«Το διάστημα μεταξύ μας: Από το sci-fi στο cli-fi» είναι ο τίτλος του μεγάλου αφιερώματος σε σπάνιες ή λιγότερο γνωστές ταινίες επιστημονικής φαντασίας, που επιμελείται το  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης για την 61η έκδοσή του. «Είναι ταινίες που μίλησαν με τρόπο αλληγορικό για μερικά από τα πιο σημαντικά, σύνθετα ζητήματα της ανθρώπινης ύπαρξης, επανήλθαν με τον πλέον επιτακτικό τρόπο με αφορμή την πανδημία και τις επιπτώσεις της, αποδεικνύοντας πόσο διαχρονικά, επίκαιρα και οικουμενικά παραμένουν» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το φεστιβάλ.

«Οι αγωνίες που ζήσαμε τους τελευταίους μήνες, ο φόβος για το ξένο και το άγνωστο, η δυστοπική μας σχέση με το περιβάλλον, οι αποστάσεις που ξαναχωρίζουν την ανθρωπότητα, αλλά και η επιθυμία για μια πιο ουσιαστική προσέγγιση της διαφορετικότητας, αποκαλύπτονται μέσα από αυτό το εξαιρετικά ενδιαφέρον αφιέρωμα.»

Το αφιέρωμα θα επικεντρωθεί στο δεύτερο μισό του 20ού αιώνα όταν ήδη από τη δεκαετία του 1950, όταν εμφανίστηκαν μεγάλα ζητήματα όπως ο πυρηνικός εφιάλτης και η ανησυχία για μια ολική καταστροφή – ζητήματα που «γέννησε» ο Ψυχρός Πόλεμο και ο ανταγωνισμός των εξοπλισμών. Εθρεψαν τη φαντασία δημιουργών που μέσα από την επιστημονική φαντασία μίλησαν για την ετερότητα, τη σχέση μας με τον άλλον, με τον ίδιο μας τον εαυτό και με το περιβάλλον μας.

Χαρακτηριστική είναι η ταινία Them! / FBI σε συναγερμό (ΗΠΑ, 1954) σε σκηνοθεσία Γκόρντον Ντάγκλας, όπου οι πυρηνικές δοκιμές δημιουργούν τεράστια μεταλλαγμένα μυρμήγκια. Στο Silent Running / Περιπέτεια στο Διάστημα (ΗΠΑ, 1972) του Ντάγκλας Τράμπλ,  ο Μπρους Ντερν ερμηνεύει έναν αστροναύτη που σε ένα μέλλον όπου δεν υπάρχει χλωρίδα, καλείται να καταστρέψει το τελευταίο θερμοκήπιο.

Το Sexmission/ Σε-ξ-αποστολή (Πολωνία, 1984) του Γιούλιους Μαχούλσκι, είναι μία πολωνική πολιτική σάτιρα γυρισμένη την περίοδο της κομμουνιστικής διακυβέρνησης: δύο άνδρες ξυπνούν από βαθύ λήθαργο μετά από πυρηνικό πόλεμο σε έναν υπόγειο κόσμο γεμάτο υπερσύγχρονες τεχνολογίες, όπου ζουν μόνο γυναίκες.

Προφητικές, πολιτικές, δυστοπικές, οι ταινίες αυτές τρομάζουν, ψυχαγωγούν, διασκεδάζουν, συναρπάζουν.Η πλήρης λίστα των ταινιων του αφιερώματος θα ανακοινωθεί σύντομα.