Κάθε άλλο παρά τυχαία ήταν η επιστροφή των Σωτήρη Τσιόδρα και Νίκου Χαρδαλιά στους τηλεοπτικούς μας δέκτες, την ίδια μέρα που ανακοινώθηκαν 121 νέα κρούσματα. Και μπορεί κάποιοι να χάρηκαν με την επιστροφή του αγαπημένου δίδυμου που πιστώθηκε την επιτυχημένη αντιμετώπιση του πρώτου κύματος του κορωνοϊού, ωστόσο κάθε άλλο παρά καλός οιωνός είναι η επανεμφάνισή του.

Η κατάσταση στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη είναι ιδιαίτερα σοβαρή, καθώς τα δύο μεγαλύτερα αστικά κέντρα της χώρας κρατούν τα θλιβερά πρωτεία των περισσότερων κρουσμάτων.

Το επόμενο δεκαπενθήμερο χαρακτηρίζεται κρίσιμο, καθώς πέρα από τον εορτασμό του Δεκαπενταύγουστου και την αύξηση της ταξιδιωτικής κίνησης, θα φανούν και οι συνέπειες των συγχρωτισμών των τελευταίων εβδομάδων.

Η έξαρση των κρουσμάτων έχει προκαλέσει συναγερμό σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους και εκτός από νέα μέτρα, έφερε και την επάνοδο του εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας και του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων.

Με τον τρόπο αυτό η κυβέρνηση αφενός θέλει να κινητοποιήσει τον κόσμο δείχνοντας ότι η κατάσταση μπορεί να ξεφύγει, και αφετέρου να δείξει ένα αρραγές μέτωπο καθώς τις τελευταίες ημέρες υπήρχαν πληροφορίες για διάσταση απόψεων μεταξύ πολιτικών και λοιμωξιολόγων για τα μέτρα που έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα.

Την κρισιμότητα της κατάστασης με τον κοροναϊό θα τονίσει εξάλλου και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε μήνυμά του προς τους πολίτες το πρωί της Τετάρτης.

Τσιόδρας: Οι αιτίες πίσω από τα αυξημένα κρούσματα

«Καμία σύσταση δεν θα πιάσει τόπο αν δεν γίνει αντιληπτό ότι παλεύουμε με πρωτόγνωρη κατάσταση, όχι απλά μια γρίπη». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση ξεκίνησε την εισήγησή του ο Σωτήρης Τσιόδρας, στην πρώτη εμφάνισή του μετά την τελευταία ενημέρωση της 26ης Μαΐου.

Ο καθηγητής λοιμωξιολογίας τόνισε ότι κάθε κρούσμα δίνει άλλο ένα και έτσι η πανδημία συνεχίζεται, ενώ παρατήρησε ότι τα κρούσματα εμφανίζονται πλέον όλο και περισσότερο σε νεότερες ηλικίες. Στο πλαίσιο αυτό, σημείωσε πως ο δείκτης R0 βρίσκεται κοντά στο 1, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου.

Ειδικότερα, ο κ. Τσιόδρας αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους η χώρα μας γνωρίζει αύξηση των κρουσμάτων, ξεκαθαρίζοντας πως η εμφάνισή του έγινε κατ’ εξαίρεση και λόγω των αυξημένων κρουσμάτων.

Όπως είπε, οι λόγοι πίσω από την αύξηση των κρουσμάτων είναι οι εξής:

  • Ο αυξημένος έλεγχος, η αύξηση της κινητικότητας στην πατρίδας μας, όπως σε πολλές χώρες λόγω της άρσης των μέτρων.
  • Η αυξημένη μεταδοτικότητα σε συνθήκες συνωστισμού (πχ κρεατοβιομηχανία, γάμοι, μπαρ).
  • Η μετατόπιση των κρουσμάτων σε νεαρότερες ηλικίες λόγω της κινητικότητας και η αύξηση των ελέγχων, αλλά και το ότι πολλά άτομα είναι ασυμπτωματικά.

Ο κ. Τσιόδρας επεσήμανε πως από την επιδημική καμπύλη έχουμε πολύ μεγαλύτερο ποσοστό εισαγομένων κρουσμάτων λόγω του ανοίγματος του τουρισμού.

Ωστόσο, το ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί τα εγχώρια κρούσματα. Από εκεί και πέρα, όπως είπε ο κ. Τσιόδρας, το ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι δεν υπάρχει πίεση στο σύστημα Υγείας.

Ο κίνδυνος υπάρχει, πρέπει να ρίξουμε το δείκτη R κάτω από το 1, ώστε να αποφύγουμε δυσάρεστες καταστάσεις. «Η κατάσταση μπορεί γρήγορα να μας ξεφύγει. Κάθε κρούσμα δίνει, κατά μέσο όρο, άλλο ένα» προειδοποίησε ο κ. Τσιόδρας.

Ο επικεφαλής της επιτροπής λοιμωξιολόγων δεν απέκλεισε εντελώς το ενδεχόμενο να επιβληθεί η χρήση μάσκας και σε ανοιχτούς χώρους, όπως έγινε στη Γαλλία.

Δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στις εξελίξεις με τα φάρμακα απέναντι στη νόσο Covid-19, μιλώντας μάλιστα για ένα νέο φάρμακο που «μπλοκάρει» τον πολλαπλασιασμό του ιού στους πνεύμονες.

Τέλος, ειδική μνεία έκανε ο Σωτήρης Τσιόδρας στους νέους. Μιλώντας για τη πτώση στον ηλικιακό μέσο όρο των κρουσμάτων, ο καθηγητής έστειλε εκ νέου το μήνυμα πως οι νέοι δεν είναι άτρωτοι, προτρέποντάς τους να προσαρμόσουν τη συμπεριφορά τους στα νέα δεδομένα που έχουν προκύψει.