Βίντεο από αερομαχίες μεταξύ ελληνικών και τουρκικών F-16 στο Αιγαίο έδωσε χθες στη δημοσιότητα η Άγκυρα, την ώρα που στα νότια του Καστελόριζου μαχητικά των δύο χωρών έρχονταν για άλλη μια φορά σε εμπλοκή.

Η ‘Άγκυρα, ενοχλημένη από τις εξελίξεις σε διπλωμαιτκό επίπεδο, με την επιβεβαίωση της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης σε Ελλάδα και Κύπρο και τη διορία που έδωσε στην Τουρκία το άτυπο συμβούλιο των ΥΠΕΞ, έδωσε στη δημοσίευσε το βίντεο στο οποίο υποτίθεται πως έχει καταγραφεί η καταδίωξη έξι ελληνικών F-16 που κατευθύνονταν προς την Κύπρο.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Μαρίνου Γκασιάμη στο MEGA, Έλληνες χειριστές δηλώνουν ότι αμφιβάλλουν για την αυθεντικότητα του οπτικού υλικού, τονίζοντας ότι η ελληνική εξάδα των F-16 που πετούσε προς την Κύπρο δεν ενεπλάκη σε αερομαχία. Επίσης, αναφέρουν ότι στο εν λόγω βίντεο δεν εμφανίζεται ημερομηνία, ούτε περιοχή.

Στο μεταξύ σκληρές αερομαχίες επαναλήφθηκαν χθες το μεσημέρι νότια του Καστελόριζου όταν τουρκικά μαχητικά προσπάθησαν να παρενοχλήσουν τα Ελληνικά κατά την επιστροφή τους από την Κύπρο.

Το ελληνικό επιτελείο όμως είχε προβλέψει αυτή την κίνηση. Απογείωσε 10 ελληνικά F-16 που αρχικά πέταξαν χαμηλά. Βλέποντας τα τουρκικά να πλησιάζουν χωρίστηκαν σε δύο σμήνη εκ των οποίων το ένα συνέχισε χαμηλά και το δεύτερο ανέβηκε ψηλότερα από τα τουρκικά.

Όταν δόθηκε το σήμα από την αίθουσα επιχειρήσεων τα ελληνικά μαχητικά περικύκλωσαν τα τουρκικά, που μετά από σύντομη αλλά σκληρή αερομαχία αποχώρησαν.