«Μάλλον έρχεται η ώρα που οι νέοι που συνωστίζονταν στα τουριστικά νησιά κι άλλα θέρετρα επιστρέφουν στα αστικά κέντρα και μολύνουν σταδιακά τους ηλικιωμένους. Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας μέχρι 40 ετών που έχουν νοσήσει από κορωνοϊό είχε φθάσει προ τριημέρου στο 80% του συνόλου και την Τρίτη -με το νέο ρεκόρ των 262 κρουσμάτων- περιορίσθηκε στο 56% με αντίστοιχη αύξηση φορέων του φονικού ιού σε μεγαλύτερες ηλικίες. Κι αυτό ίσως είναι τα πρώτο δείγμα μίας ραγδαίας αύξησης των διασωληνωμένων και των θανάτων με δοκιμασία του νοσηλευτικού μας συστήματος Οι νέοι που δεν εφάρμοσαν προστατευτικά μέτρα στις διακοπές τους και η ασυδοσία που υπήρχε μέχρι τα τέλη Ιουλίου και σε αρκετές περιπτώσεις συνεχίζεται, σε καλοκαιρινά μπαρ και με τα πάρτι αρχίζει να αποτυπώνεται και θα αποτελέσει πιθανόν τον επικίνδυνο πολλαπλασιαστή της επιδημίας του covid-19 τις επόμενες ημέρες».

Σε αυτές τις επισημάνσεις προχωρούν γιατροί και κρατικοί αξιωματούχοι για την εξέλιξη της επιδημίας στην χώρα μας, ύστερα από την καταγραφή το τελευταίο 24ωρο 262 νέων κρουσμάτων κορωνοϊού που αποτελεί ρεκόρ για την εξάπλωση της νόσου στην χώρα μας.

Από τη ανάλυση της ανακοίνωσης του ΕΟΔΥ για την ηλικιακή κατανομή των κρουσμάτων το τελευταίο 24ωρο προκύπτει (σσ, ορισμένα κρούσματα δεν προσμετρήθηκαν γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις η αναγωγή γίνεται αργότερα) ότι οι ηλικίες έως 17 ετών ήταν 19, από 18-39 ετών τα κρούσματα ήταν 113 , από 40 -64 ετών ο αριθμός των κρουσμάτων ήταν 58 και στην ηλικία άνω των 64 ετών καταγράφηκαν 42 νοσούντες των οποίων ο αριθμός αυξάνει σταδιακά το τελευταίο καιρό. Επίσης αυξάνεται το «μερίδιο» των κρουσμάτων στην Αττική και την κεντρική Μακεδονία. Είναι ενδεικτικό ότι στην πρωτεύουσα ενώ μέχρι 9 Αυγούστου καταγράφονταν το 24% των κρουσμάτων από αυτά όλα τα της επικράτειας ο αριθμός αυτός αυξήθηκε περίπου στο 29% το επόμενο τριήμερο.

Πάντως αναλυτές της πορείας της επιδημίας επισημαίνουν «είναι δεδομένο ότι οι αριθμοί των κρουσμάτων που εμφανίζονται τώρα προέρχονται από πολλαπλάσια τεστ στην επονομαζόμενη «ανοικτή κοινότητα» , από ασυμπτωματικούς κλπ που δεν υπήρχαν στην πρώτη φάση της πανδημίας.

Ακόμη ο αριθμός των ενεργών κρουσμάτων φαίνεται ότι είναι προς το παρόν το 30% αυτών που καταγράφονται. Είναι φανερό ότι ίσως τα πρόσκαιρα φαινόμενα ξεγελούν κι θα υπάρχει μεγάλη αύξηση κρουσμάτων -νοσούντων τις επόμενες ημέρες . Κάτι που ίσως θα κλονίσει και το σύστημα του ΕΟΔΥ και της Πολιτικής Προστασίας ανίχνευσης επαφών των νέων φορέων και χαρτογράφηση της πανδημίας. Η Ελλάδα δεν πρέπει να κάνει το μοιραίο λάθος της Λομβαρδίας και της βόρειας Ιταλίας, στα τέλη Φεβρουαρίου. Τότε που υπήρχε η εκτίμηση ότι η κατάσταση ήταν ελέγξιμη, υπήρχε ελευθερία κινήσεων κι ακολούθησε σε λίγες ημέρες εκθετική αύξηση των νοσούντων και των θανάτων…»