«Ανάφλεξη» με προειδοποιήσεις και απειλές γύρω από την ρωσο-ουκρανική σύγκρουση προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρώην Βρετανού πρωθυπουργού και υπουργού Εξωτερικών πλέον του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, ο οποίος τόνισε πως εναπόκειται στην κρίση του Κιέβου εάν θα χρησιμοποιήσει βρετανικά όπλα κατά στόχων εντός του εσωτερικού της Ρωσίας.

Ο Ντέιβιντ Κάμερον ο οποίος πραγματοποίησε επίσκεψη στην ουκρανική πρωτεύουσα, τόνισε παράλληλα ότι το Ηνωμένο Βασίλειο με τη σειρά του, μετά και την οικονομική στήριξη «μαμούθ» των ΗΠΑ και Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την Ουκρανία θα παρέχει 3 δισ. λίρες ετησίως προς τη σύμμαχο χώρα για όσο διάστημα είναι αναγκαίο.

Η αντίδραση της Μόσχας ήταν έντονη κάνοντας λόγο για επικίνδυνες δηλώσεις οι οποίες προκαλούν άμεση κλιμάκωση της έντασης γύρω από την ουκρανική σύγκρουση, ενώ τόνισε πως μια επίθεση της Ουκρανίας με βρετανικά όπλα σε ρωσικό έδαφος, «θα μπορούσε δυνητικά να αποτελέσει απειλή για την ευρωπαϊκή ασφάλεια»», δήλωσε ο  Ντμίτρι Πεσκόφ

Ο κ. Πεσκόφ άφησε επίσης αιχμές και κατά του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δήλωσε ότι η Δύση θα έπρεπε «νομίμως» να εξετάσει εάν θα στείλει χερσαία στρατεύματα στην Ουκρανία, «εάν οι Ρώσοι διέσχιζαν τις γραμμές του μετώπου και υπήρχε ουκρανικό αίτημα». Τα σχόλια Μακρόν στον Economist δείχνουν μια «πολύ επικίνδυνη τάση», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου. Ωστόσο, ο Γάλλος ηγέτης ξεκαθάρισε στη συνέντευξή του ότι αν η Ρωσία νικήσει στην Ουκρανία, δεν θα υπάρχει ασφάλεια στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ φέρονται να έχουν παροτρύνει την Ουκρανία να σταματήσει τις επιθέσεις της σε διυλιστήρια πετρελαίου στη Ρωσία, φοβούμενες ότι αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση της σύγκρουσης.

«Υβριδικός πόλεμος της Δύσης κατά της Μόσχας»

Οι δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Ντέβιντ Κάμερον ισοδυναμούν με παραδοχή ότι η Δύση διεξάγει πόλεμο εναντίον της Ρωσίας χρησιμοποιώντας «ουκρανικά χέρια», δήλωσε σήμερα η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα.

Ο Κάμερον είπε την Πέμπτη ότι η Ουκρανία έχει το δικαίωμα να χρησιμοποεί τα όπλα που της παρέχει το Λονδίνο για να πλήττει στόχους εντός της Ρωσίας και ότι επαφίεται στο Κίεβο να αποφασίσει εάν θα το πράξει.

«Τα λόγια του Κάμερον είναι περαιτέρω απόδειξη του υβριδικού πολέμου που διεξάγει η Δύση εναντίον της χώρας μας. Η Ρωσία απαντά σε αυτό και θα συνεχίσει να απαντά», είπε η Ζαχάροβα. Η εκπρόσωπος προειδοποίησε επίσης ότι σε οποιοδήποτε ουκρανικό πλήγμα, υποστηριζόμενο από τη Δύση, εναντίον της γέφυρας της Κριμαίας ή στην ίδια την Κριμαία, η Ρωσία θα ανταποδώσει.

«Θέλω να προειδοποιήσω την Ουάσινγκτον και τις Βρυξέλλες ότι οποιεσδήποτε επιθετικές ενέργειες εναντίον της Κριμαίας όχι μόνο είναι καταδικασμένες να αποτύχουν αλλά επίσης θα αντιμετωπιστούν με ένα καταστροφικό ανταποδοτικό πλήγμα».

Η Ζαχάροβα είπε επίσης ότι η Ρωσία θα ανταποδώσει σε μια πιθανή κίνηση της Δανίας να περιορίσει την ελεύθερη ναυσιπλοΐα των ρωσικών πλοίων στα στενά της Βαλτικής, την οποία θα θεωρήσει εχθρική ενέργεια.

Η εκπρόσωπος επανέλαβε ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει «σοβαρές» προτάσεις για τον τερματισμό του πολέμου, που θα βασίζονται στις υπάρχουσες «πραγματικότητες», εφόσον η Ουκρανία δεσμευτεί να παραμείνει στρατιωτικά ουδέτερη στο μέλλον. Οι προϋποθέσεις αυτές είναι ίδιες με εκείνες που έχουν ήδη απορριφθεί από το Κίεβο στο παρελθόν.

Πυραυλικές επιθέσεις στην κεντρική Ουκρανία

Ιδιωτικές κατοικίες και εγκαταστάσεις υποδομής υπέστησαν ζημιές σήμερα στην κεντρική περιοχή Κιροβοχράντ της Ουκρανίας ως αποτέλεσμα ρωσικής πυραυλικής επίθεσης την Παρασκευή, δήλωσε τοπικός αξιωματούχος.

Ένα άτομο τραυματίστηκε σοβαρά, είπε ο περιφερειάρχης στο Telegram messenger, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Η Ρωσία έχει εντείνει τις πυραυλικές της επιθέσεις στην Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, προκαλώντας σοβαρές ζημιές στο ήδη κατεστραμμένο ενεργειακό δίκτυο και υποδομές, ενώ το Κίεβο αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη αεράμυνας.