Ιδιαίτερα προσεχτικοί θα πρέπει να είναι φέτος οι φορολογούμενοι με τις ηλεκτρονικές αποδείξεις στην Εφορία, καθώς το απαιτούμενο ποσοστό σε σχέση με το ετήσιο εισόδημα έχει αυξηθεί στο 30%.

«Θα πρέπει να συλλέγουμε αποδείξεις που θα τις πληρώνουμε με τραπεζικά μέσα πληρωμής, είτε ηλεκτρονικά είτε κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό σε ποσοστό 30% του εισοδήματος ούτως ώστε να μην έχουμε πέναλτι επί των αποδείξεων που μας λείπουν της τάξης του 22%» σημειώνει ο Αντώνης Μουζακής, φοροτεχνικός.

Για παράδειγμα, αν ένας φορολογούμενος έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ θα πρέπει οι δαπάνες με ηλεκτρονικό χρήμα να είναι τουλάχιστον 6.000 ευρώ. Αν είναι λιγότερες, έστω 5.000 ευρώ, για τα 1.000 ευρώ αποδείξεων που υπολείπονται θα πληρώσει φόρο 22%, δηλαδή 220 ευρώ.

Ωστόσο, η Εφορία δεν αναγνωρίζει δαπάνες που αφορούν πληρωμές για φόρους, ενοίκια, τόκους δανείων, τέλη κυκλοφορίας και αγορές οχημάτων και σκαφών.

Ποιοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται

Υπάρχουν όμως και κατηγορίες φορολογουμένων που απαλλάσσονται από την υποχρέωση e-αποδείξεων, όπως άτομα ηλικίας άνω των 70 ετών, άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, όσοι υπηρετούν την στρατιωτικοί τους θητεία και μόνιμοι κάτοικοι χωριών με πληθυσμό έως 500 κατοίκους.

Δείτε το ρεπορτάζ του MEGA: