Πιο άτυχη κυβέρνηση από την υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη νομίζω ότι δεν έχει υπάρξει, τουλάχιστον κατά τη μεταπολιτευτική περίοδο. Δεν πρόλαβε να αναλάβει την εξουσία και υποχρεώθηκε να χειριστεί τη συμφορά της επιδημίας του κορωνοϊού, την αυξημένη επιθετική συμπεριφορά του Ερντογάν, που μας έχει φέρει στα πρόθυρα πολεμικής σύρραξης, το αδιέξοδο στον χειρισμό των συνεχών εισροών προσφύγων και μεταναστών με αποκορύφωμα την προσπάθεια εισβολής στον Εβρο και τη μεθοδευμένη πυρκαγιά στη Μόρια, για να συμπληρωθεί ο κατάλογος των συμφορών με τις αλλεπάλληλες πλημμύρες στην Εύβοια, στα Επτάνησα και στη Θεσσαλία. Η αντιμετώπιση όλων αυτών απαιτεί ομολογουμένως μεγάλη ψυχική αντοχή. Οι παρατηρούμενοι δισταγμοί, συνήθως λόγω του διαβόητου πολιτικού κόστους, αποστερούν δυστυχώς την αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων με πρακτική σκέψη.

Οι αμφισβητίες της ύπαρξης του κορωνοϊού δεν αρκεί να αντιμετωπίζονται με φιλολογική αντίκρουση και αυστηρές συστάσεις. Ούτε με τις συνήθεις ποινές, που είναι άλλωστε αλυσιτελείς, αφού η επιβαλλόμενη φυλάκιση αναστέλλεται σχεδόν πάντα και συνεπώς την επομένη της τυχόν καταδίκης οι παραβάτες αφήνονται ελεύθεροι για να συνεχίσουν παρανομούντες όπως πριν. Επιβάλλεται να ενεργοποιηθεί το άρθρο 55 του Ποινικού Κώδικα περί παροχής κοινωφελούς εργασίας και οι διακηρύσσοντες ότι δεν υπάρχει κορωνοϊός να υποχρεώνονται σε παροχή βοηθητικών υπηρεσιών στα νοσοκομεία όπου νοσηλεύονται τα θύματα του κορωνοϊού. Οχι μόνο θα αλλάζουν αμέσως γνώμη, αλλά θα μετατρέπονται σε πρωτοστάτες του πολέμου κατά της νόσου.

Φαίνεται περισσότερο από αναμφίβολο ότι ο πολλαπλασιασμός των κρουσμάτων κορωνοϊού οφείλεται εν πολλοίς στον υποχρεωτικό συγχρωτισμό των επιβατών των λεωφορείων. Η απειθαρχία στη χρησιμοποίηση της μάσκας συνεπάγεται τη διάδοση της νόσου λόγω αδυναμίας τηρήσεως των αποστάσεων, ενώ αποδεικνύεται αδύνατη η επιβολή της χρήσεως μάσκας από τον οδηγό του λεωφορείου. Είναι εν πρώτοις απορίας άξιον πώς δεν εξασφαλίστηκαν εν μιά νυκτί περισσότερα λεωφορεία με την απλή μίσθωση τουριστικών λεωφορείων, αργούντων τώρα λόγω έλλειψης ξένων επισκεπτών. Επιπλέον, ο έλεγχος και η επιβολή της μασκοφορίας σε όλους τους επιβάτες των λεωφορείων θα μπορούσε να εξασφαλιστεί με την επαναφορά των εισπρακτόρων, οι οποίοι πέραν της εισπράξεως των κομίστρων που τώρα συχνά δεν καταβάλλονται, θα επιφορτίζονταν και με την επιβολή της μάσκας στους απείθαρχους επιβάτες. Ετσι και η αποτροπή της διάδοσης του κορωνοϊού θα επιτυγχανόταν και τα έσοδα του ΟΑΣΑ θα πολλαπλασιάζονταν αμέσως, ενώ θα εξασφαλιζόταν και εργασία σε πλήθος ανέργων.

Η αμφισβήτηση του κορωνοϊού θα μπορούσε επίσης να αντικρουστεί με πρακτικότερους τρόπους από την καθημερινή παράθεση αριθμών και από τις συστάσεις των ειδικών ιατρών. Η αποτελεσματικότητα των πολυάριθμων τρομοκρατικών ή παραπλανητικών ιστοσελίδων στο Διαδίκτυο υποδεικνύει και τον ρεαλιστικό αντίλογο. Τον υποδεικνύει άλλωστε και η τηλεόραση, η οποία δεν διστάζει να μας δείχνει σχεδόν καθημερινά τα εκατοντάδες φέρετρα με τους νεκρούς του κορωνοϊού και τα απέραντα οικόπεδα όπου ανοίγονται οι αναγκαίοι γι’ αυτούς τάφοι στη Βραζιλία και στις ΗΠΑ. Ενδείκνυται μια αντίστοιχη καθημερινή καταγραφή των νεκρών, της περιοχής που ζούσαν και τα νεκροταφεία όπου θάβονται. Γκραν γκινιόλ θέαμα ίσως, αλλά πιο αποτελεσματικό από τις σήμερα επικλήσεις του φιλότιμου και της υπευθυνότητας των Νεοελλήνων.