Με αγωνία παρακολουθούν οι επιστημονικές και υγειονομικές αρχές την πορεία των κρουσμάτων και τη διασπορά του κορωνοϊού.

Μεγάλος πονοκέφαλος για την επιστημονική κοινότητα είναι οι εστίες υπερμετάδοσης του κορωνοϊού και ιδιαίτερα οι γάμοι, τα νοσοκομεία, τα πάρτι και τα εργοστάσια.

Χθες ήταν μια ακόμη δύσκολη ημέρα καθώς καταγράφηκαν 124 κρούσματα θετικά στον κοροναϊό, με τον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) να επισημαίνει πως το 1/3 των κρουσμάτων συνδέεται με προσδιορισμένες εστίες προηγούμενων ημερών.

Στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα MEGA και τους Ντίνο Σιωμόπουλο και Τζωρτζίνα Μαλλιαρόζη μίλησε η κ. Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος ΕΙΝΑΠ και αντιπρόεδρος ΟΕΝΓΕ, αναφορικά με τις εξελίξεις στο θέμα του κοροναϊού.

Αναφορικά με το αν την ανησυχούν οι εξελίξεις με τα κρούσματα στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, η κ. Παγώνη τόνισε ότι «ανησυχούμε πολύ καιρό, εδώ και μήνες. Προσπαθούμε να προετοιμαστούμε για να αντιμετωπίσουμε τον ιό. Μερικοί πίστεψαν ότι έφυγε ο κοροναϊός. Ο κοροναϊός είναι εδώ. Προσπαθούμε να τον μελετήσουμε και να δούμε τι γίνεται. Εμβόλιο δεν θα έχουμε μέσα στο 2020 και προσπαθούμε να τον αντιμετωπίσουμε. Τον Μάιο τα στατιστικά ήταν καλύτερα, αλλά τον τελευταίο καιρό έχουμε τα αποτελέσματα του προηγούμενου δεκαπενθημέρου, των πάρτι, των συγκεντρώσεων, του συνωστισμού. Πάρθηκαν τα μέτρα για τις μάσκες, που έπρεπε να παρθούν, τόσο για εσωτερικούς όσο και εξωτερικούς χώρους, όπου υπάρχει συνωστισμός».

Οι υγειονομικές… βόμβες

Ως υγειονομικές βόμβες, που προκαλούν «έκρηξη» στα κρούσματα κοροναοϊού λειτουργούν οι γάμοι που έχουν βγει τις τελευταίες μέρες στη δημοσιότητα.

Δεκάδες τα κρούσματα που έχουν προκύψει από τα γαμήλια γλέντια σε Θεσσαλονίκη, Σέρρες, Αλεξανδρούπολη και στη Λάρισα, αφού οι καλεσμένοι και οι νεόνυμφοι δεν προσέχουν, αψηφούν τις συστάσεις για λιτές και όχι πολυπληθείς εκδηλώσεις και άθελά τους συντελούν στη διασπορά του κοροναϊού.

Η Θεσσαλονίκη και η Αλεξανδρούπολη διεκδικούν την αρνητική πρωτιά σε ό,τι αφορά τη διασπορά από εστίες υπερμετάδοσης, καθώς δύο γάμοι σε αυτές τις περιοχές ευθύνονται το τελευταίο δεκαήμερο για τουλάχιστον 87 κρούσματα κοροναϊού.

Από τα 100 εγχώρια κρούσματα τα 22 εντοπίστηκαν στην Αττική και άλλα τόσα επιβεβαιώθηκαν στη Θεσσαλονίκη που κατανέμονται ως εξής: 4 αφορούν ενδονοσοκομειακή συρροή στην ουρολογική κλινική του Γ.Ν.Θ. Γεννηματάς, 2 συνδέονται με κρούσμα στην Α’ Δ.Ο.Υ. Θεσσαλονίκης, 1 συνδέεται με τον γάμο στους Αμπελοκήπους Θεσσαλονίκης και άλλα 6 αναφέρουν ενδοοικογενειακή επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα. Ο ίδιος γάμος των Αμπελοκήπων συνδέεται και με 2 κρούσματα στη Ρόδο, ενώ συνολικά έχει «δώσει» 46 κρούσματα.

Άλλα 18 κρούσματα θετικά στον κοροναϊό έδωσε χθες ο γάμος της Αλεξανδρούπολης, με τον συνολικό αριθμό των κρουσμάτων να ανέρχεται στα 41.

Στην τελευταία καταγράφηκαν 6 θετικά κρούσματα, με το 1 να έχει «κολλήσει» από τον γάμο της Αλεξανδρούπολης και τα 4 να συνδέονται με κρούσματα στο στρατόπεδο του Στεφανοβίκειου στο Βόλο. Άλλα 8 θετικά κρούσματα εντοπίστηκαν στην Καβάλα, συνδεόμενα με τη συρροή κρουσμάτων στην κρεατοβιομηχανία Vikre, όπου έχουν εντοπιστεί 34 περιστατικά κοροναϊού.

Την ίδια στιγμή, νέος κύκλος μεταδόσεων κοροναϊού έχει ανοίξει στα νοσοκομεία του ΕΣΥ, παραπέμποντας στην περίοδο του περασμένου Μαρτίου- Απριλίου, που οι επαγγελματίες του συστήματος δημόσιας υγείας νοσούσαν κατά δεκάδες, χωρίς ευτυχώς να μετρούν απώλειες.

Επίσης, συναγερμός έχει σημάνει σχετικά με την εξάπλωση που σημειώνει ο κοροναϊός στην Ελλάδα, ειδικά στους νέους όπου τα κρούσματα καταγράφουν συνεχή αύξηση.

Άλλωστε, και ο ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) διεμήνυσε σχετικά με τα αυξανόμενα κρούσματα πως οι νέοι πρέπει να χαλιναγωγήσουν το ένστικτό τους για διασκέδαση προκειμένου να βοηθήσουν να αποτραπεί το ενδεχόμενο νέων εξάρσεων κοροναού.

Έχοντας κουραστεί από τα lockdown και λαχταρώντας να απολαύσουν το καλοκαίρι στο βόρειο ημισφαίριο, οι νέοι σε ορισμένες χώρες συμβάλλουν στην έξαρση της πανδημίας, καθώς συνωστίζονται σε πάρτι, μπάρμπεκιου και διακοπές.