Θέλω σήμερα να σταθώ σε δυο ξεχωριστές γυναίκες που στους ώμους τους «στηρίχθηκε» η Δημοκρατία. Η πρώτη είναι η Μαρία Λεπενιώτη, η δικαστής, αρεοπαγίτης που ανακοίνωσε ότι η Χρυσή Αυγή είναι εγκληματική οργάνωση, καταδικάζοντας τον Νίκο Μιχαλολιάκο και τα πρωτοπαλίκαρά του για διεύθυνση και σύσταση εγκληματικής οργάνωση. Η Μαρία Λεπενιώτη πέτυχε απόλυτα να διευθύνει με πλήρη ισορροπία μία δίκη δύσκολη όπως αυτή της Χρυσής Αυγής που δεκάδες φορές υπήρξαν εντάσεις και τεράστια φόρτιση. Είναι η δικαστής που έκρινε ένοχο τον Γιώργο Ρουπακιά για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, που  με την ιστορική της απόφαση έκανε τη Μάγδα Φύσσα να ξεσπάσει και σηκώνοντας τις γροθιές της να φωνάξει «Δικαιωθήκαμε!» και «ο Παύλος τα κατάφερε… Γιε μου!»

*** 

Η δεύτερη γυναίκα είναι η Μάγδα Φύσσα : Η γυναίκα – σύμβολο που βγήκε μπροστά για την καταδίκη των μελών της εγκληματικής οργάνωσης. Ο χρόνος για τη Μάγδα Φύσσα σταμάτησε στις 18 Σεπτεμβρίου του 2013, όταν ο  φασίστας Γιώργος Ρουπακιάς δολοφόνησε τον γιο της. Μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα, άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής καθώς ήρθαν στο φως μία σειρά επιθέσεων κατά προσφύγων και μελών αριστερών οργανώσεων. Χρειάστηκαν να περάσουν 7 χρόνια για να μπορέσει το δικαστήριο να προχωρήσει στην έκδοση μιας ιστορικής απόφασης η οποία αναφέρει – κάτι που ήταν ήδη γνωστό στη συνείδηση του κόσμου – ότι η Χρυσή Αυγή έδρασε ως εγκληματική οργάνωση.

***

Σε απομόνωση στη φυλακή οι Χρυσαυγίτες

Σε ειδικά κελιά είτε στις γυναικείες φυλακές  είτε στις δικαστικές  φυλακές Κορυδαλλού (σε ειδική πτέρυγα) πρόκειται να μεταφερθούν οι κατάδικοι, πλέον, της Χρυσής Αυγής μόλις τους απαγγελθούν οι ποινές. Όπως εγκύρως έμαθα, τα κελιά ετοιμάζονται, αλλά μόλις εισέλθουν στο σωφρονιστικό κατάστημα άπαντες θα τεθούν σε… απομόνωση. Όχι επειδή έκαναν κάποιο σωφρονιστικό παράπτωμα, αλλά λόγω των κανονισμών Covid, που προβλέπουν για όλους τους πρωτοεισερχόμενους κρατούμενους να παραμένουν σε απομόνωση για 14 ημέρες. Μόνοι τους δηλαδή στα κελιά χωρίς επισκέψεις, χωρίς προαυλισμό και οποιαδήποτε επαφή με άλλους κατάδικους.

***

Εκείνο που έμαθα επίσης είναι ότι οι καταδικασθέντες χρυσαυγίτες (όσοι απ΄αυτούς τελικά φυλακισθούν)  θα προαυλίζονται (μόλις λήξει η απομόνωσή τους) ξεχωριστά από τους άλλους κατάδικους και τα κελιά τους θα είναι μακριά τόσο με τους κατάδικους του κοινού ποινικού δικαίου όσο και με τους κατάδικους ή υπόδικους  για τρομοκρατικές ενέργειες, όπως για παράδειγμα, τα μέλη των Πυρήνων. Να σημειώσω ότι οι περισσότεροι καταδικασθέντες Χρυσαυγίτες μόλις περάσουν την πύλη των φυλακών θα προωθηθούν στα κελιά που είχαν προφυλακιστεί και στο παρελθόν. Οι υπόλοιποι θα πάνε απέναντι στις δικαστικές φυλακές. Για όλους θα ισχύσουν τα μέτρα κράτησης. Δηλαδή χωρίς τηλέφωνο, χωρίς λάπτοπ και οτιδήποτε ηλεκτρονικό.

***

Σχέδιο για τη σύλληψή τους

Οι  επόμενες ημέρες πάντως θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για να δούμε ποιοι θα φορέσουν ξανά χειροπέδες και θα οδηγηθούν στις φυλακές, πιθανότατα στον Κορυδαλλό.

Η Ελληνική Αστυνομία, μαθαίνω πως έχει ήδη εκπονήσει ειδικό σχέδιο για τις συλλήψεις των μελών της εγκληματικής οργάνωσης τα οποία θα πρέπει να οδηγηθούν στις φυλακές.

Είναι δεδομένο ότι σε κάποιους θα προσμετρηθούν ελαφρυντικά, κάποιοι άλλοι θα ζητήσουν αναστολή της ποινής και άλλοι θα καταθέσουν έφεση και μέχρι το επόμενο δικαστήριο θα ζητήσουν να μείνουν ελεύθεροι.

***

 

Η Πρόεδρος για τη δικαστική απόφαση

Την καταδικαστική απόφαση για τη Χρυσή Αυγή χαιρέτισε με δήλωσή της η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου: «Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική για την Δημοκρατία. Στη μακρά δημοκρατική παράδοση της χώρας μας φαινόμενα ακραίας πολιτικής βίας ήτανε πάντοτε ξένα. Η σημερινή απόφαση αποτελεί επιβεβαίωση ότι η Δημοκρατία και οι Θεσμοί της έχουν πάντα τη δυνατότητα να ανατρέψουν οποιαδήποτε προσπάθεια υπονόμευσής τους», υπογράμμισε η Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

***

Απαγόρευση συμμετοχής στο Ευρωκοινοβούλιο

Η καταδικαστική απόφαση για την εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής ανοίγει τον δρόμο και για τον αποκλεισμό τού – εκ των πρωτεργατών – Γιάννη Λαγού ο οποίος εξελέγη ευρωβουλευτής το 2019 και κατόπιν διαχώρισε την θέση του από τον «αρχηγό» Νίκο Μιχαλολιάκο. Ο ευρωβουλευτής του ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκης ήδη με επιστολή του προς τον πρόεδρο του ευρωκοινοβουλίου Νταβίντ Σασόλι τον καλεί να εκκινήσει άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες ώστε να απαγορευθεί η συμμετοχή του στις εργασίες του μοναδικού Δημοκρατικά εκλεγμένου οργάνου της Ένωσης. «Σήμερα η Ελληνική Δικαιοσύνη έκανε το πρώτο βήμα. Σας καλώ στο πλαίσιο αυτό να κάνετε το επόμενο», αναφέρει. Αλλά και η ευρωομάδα του ΚΚΕ θέτει θέμα αποκλεισμού του όπως και του δεύτερου εκλεγμένου με το ψηφοδέλτιο της Χρυσής Αυγής. Αθ. Κωνσταντίνου, ενώ ζητεί να μην εκπροσωπηθεί η Χρυσή Αυγή με πιθανούς αντικαταστάτες στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο. «Η θέση των εγκληματιών της Χρυσής Αυγής είναι στη φυλακή», αναφέρουν οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ.

***

Οι μαθητές, τα σχολεία και τα κρούσματα

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και μετά από πάνω από τρεις εβδομάδες λειτουργίας των σχολείων, οι μαθητές που έχουν βρεθεί θετικοί στον κορωνοϊό είναι το 0,017% του συνόλου, οι εκπαιδευτικοί το 0,033%, τα τμήματα σχολείων που παραμένουν κλειστά για προληπτικούς λόγους είναι στο 0,33% του συνόλου των τμημάτων, και τα σχολεία που παραμένουν κλειστά για προληπτικούς λόγους στο 0,1% του συνόλου.

***

Με βάση τα δεδομένα έως σήμερα, δεν υπάρχει καμία τάση να μεταφέρεται ο ιός από τον έναν μαθητή σε άλλο και δεν υπάρχει καμία ένδειξη διασποράς του ιού σε κανένα σχολείο. Τα μέτρα στα σχολεία ακολουθούνται με υποδειγματικό τρόπο, με τα ελάχιστα κρούσματα να αντικατοπτρίζουν τη διασπορά στη κοινότητα χωρίς να αποτελούν πηγή διασποράς. Να σημειωθεί ότι παρακολουθείται πολύ στενά η εξέλιξη της πανδημίας και σε ό,τι αφορά τη λειτουργία των σχολείων και οι αρμόδιοι βρίσκονται σε συνεχή εγρήγορση για επικαιροποίηση των μέτρων αν χρειαστεί.

***

Μόνον 493 στα νοσοκομεία

Και όλα τα παραπάνω την ώρα που καταγράφονται 407 νέα κρούσματα και 4 θάνατοι.  Αλλά σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που έχω στη διάθεσή μου, παρά την αύξηση των κρουσμάτων οι νοσηλευόμενοι με Covid 19 αυτή τη στιγμή στα νοσοκομεία όλης της χώρας είναι μόνον 493 από τους οποίους οι 88 διασωληνωμένοι. Και έχει μειωθεί και ο μέσος όρος νοσηλείας.

***

Μετά τον Στόλτεμπεργκ ήρθε το… Rapit Test

Για άλλη μια φορά ολόκληρο το προσωπικό του Μεγάρου Μαξίμου κλήθηκε να κάνουν Rapid Test. Έτσι οι πάντες δηλαδή από τους υπουργούς, τους υπαλλήλους, τους συμβούλους, ακόμα και τους αστυνομικούς στήθηκαν στην ουρά για το Test. Εκεί που στέκονταν στην ουρά, δεν έχασαν το χιούμορ τους, αφού δεν ήταν λίγοι που πρόσεξαν ότι πρώτα επισκέφθηκε το Μέγα Μαξίμου ο Γενς Στόλτεμπεργκ και μετά δόθηκε εντολή για γρήγορο test. Θα έκαναν ακόμα ένα test εάν ερχόταν στο Μαξίμου και η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία έτσι και αλλιώς βρίσκεται λόγω κορωνοϊού σε καραντίνα. Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει το πρωί μαζί της με τηλεδιάσκεψη.