Αυτή η επιμονή του ιού με το τριψήφιο νούμερο κρουσμάτων (124 νέα κρούσματα έχουν καταγραφεί πάλι από τα οποία 22 σε Αττική και Θεσσαλονίκη) και η ανακοίνωση του καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα ότι ο δείκτης RO είναι στο 1, με έβαλε σε ανησυχία. Ρώτησα, για παράδειγμα, τους ειδικούς εάν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του δεύτερου κύματος και πόσο πρέπει να ανησυχούμε. Οτι θα πρέπει να μας προβληματίζει δεν χωρά αμφιβολία. Τα στοιχεία που μου παρουσίασαν για τους νοσηλευόμενους είναι όντως εντυπωσιακά και σας τα αναφέρω πάραυτα:

***
Πρώτα απ΄όλα θα πρέπει να σας πω ότι σύμφωνα με τα στοιχεία αυτά που χειρίζεται η καθηγήτρια Εντατικολογίας και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων Αναστασία Κοτανίδου στις 9 Ιουλίου ο δείκτης RO ήταν εξαιρετικά χαμηλός, πολύ κάτω από τη μονάδα, μόλις 0,36. Τώρα πώς έφτασε μετά από ένα μήνα και στην καρδιά του καλοκαιριού στο 1 αυτό προσπαθούν να εξηγήσουν οι επιστήμονες. Επιπλέον…

***
Πόσοι πραγματικά νοσηλεύονται σήμερα

Το σύνολο των ασθενών με Covid-19 που νοσηλεύονται σ΄όλα τα νοσοκομεία της χώρας είναι μόνον 109. Στις 2/8 ήταν 70 και στις ΜΕΘ νοσηλεύονται σήμερα 14 ασθενείς. Οι εκτιμήσεις των ειδικών είναι ότι αυξήθηκαν οι νοσηλευόμενοι (και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία) επειδή προσέρχονται σ΄αυτά και οι ασυμπτωματικοί και βεβαίως όλοι αυτοί που έχουν διαγνωστεί με ήπια συμπτώματα. Παλαιότερα στη διάρκεια του lockdown όσοι ήταν ασυμπτωματικοί ή με ήπια συμπτώματα τους συμβούλευαν να μείνουν σε καραντίνα στο σπίτι τους. Οχι να πάνε σε νοσοκομείο.

***
Πάντως τα κρούσματα συνεχώς αυξάνονται και όπως σημειώνουν οι λοιμωξιολόγοι η καλύτερη άμυνα έναντι του ιού είναι να φοράμε μάσκες, να κρατάμε τα μέτρα προστασίας, να πλένουμε τα χέρια μας και να αποφεύγουμε τον συνωστισμό. Διότι χθες άλλοι 18 διαγνώστηκαν θετικοί από γάμο στην Αλεξανδρούπολη και τα εισαγόμενα κρούσματα ήταν από τα 124 (συνολικά χθες) τα 24. Για τη λήψη νέων μέτρων δεν μου είπαν οιλΛοιμωξιολόγοι τουλάχιστον σ΄αυτήν τη φάση. Μου τόνισαν όμως τη σημασία της πειθούς στα μέτρα (κυρίως για τους νέους) λέγοντας πως είναι αναγκαίο να γίνει συνείδηση ότι πρέπει να προσέχουμε έως ότου βρεθεί το εμβόλιο. Πάντως, πρέπει να σας πω ότι στο «τραπέζι» βρίσκονται προτάσεις να απαγορευθούν οι λιτανείες τον Δεκαπενταύγουστο και να κατέβει στους 50, από 100, το όριο των καλεσμένων σε δεξιώσεις γάμων και σε βαπτίσεις.

***

Εθνικό εμβόλιο είναι το φιλότιμο

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τονίζει ότι εθνικό εμβόλιο είναι το φιλότιμό μας και ότι η μάσκα πρέπει να γίνει μόνιμος συνοδός μας, όπως είναι τα κλειδιά μας , τα γυαλιά μας, το κινητό μας. Ο κ. Μητσοτάκης όμως είπε και κάτι άλλο: «Ποτέ άλλοτε η ατομική συμπεριφορά του καθενός μας δεν επηρεάζει σε τέτοιο βαθμό τη συλλογική πορεία της χώρας».

***

Πρωτόγνωρη ορκωμοσία υπουργών

Με μάσκες, τις οποίες είχαν λάβει δώρο νωρίτερα από τον Πρωθυπουργό, προσήλθαν στο Προεδρικό Μέγαρο τα νέα μέλη της κυβέρνησης για την ορκωμοσία. Ορκίστηκαν όλοι από τον επίσκοπο Ωρεών Φιλόθεο. Ολοι πλην ενός. Του υφυπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Πάνου Τσακλόγλου (στη φωτογραφία με τον Πρωθυπουργό). Εδωσε τη διαβεβαίωσή του (καθ΄ότι προτίμησε πολιτικό όρκο) στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, η οποία εμφανίστηκε με λευκή μάσκα με το εθνόσημο σε εμφανή θέση. Κατά τη διάρκεια της ορκωμοσίας του υφυπουργού η Πρόεδρος αποχωρίστηκε για λίγα λεπτά τη μάσκα της. Μετά το πέρας της ορκωμοσίας έκαναν δηλώσεις. Ολοι, πλην ενός. Του κ. Τσακλόγλου, που αρνήθηκε δηλώσεις μπροστά τις κάμερες και στα δημοσιογραφικά μικρόφωνα και πολύ σωστά έπραξε αφού ακόμα δεν είχε αναλάβει τα καθήκοντά του.

***
Ηταν η πρώτη φορά που γινόταν ορκωμοσία μελών της κυβέρνησης με μάσκες. Τηρήθηκε, βλέπετε, το πρωτόκολλο πανδημίας. Δεν υπήρξαν χειραψίες (συγχαρητηρίων), κρατήθηκαν οι αποστάσεις, ενώ πριν και μετά τη χρήση της πένας για τις υπογραφές στο πρωτόκολλο, γινόταν χρήση αντισηπτικού. Οι μόνοι που δεν φορούσαν μάσκες ήταν οι ιερείς.
Ο Πρωθυπουργός προσήλθε και αποχώρησε τελευταίος από την τελετή, φορώντας αδιάλειπτα τη μάσκα προστασίας του, υφασμάτινη και σε σκούρο μπλε χρώμα με το εθνόσημο στη μια γωνιά της. Ηταν τόσο η προσήλωσή του στις μάσκες που όταν συνάντησε έναν δημοσιογράφο έξω από το Προεδρικό, αφού τον χαιρέτησε, τον ρώτησε «πού είναι η μάσκα σου».

***
Το μέτρα προστασίας της πανδημίας ήταν στο Προεδρικό Μέγαρο αυστηρότατα. Να σκεφτείτε ότι ούτε τους δημοσιογράφους επέτρεψαν να βρίσκονταν στην αίθουσα τελετών. Δεν ήθελαν συνωστισμό. Τους άφησαν σε μια γωνιά του Προεδρικού και τους είπαν εάν θέλουν να παρακολουθήσουν την τελετή, να ανεβούν στον πρώτο όροφο και να την παρακολουθήσουν από την… ΕΡΤ, στο γραφείο Τύπου. Πρώτη φορά συμβαίνει κάτι τέτοιο. Και οι δημοσιογράφοι δεν ήταν πολλοί. Μόλις πέντε.

***
Τι γύρευε ο Αδωνις στο Προεδρικό

Ηταν εκεί. Κουστουμαρισμένος με τη μάσκα του, μέσα στην αίθουσα τελετών της Προεδρίας της Δημοκρατίας, όπου θα ορκίζονταν οι νέοι αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί. Στη αρχή νόμιζες ότι ο Πρωθυπουργός έκανε κάποιες αλλαγές της τελευταίας στιγμής και ότι ο Αδωνις Γεωργιάδης θα ορκιζόταν και αυτός σε νέα καθήκοντα. Οχι όμως ο υπουργός Ανάπτυξης πήγε στο Προεδρικό για να παραστεί, όπως έλεγε, στην ορκωμοσία δύο φίλων του, του αναπληρωτή υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων Νίκου Παπαθανάση και του υφυπουργού Περιβάλλοντος Νίκου Ταγαρά. Ηταν και ο πρώτος που τους συνεχάρη μετά την ορκωμοσία τους: «Οχι μόνον χάρηκα για την πρόοδο του Νίκου Παπαθανάση αλλά αληθινά συγκινήθηκα», είπε.

***
Ο Πρωθυπουργός στο μνημόσυνο του Δημήτρη Κρεμαστινού

Στην ακριτική Χάλκη θα βρεθεί ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζοντας το Πολυδύναμο Ιατρικό Κέντρο το οποίο θα ονομαστεί «Δημήτρης Κρεμαστινός», τιμώντας έτσι την μνήμη του καθηγητή, του πολιτικού και αντιπροέδρου της Βουλής που έχασε την άνιση μάχη έναντι του κορωνοϊού. Θα προηγηθεί μνημόσυνο του Δημήτρη Κρεμαστινού στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Αλάρκα (ή Αλάργα) στο οποίο θα παραστεί το πρωθυπουργικό ζεύγος. Ο Πρωθυπουργός θα μεταβεί αεροπορικώς στη Ρόδο και από εκεί από το μικρό λιμανάκι Κάμειρος Σκάλα (στη δυτική ακτή της Ρόδου) θα πάρει το καραβάκι και θα βρεθεί μετά από μια θαυμάσια διαδρομή, απ΄όπου περνά από την βραχονησίδα Αλιμιά (ή Αλιμνιά) στη Χάλκη.

***
Την Παρασκευή επιστρέφοντας από τη Χάλκη θα μεταβεί στη Ρόδο, θα έχει μια σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη και εν συνεχεία θα αναχωρήσει για την Κρήτη. Στην Κρήτη και συγκεκριμένα στα Χανιά ο Πρωθυπουργός πρόκειται να κάνει ολιγοήμερες διακοπές. Από τα Χανιά ωστόσο θα παρακολουθεί την εξέλιξη του κορωνοϊού, αφού οι τηλεδιασκέψεις με τους Τσιόδρα και Χαρδαλιά και με τους επιστήμονες της ειδικής Επιτροπής Επιστημόνων θα συνεχιστούν χωρίς καμία διακοπή. Στα Χανιά επίσης θα μελετήσει φακέλους για το κυβερνητικό έργο (Ταμείο Ανάκαμψης, Οικονομία κ.α.) και θα επιστρέψει στην Αθήνα αμέσως μετά τη γιορτή της Παναγίας.

***
Τι έκανε στις 5 το πρωί ο υπουργός;

Αξημέρωτα, στις 5 το πρωί της Τετάρτης ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος δεν κοιμόταν. Ηταν μπροστά στον υπολογιστή του και αντάλλασσε μηνύματα με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνο Ζέρβα για τον κορωνοϊό. Τι είχε συμβεί; Βρέθηκε ένας υπάλληλος του Δήμου Θεσσαλονίκη θετικός στον ιό και ο υπουργός συνεργαζόταν με τον Δήμαρχο για τον περιορισμό της διασποράς. Ζήτησε να γίνει απολύμανση, να υπάρξει ιχνηλάτηση, να παραμείνει σε καραντίνα ο συγκεκριμένος υπάλληλος, να γίνουν τεστ σ΄όλους του άλλους υπαλλήλους του Δήμου. Αυτό διήρκησε μία ώρα. Και αμέσως μετά τι νομίζετε πως έγινε;

***
Ο υπουργός Εσωτερικών είχε συνεργασία με τον νέο αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη. Προσέξτε η συνεργασία έγινε το πρωί πριν ακόμα ορκιστεί στο Προεδρικό ο κ. Σκυλακάκης. Θέμα της συνεργασίας; Το Ταμείο Ανάκαμψης στο οποίο εμπλέκεται το υπουργείο Εσωτερικών στην κατάρτιση, στην ψηφοποίηση, στην πράσινη ανάπτυξη, στις υποδομές κ.α.

***

Ο σωσίας του Χαρδαλιά

Ο Νίκος Χαρδαλιάς πήγε Δελφινάριο για να παρακολουθήσει, όπως είχε υποσχεθεί στον Μάρκο Σεφερλή, την παράσταση «Dettolμη και Γοητεία». Του αρέσει να παρακολουθεί παραστάσεις όπου τον μιμούνται. Τις προάλλες βρέθηκε στον Τάκη Ζαχαράτο, στο Αλσος. Το ευχαριστήθηκε και αυτή τη φορά ακούγοντας από σκηνής να λέει εμπιστευτικά ο Σεφερλής (μεταμφιεσμένος σε Χαρδαλιά) ότι κυκλοφορεί ανάμεσά μας ένας… σωσίας του με μαύρη μάσκα και με σταυρωμένα τα χέρια. Μετά την παράσταση ο HardNick έκανε, φορώντας τη γνωστή μαύρη μάσκα του με το σήμα της Πολιτικής Προστασίας και δηλώσεις. Τον ρώτησαν, για παράδειγμα, τι νοιώθει όταν μπαίνει σ΄ένα μαγαζί και όλοι λένε «όπα ο Χαρδαλιάς είναι εδώ και τρέχουν να βάλουν τις μάσκες τους«; Απάντησε ότι «αξία έχει να μην βάζουμε μάσκα επειδή είναι παρών ο Χαρδαλιάς ή οποιοσδήποτε άλλος. Φτάνει να παραδεχτούμε», είπε, «ότι βρισκόμαστε μπροστά σε μια παγκόσμια πανδημία και όλοι πρέπει να φοράμε τις μάσκες μας και να κρατούμε αποστάσεις».

***
Ταχύτητα και διαφάνεια στις υιοθεσίες

Με πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) της Δόμνας Μιχαηλίδου και του Κυριάκου Πιερρακάκη για τις αναδοχές και υιοθεσίες, προβλέπεται για πρώτη φορά η διαδικασία τοποθέτησης παιδιών σε ανάδοχες ή θετές οικογένειες μετά την πρόταση σύνδεσης από το σχετικό Πληροφοριακό Σύστημα. Στον πυρήνα της διαδικασίας είναι η συμμετοχή δύο ανεξάρτητων μεταξύ τους κοινωνικών λειτουργών, αυτών των υποψήφιων γονέων και του ανηλίκου, καθώς και η λήψη της γνώμης του ανηλίκου σε κάθε στάδιο της διαδικασίας προσαρμογής. Η αυτοματοποιημένη και ανωνυμοποιημένη ψηφιακή διαδικασία ολοκληρώνεται με την «ανθρώπινη» συμμετοχή των κοινωνικών λειτουργών- επιμελητών τόσο του παιδιού όσο και των υποψήφιων γονέων.

***
Πιο συγκεκριμένα, όπως μελέτησα τις διατάξεις της ΚΥΑ , προβλέπεται η πραγματοποίηση σειράς συναντήσεων αρχικά των κοινωνικών λειτουργών και στη συνέχεια των υποψήφιων γονέων με τον ανήλικο συνοδευόμενο από τον κοινωνικό του λειτουργό. Η περίοδος προσαρμογής ολοκληρώνεται με την τοποθέτηση του παιδιού στην οικογένεια, αν τόσο το ίδιο όσο και οι υποψήφιοι γονείς συμφωνούν. Η διαδικασία διακόπτεται αν οποιαδήποτε στιγμή ο ανήλικος εκφράσει την αντίθεσή του. Τέλος, όπως επανειλημμένα έχει δηλώσει η Δόμνα Μιχαηλίδου, στη διαδικασία είναι κρίσιμος ο ρόλος των δημόσιων φορέων.