Στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου το «Πλοίο της Αγάπης» θα αναχωρήσει από το αμαξοστάσιο απορριμματοφόρων του Δήμου Αθηναίων στην Ιερά Οδό προς άγνωστους προορισμούς. Για δυο μέρες ο χώρος θα θυμίζει κρουαζιερόπλοιο, προσκαλώντας τους κατοίκους της πόλης να επιβιβαστούν και να απολαύσουν ένα νοητικό ταξίδι.

Η ομώνυμη έκθεση αποτελείται από δεκατέσσερα έργα – βίντεο, performance, γλυπτά, αντικείμενα ντιζάιν, εικαστικές εγκαταστάσεις και ζωγραφικά έργα, τα οποία θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του προγράμματος ευαισθητοποίησης των πολιτών για την υγιεινή του δημόσιου χώρου και της ανακύκλωσης, μία πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Καθαριότητας και Ανακύκλωσης του Δήμου Αθηναίων.

fbt

«Η ανακάλυψη του αμαξοστασίου απορριμματοφόρων μάς παρακίνησε το ενδιαφέρον, καθώς πρόκειται για ένα δύσκολο πεδίο με μεγάλη δυναμική και διαρκή κίνηση. Επειτα, προέκυψε η ιδέα του “Πλοίου της Αγάπης” που στην αργκό του στρατού σημαίνει τη βάρδια των στρατιωτών με τα απορριμματοφόρα για τη συλλογή των απορριμμάτων. Κάπως έτσι προέκυψε η ιδέα να δουλέψουμε πάνω στην αντίφαση του απόβλητου και της πολυτέλειας» εξηγεί η Εριφύλη Βενέρη, η οποία μαζί με τη Νάιρα Στεργίου επιμελούνται την έκθεση.

Δεν είναι η πρώτη φορά που το δίδυμο οργανώνει εκθέσεις σε ανατρεπτικό περιβάλλον. Το 2019 είχαν παρουσιάσει την έκθεση «Let’s Supper Mr Iolas» στον κήπο της ερειπωμένης οικίας Ιόλα. «Βρίσκουμε μεγάλη γοητεία σε χώρους, τόπους ή πεδία με ιδιομορφίες. Το να οργανωθεί μια εικαστική έκθεση σε ένα τέτοιο σημείο που δεν είναι εκθεσιακό και το οποίο λειτουργεί με τους δικούς του όρους είναι πολύ διαφορετικό από την οργάνωση μίας έκθεσης σε κάποια γκαλερί. Εδώ πρέπει να συμπεριλάβει κανείς τα στοιχεία που ενυπάρχουν ως συστατικό μέρος του τελικού αποτελέσματος. Κάθε site-specific έκθεση είναι βέβαια μοναδική, δεν μπορεί να μεταφερθεί, αφού ο χώρος που τη φιλοξενεί είναι και ένα από τα δομικά της χαρακτηριστικά. Μας αρέσει η δυναμική που έχει μια ανατροπή ή η ενεργοποίηση ενός χώρου με νέο τρόπο» σημειώνουν οι επιμελήτριες.

Ανάμεσα στα έργα θα δούμε για παράδειγμα την εγκατάσταση του Eric Stephany με τον τίτλο «Το είδωλο στην προβολή». Στην επιγραφή του από neon διακρίνουμε τη λέξη «αγάπη», μία από τις βασικές θεματικές που απασχολούν τον καλλιτέχνη. Στην εγκατάσταση ο Stephany έχει μάλιστα ενσωματώσει και μαρμάρινα στοιχεία, τα οποία βρίσκει ο ίδιος στους δρόμους της Αθήνας, ένα συμβολικό στοιχείο της γεφύρωσης του παρελθόντος και του παρόντος. Στο βίντεο της Μαριλένας Αλιγιζάκη, η οποία συμμετέχει επίσης στην έκθεση, θα παρακολουθήσουμε σκηνές από ταξίδια της παιδικής της ηλικίας. Πρόκειται για στιγμιότυπα από κρουαζιέρες που συνήθιζε να κάνει η οικογένειά της, όχι όμως μόνο για λόγους αναψυχής.

Την ημέρα των εγκαινίων, το Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου (στις 20.00), θα πραγματοποιηθούν μάλιστα δύο περφόρμανς, του Florent Frizet και της Γεωργίας Καρύδη, όπως και η συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων, η οποία θα δώσει τον τόνο στο «σαλπάρισμα» του «Πλοίου της Αγάπης».

*Η έκθεση «Τhe Love Boat» θα φιλοξενηθεί στην Ιερά Οδό 151 (πλησίον του Μετρό Ελαιώνας). Η έκθεση θα λειτουργεί στις 20 και 21 Σεπτεμβρίου από τις 20.00 ως τις 23.00 μ.μ. Οι επισκέπτες θα πρέπει να φορούν υποχρεωτικά μάσκα.

Συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Μαριλένα Αλιγιζάκη, Κωστής Βελώνης, Εριφύλη Βενέρη, Campus Novel, Errands, Florent Frizet, Greece Is For Lovers, Λάκης & Αρης Ιωνάς, The Callas, Γεωργία Καρύδη, Μαργαρίτα Μποφιλίου, Βαλίνια Σβορώνου, Εric Stephany, Νάιρα Στεργίου, Ιρις Τουλιάτου.