Μιλώντας το πρωί στη γερμανική βουλή η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων και στο θέμα των σχέσεων ΕΕ-Τουρκίας που θα συζητηθεί στην αυριανή πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Οι σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία είναι «σύνθετες», δήλωσε. «Από τη μια πλευρά παράπονα σε ό,τι αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, από την άλλη η ένταση στην Α. Μεσόγειο ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία, ανάμεσα στην Κύπρο και την Τουρκία – σοβαρή ένταση». Όπως πρόσθεσε, «δεν μπορούμε να διανοηθούμε πόσο μικρή είναι η απόσταση σε ορισμένες περιπτώσεις μεταξύ στρατιωτικής σύρραξης και ειρηνικής διευθέτησης».

Μέρκελ: Μικρή η απόσταση ανάμεσα σε στρατιωτική σύρραξη και ειρηνική διευθέτηση Μέρκελ: Μικρή η απόσταση ανάμεσα σε στρατιωτική σύρραξη και ειρηνική διευθέτηση

Παράλληλα η καγκελάριος κατέστης σαφές πως η Τουρκία είναι εταίρος στο ΝΑΤΟ και επιτελεί «θαυμαστό και αξιοσημείωτο» έργο σε ό,τι αφορά τη φιλοξενία τεσσάρων εκατομμύριων προσφύγων. «Θα πρέπει να εξετάσουμε πολύ προσεκτικά», είπε, «πώς θα πετύχουμε την αποκλιμάκωση της έντασης, πώς θα ενισχύσουμε τη συνεργασία στο προσφυγικό και σε ό,τι αφορά την ανθρώπινη αντιμετώπιση των προσφύγων.» Σκιαγραφώντας, κατά κάποιο τρόπο, τη στάση της Γερμανίας στην αυριανή Σύνοδο Κορυφής δήλωσε πως θα πρέπει, «να προσδιορίζουμε κάθε φορά εκ νέου τη σχέση μας με την Τουρκία αλλά και να εμμένουμε στη συνεργασία μαζί της σε σημαντικά ζητήματα.»

Έκκληση για συμφωνία στο προσφυγικό

Φριχτές οι εικόνες από τη Λέσβο, επεσημαίνει η Α. ΜέρκελΦριχτές οι εικόνες από τη Λέσβο, επεσημαίνει η Α. Μέρκελ

Στη συνέχεια της ομιλίας της η κ. Μέρκελ αναφέρθηκε και στα πρόσφατα γεγονότα στον προσφυγικό καταυλισμό στη Μόρια. Ασκώντας κριτική στην Ελλάδα επεσήμανε πως «τις τελευταίες ημέρες είδαμε φριχτές εικόνες σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση των προσφύγων. Και όχι από την Τουρκία, θα ήθελα να το τονίσω, αλλά από τη Λέσβο, από ένα κράτος μέλος της ΕΕ.» Είναι σημαντικό, τόνισε, ότι στη Λέσβο θα δημιουργηθεί ένας πιλοτικός προσφυγικός καταυλισμός που θα τον διαχειρίζεται σε μεγάλο βαθμό η ΕΕ. Ενώ υποστήριξε την αναγκαιότητα της άμεσης αντίδρασης της Γερμανίας να παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στη Λέσβο, επεσήμανε ότι αυτή η πρωτοβουλία δεν συνιστά τη βιώσιμη λύση του προβλήματος.

Σε αυτό το πλαίσιο η καγκελάριος αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή πολιτική ασύλου. Κατά την άποψη της, το προσφυγικό θα απασχολεί την Ευρώπη για δεκαετίες, εξ ου και η αναγκαιότητα αναζήτησης μια ενιαίας ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου και μετανάστευσης. Η κ. Μέρκελ ευχαρίστησε την Κομισιόν για τη σχετική πρόταση που κατέθεσε την περασμένη εβδομάδα. Όπως τόνισε, «το ζήτημα πώς θα την υλοποιήσουμε είναι λυδία λίθος και για τη συνοχή της Ευρώπης». Αν δεν βρεθεί μια κοινή βάση στο προσφυγικό, τότε αυτό θα έχει επιπτώσεις στην ικανότητα ανάληψης δράσης της ΕΕ.

Παναγιώτης Κουπαράνης, Βερολίνο