H κλεψύδρα αδειάζει για την ιστορική βιομηχανία Pitsos αφού πλησιάζει η ημερομηνία παύσης λειτουργίας του εργοστασίου (31/12/2020) όπως είχαν ανακοινώσει εδώ και τρία χρόνια οι Γερμανοί ιδιοκτήτες. Το θέμα επαναφέρει με επιστολή της στον Πρωθυπουργό η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου (ΠΟΕΜ).

Η Ομοσπονδία επισημαίνει ότι μετά από 155 χρόνια ιστορίας οι ηλεκτρικές συσκευές Pitsos θα κατακευάζονται στην Τουρκία, καθώς η παραγωγή από το εργοστάσιο του Ρέντη θα μεταφερθεί στη γείτονα χώρα και θα χαθούν εκατοντάδες θέσεις εργασίας (οι εργαζόμενοι σήμερα υπολογίζονται στους 250).

Από την Ομοσπονδία θυμίζουν πως η εταιρεία BSH (Bosch – Siemens Hausegerate) που παράγει τα Pitsos χρησιμοποιήθηκε από τη SIEMENS-BOSCH ως αντάλλαγμα στο συμβιβασμό με τη κυβέρνηση για τα μαύρα ταμεία, καθώς στη συμφωνία της σύμβασης αναφέρεται ότι, η Siemens θα εξετάσει την κατασκευή ενός εργοστασίου παραγωγής στην Ελλάδα αξίας 60 εκατ. ευρώ και δημιουργία 700 θέσεων εργασίας.

Η εν λόγω επένδυση από τη Siemens των 60 εκατ. ευρώ, αφορούσε στη μεταφορά του εργοστασίου της BSH (Pitsos) από του Ρέντη στην Ελευσίνα αλλά όπως καταγγέλουν από την ομοσπονδία, ενώ η Siemens επέστρεψε στους διαγωνισμούς για τα δημόσια έργα η επένδυση δεν υλοποιήθηκε. Το αντίθετο μάλιστα θα συμβεί αφού το εργοστάσιο σε δυόμιση μήνες από σήμερα θα βάλει λουκέτο.

Υπενθυμίζεται πως η αρχική πρόθεση των Γερμανών ήταν να κλείσει το εργοστάσιο στο τέλος του 2018 αλλά μετά από πιέσεις πείστηκαν να κλείσει το 2020. Εως τότε οι εργαζόμενοι πίστευαν πως θα συμβεί κάποιο θαύμα ώστε να διατηρήσουν τις θέσεις εργασίας τους αλλά τώρα συνειδητοποιούν ότι βρίσκονται ένα βήμα πριν την ανεργία.

Για τον λόγο αυτό η Ομοσπονδία ζητεί με επιστολή της στον Πρωθυπουργό που κοινοποιείται και στους υπουργούς Ανάπτυξης και Οικονομίας να παρέμβουν ώστε το εργοστάσιο να μείνει στη χώρα και να ενταχθεί στο σχέδιο και στις υποσχέσεις της κυβέρνησης για ανάπτυξη.

Η ΠΙΤΣΟΣ ιδρύθηκε το 1865 και έχει μια ιστορία 155 χρόνων. Hταν θυγατρική της BSH η οποία ανήκε κατά 50% στη Siemens και κατά 50% στη Bosch.

Από 1η Ιανουάριου 2015 η BSH (Pitsos) πέρασε εξ ολοκλήρου στη Bosch. Οι Γερμανοί τα τελευταία χρόνια εντείνουν τις επενδύσεις τους στην Τουρκία, Ρουμανία και Πολωνία σε αντίθεση με την Ελλάδα από την οποία έχουν όπως προαναφέρθηκε αποφασίσει να αποχωρήσουν εδώ και τρία χρόνια.