Η Ελένη Καραγιάννη, δασκάλα και συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων του Υπουργείου Υγείας, μίλησε στο MEGA για την εισβολή του Γιάννη Λαγού στο σχολείο της στο Πέραμα τον Γενάρη του 2018 και τις απειλές που δέχθηκε από μέλη κι υποστηρικτές του φασιστικού μορφώματος.

Τον Γενάρη του 2017, ομάδα μελών της Χρυσής Αυγής με επικεφαλής τον Γιάννη Λαγό εισέβαλαν σε Δημοτικό Σχολείο του Νέου Ικονίου στο Πέραμα για να διαμαρτυρηθούν για τη σχεδιαζόμενη φιλοξενία παιδιών προσφύγων. Επιτέθηκαν σε εκπαιδευτικούς με απειλές και προπηλακισμούς κατά δασκάλων και γονέων.

Σύμφωνα με την κυρία Καραγιάννη για το εν λόγω συμβάν, εκείνη την ημέρα είχε προγραμματιστεί μια συνάντηση στο σχολείο με άτομα από την πολιτική ηγεσία, εκπαιδευτικούς και γονείς ώστε να ενημερωθεί η τοπική κοινωνία τι σημαίνει η εκπαίδευση προσφύγων και αν αυτό έχει συνέπειες στα παιδιά τους.

«Με το έτσι θέλω ο Λαγός με την παρέα του προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διαδικασία…», ανέφερε.

«Από την προηγούμενη ημέρα είχε ξεκινήσει μια ιστορία από το διαδίκτυο. Προσπάθησαν να παρασύρουν και να δημιουργήσουν ένα κίνημα ανάμεσα στους γονείς του Περάματος και να εμποδίσουν τη διαδικασία», πρόσθεσε περιγράφοντας τη βίαιη εισβολή του Γιάννη Λαγού στη σχολική μονάδα.

«Σταθήκαμε μπροστά με τα σώματά μας να εμποδίσουμε αυτούς τους ανθρώπους να εισβάλουν, για έναν ολόκληρο χρόνο. Δεν ήταν μόνο ένα περιστατικό. Ήταν σχεδόν καθημερινή η παρουσία του στο σχολείο».

«Όλα αυτά συνέβησαν για να μην μπουν 25 παιδιά να λάβουν ελληνική παιδεία», υπογράμμισε η κυρία Καραγιάννη, που δέχθηκε, όπως ανέφερε, βία όταν ξεκίνησε να γράφει κείμενα για την άνωθεν ιστορία.

«Πήραν τη φωτογραφία, αναρτήθηκε σε ακροδεξιές ιστοσελίδες και διάφοροι προσκαλούσαν να μου κάνουν διάφορα πράγματα επειδή ήθελα 25 παιδιά να μπουν σε ένα σχολείο».