουν και το σύστημα Υγείας τους. Το οποίο σε κάποια στιγμή κατέρρευσε όταν μετέφεραν έναν ασθενή πάνω σε μια… πόρτα. Χρησιμοποιούσαν τις πόρτες σαν φορεία.

***

Οσο παράξενο κι αν φαίνεται οι Αζέροι βουλευτές ήρθαν και στην Ελλάδα φιλοξενούμενοι των Ελλήνων  συναδέλφων τους. Τους έκαναν μάλιστα και μια βόλτα έως την Κέρκυρα, αλλά εκεί υπήρξε μεγάλη ένταση όταν έγινε αναφορά στην γενοκτονία των Αρμενίων. Να σημειώσω ότι ουδείς από την Ομάδα Φιλίας παραιτήθηκε μετά την αρνητική αντιμετώπιση που επεφύλαξε ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν στον Έλληνα πρεσβευτή στο Μπακού Νικόλαο Πιπερίγκο, κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του, ούτε βεβαίως όταν Αζέροι βουλευτές εκπροσωπούσαν τη χώρα  τους στις εκδηλώσεις του ψευδοκράτους στην κατεχόμενη Κύπρο.

***

Οι προεκλογικές υποσχέσεις στις ΗΠΑ

Διαβάζοντας την αποκλειστική δήλωση του Τζον Μπάιντεν στον Εθνικό Κήρυκα της Νέας Υόρκης που ζητεί από την κυβέρνηση Τραμπ να πιέσει την Τουρκία ώστε η τελευταία να σταματήσει τις προκλήσεις έναντι της Ελλάδος και να πιέσει τον Ταγίπ Ερντογάν ώστε να αναιρέσει την πρόσφατη απόφασή του για μετατροπή της  Αγιάς Σοφιάς σε τζαμί, μου ήρθε στο μυαλό ένας άλλος δημοκρατικός υποψήφιος για την Προεδρία των ΗΠΑ, ο Τζίμι Κάρτερ. Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας είχε δεσμευθεί να πιέσει την Τουρκία ώστε να αποσύρει τα στρατεύματα κατοχής από την Κύπρο. Όταν εκλέχτηκε 39ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, τόσο πολύ ενθουσιάστηκε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος που έδωσε εντολή οι καμπάνες σε όλες τις εκκλησίες της Κύπρου να χτυπήσουν χαρμόσυνα και έδωσε άδεια στους δημοσίους υπαλλήλους. Οταν όμως ο Κάρτερ εκλέχτηκε όχι μόνον δεν άσκησε καμία πίεση προς την Τουρκία, αλλά αντιθέτως άσκησε πίεση προς το Κογκρέσο για να αρθεί το εμπάργκο όπλων στην Τουρκία. Συνεπώς οι υποσχέσεις και οι δεσμεύσεις των υποψηφίων Προέδρων δεν έχουν και τόση σημασία. Σημασία έχουν οι πράξεις τους όταν εκλεγούν. Και όπως έλεγε συχνά ο πρώην Πρωθυπουργός και ιδρυτής της ΝΔ Κωνσταντίνος Καραμανλής «οι υποσχέσεις δεσμεύουν αυτούς που τις λαμβάνουν και όχι αυτούς που τις δίνουν».

***

Σφάλμα κορωνοϊού

Σε σφάλμα εν μέσω κορωνοϊού και κρίσης που προσπαθεί να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση, έπεσε η νεαρή βουλευτής της ΝΔ στην Αχαΐα, Χριστίνα Αλεξοπούλου. Η κατά τα άλλα άξια βουλευτής, πολιτικός μηχανικός στο επάγγελμα, που εξελέγη στις τελευταίες εκλογές, κάνει πολλές επισκέψεις στην περιφέρειά της. Τι συμβαίνει, όμως, όταν επισκέπτεσαι ηλικιωμένους ανθρώπους οι οποίοι βρίσκονται στην πρώτη γραμμή του κινδύνου που ακούει στο όνομα «κορωνοϊός»; Κι όταν η φωτογραφία που είναι αδιάψευστος μάρτυρας, δείχνει ότι η κ. Αλεξοπούλου, δεν φοράει μάσκα και δεν τηρεί καμιά απόσταση από τις συμπαθέστατες γιαγιάδες; Άλλωστε, παραδέχονται κυβερνητικές πηγές, οι πολιτικοί είναι αυτοί που πρώτοι πρέπει να δίνουν το παράδειγμα, όλους αυτούς τους μήνες της πανδημίας.

***

Οι Covid Free περιοχές

Και όμως παρά την αύξηση των κρουσμάτων  και παρά το γεγονός ότι περάσαμε στο δεύτερο κύμα των κρουσμάτων, ο ΕΟΔΥ έχει καταγράψει περιοχές που δεν είχαν κανένα κρούσμα κορωνοϊού. Είναι δηλαδή Covid Free Ποιες είναι αυτές οι περιοχές;

Άγραφα, Δεσκάτη Γρεβενών, Θέρμο Αιτωλοακαρνανίας, Κεντρικά Τζουμέρκα, Κόνιτσα, Παγώνη, Πρέσπες και Γορτυνία.

***

Τα νησιά που δεν έχουν καταγράψει κρούσμα κορωνοϊού είναι: Ψαρά, Σίκινος, Αμοργός, Αστυπάλαια,  Ανάφη, Φούρνοι Ικαρίας και Κίμωλος. Γιατί όμως συνέβη αυτό; Πόσο δύσκολο να εξηγηθεί το φαινόμενο;

***

Η εξήγηση στο φαινόμενο του Covid Free σε ορισμένες περιοχές είναι μάλλον δύσκολη και σίγουρα χρειάζεται ειδική επιστασία από τους ειδικούς προκειμένου να αναλυθεί. Ο καθηγητής Γενετικής στην Ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Γενεύης, Μανώλης Δερμιτζάκης, μιλώντας στο Sputnik θεωρεί ότι μια εξήγηση είναι ότι πολλές από τις περιοχές μπορεί να είναι απομονωμένες.

***

Όταν η φρεγάτα Φωκάς συνάντησε τη γερμανική κορβέτα

Συνεκπαίδευση της Φρεγάτας «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ» με τη γερμανική Κορβέτα «FGS LUDWIGHAFEN AM RHEIN»  υπήρξε στη θαλάσσια περιοχή δυτικά του Λιβάνου στο πλαίσιο της επιχείρησης UNIFIL MAROPS του ΟΗΕ. Η εν λόγω συνεκπαίδευση συνέβαλε στην προαγωγή του επιπέδου της επιχειρησιακής ετοιμότητας, μαχητικής ικανότητας και συνεργασίας των συμμετεχόντων σε συμμαχικό πλαίσιο.