Πώς μπορούμε να σταματήσουμε το δεύτερο κύμα

Υποχρεωτική χρήση της μάσκας σε όλους τους κλειστούς χώρους εισηγούνται οι λοιμωξιολόγοι, ο δε υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας απέκλεισε δεύτερο οριζόντιο lockdown λέγοντας ότι έχουμε plan B και ότι είναι στο χέρι μας μια ελεγχόμενη αύξηση των κρουσμάτων. Μπορεί ορισμένα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου (κυρίως του βρετανικού) να παρακολουθούν σχολαστικά την εξέλιξη του κορωνοϊού στη χώρα μας και να καταγράφουν την αύξηση των κρουσμάτων, ωστόσο οι δικοί μας επιστήμονες ετοιμάζονται, όπως με πληροφορούν, να αντιμετωπίσουν το δεύτερο κύμα, όταν και όποτε αυτό προκύψει. Οι συσκέψεις των ειδικών και των λοιμωξιολόγων για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος είναι καθημερινές.

***
Ολοι αυτοί οι ειδικοί εμφανίζονται βέβαιοι ότι όταν εμφανιστεί το δεύτερο κύμα θα είμαστε πιο προετοιμασμένοι, με ισχυρότερο σύστημα υγείας, με περισσότερες κλίνες στις ΜΕΘ, αλλά αυτό που έχει σημασία για αυτούς είναι ότι πριν ακόμα εμφανιστεί έχουμε τη δυνατότητα να το σταματήσουμε εν τη γενέσει του. Πώς; Ρώτησα μέλη της Επιστημονικής Επιτροπής και μου είπαν ότι είναι πράγματι δυνατή η αναχαίτιση του δευτέρου κύματος της πανδημίας με την προϋπόθεση να «γυρίσουμε στα βασικά», γιατί τελευταίως, όπως είπαν, έχουμε, «παρά- χαλαρώσει». Και ποια είναι τα βασικά; Οι αποστάσεις και οι μάσκες σε κλειστούς χώρους. Φέρνουν μάλιστα ως παράδειγμα τους Τραμπ και Μπορίς Τζόνσον που φόρεσαν μάσκα, φέρνουν επίσης ως παράδειγμα το Ισραήλ που και αυτό είχε χαλαρώσει στα μέτρα και τώρα καταγράφει 1.000 κρούσματα την ημέρα.

***
Το ενθαρρυντικό για τους επιστήμονες είναι ότι σε χώρες όπου περιμένουμε τουρίστες, όπως στη Βρετανία, τα «κρούσματα ελέγχονται» (κυρίως στο Λονδίνο) αλλά και σε πολλές άλλες χώρες της δυτικής Ευρώπης. Οσον αφορά τα Βαλκάνια ζητούν εντατικοποίηση των ελέγχων. Επιμένουν στις μάσκες (κυρίως για τα δημόσια πρόσωπα τα οποία πρέπει να δώσουν το καλό παράδειγμα) , ζητούν περισσότερα μέτρα για την αποφυγή του συνωστισμού, εκφράζουν τη ευαρέσκειά τους για την απαγόρευση, έστω και για μερικές εβδομάδες των πανηγυριών και τη θέσπιση πλαφόν 50 ατόμων για γάμους και βαφτίσια. Η «επιστροφή στα βασικά», σημειώνουν, θα πρέπει να διαρκέσει έως ότου εμφανιστεί το εμβόλιο.

***

Στην τελική ευθεία ο ανασχηματισμός

Το μοναδικό θέμα συζήτησης στη Βουλή είναι πλέον ο επικείμενος ανασχηματισμός, ή οι «διορθωτικές κινήσεις» όπως θέλει ο πρωθυπουργός.

Πληροφορίες συγκλίνουν ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει μετά τη Σύνοδο Κορυφής που είναι προγραμματισμένη για τις 17 και 18 Ιουλίου. Ανώτατο κυβερνητικό στέλεχος υπενθύμισε ότι ο ανασχηματισμός θα γίνει σε ουδέτερο χρόνο κάτι το οποίο ταιριάζει με τη χρονική περίοδο που αναφέραμε.

Πληροφορούμαι ότι ο ανασχηματισμός θα είναι προσθετικός και αφαιρετικός. Και εξηγούμαι: θα προστεθούν υπουργεία, αφού στόχος είναι να δημιουργηθεί ένας ενιαίος φορέας για τη διαχείριση των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αφαιρεθούν υφυπουργεία. Θα υπάρξει ανακατανομή αρμοδιοτήτων υπουργών ώστε να μην υπάρχουν φαινόμενα επικαλύψεων, ενώ θα αξιοποιηθούν γυναίκες και μέλη της Κ.Ο.

***
Πρόστιμο και όχι απαγόρευση των μπιτς μπαρ

Εικόνες όπως αυτές που εμφανίστηκαν το Σαββατοκυρίακο, σε μπιτς μπαρ στην Κάτω Αχαΐα, σε ορισμένα νησιά και στην παραλιακή της Αττικής είναι πολύ πιθανόν να εμφανιστούν και πάλι θέτοντας σε κίνδυνο την υγεία των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων.

Και όμως παρά τον συνωστισμό, παρά τα ειρωνικά συνθήματα που τραγουδούσαν οι παρευρισκόμενοι του τύπου «δεν υπάρχει ιός, μόνον πάρτι, μαγκιά και αλκοόλ», δεν είναι στις προθέσεις κανενός να απαγορεύσει τη λειτουργία των μπιτς μπαρ. Ούτε για ένα Σαββατοκύριακο. Εκτός βεβαίως εάν παρατηρηθεί σε κάποιο μπαρ χάος από τον συνωστισμό. Τότε θα επιβληθεί στο συγκεκριμένο μπιτσόμπαρο πρόστιμο και ποινή που μπορεί να φθάσει ακόμα και στο κλείσιμο. Αλλά μόνον σ΄αυτό και όχι γενικά σ΄όλα τα μπαρ. Την Τρίτη το απόγευμα συνεδρίαζε η Ομάδα των Ειδικών Επιστημόνων και ανάμεσα στα άλλα εξέτασε και το θέμα των μπιτς μπαρ. Οπως μου είπαν από την Πολιτική Προστασία, αποφασίστηκε να ενταθούν οι έλεγχοι και να επιβάλλονται τσουχτερά πρόστιμα όπου δεν τηρούνται τα μέτρα. Το θέμα όμως ποιος διενεργεί τους ελέγχους αυτούς;

***
Σύμφωνα με υπουργική απόφαση τους ελέγχους υγειονομικής προστασίας διενεργούν κλιμάκια της Υπηρεσίας Διαφάνειας και του υπουργείου Ανάπτυξης. Οχι όμως η Αστυνομία. Η Αστυνομία θα κληθεί για να εκτελέσει αποφάσεις.

***
Οι νέες ιχνηλατήσεις

Η προσοχή ωστόσο των λοιμωξιολόγων, αλλά και του Νίκου Χαρδαλιά έχει στραφεί σε δύο ευαίσθητες περιπτώσεις για τον κορωνοϊό. Η πρώτη και η σημαντικότερη έχει να κάνει με τον εντοπισμό και δευτέρου κρούσματος στην κατασκήνωση της Χαλκιδικής, όταν μετά το 15χρονο κορίτσι βρέθηκε θετικό και ένα μικρότερο κορίτσι, 11 ετών. Η δεύτερη έχει να κάνει με την μόλυνση μιας πενταμελούς οικογένειας Σέρβων, που ήρθε στην Ελλάδα για τουρισμό. Και οι δύο περιπτώσεις παρακολουθούνται προσεκτικά και γίνονται ιχνηλατήσεις.

***
Τον Σεπτέμβριο η Πρόεδρος στην Κύπρο

Ο Νίκος Αναστασιάδης ήταν ο πρώτος αρχηγός κράτους που βρέθηκε στην Αθήνα μετά την κρίση της πανδημίας. Ηταν και ο πρώτος ομόλογος της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου που την συνάντησε.

Το θέμα που κυριάρχησε στη συνάντησή τους ήταν η Αγιά Σοφιά με τους δύο προέδρους να τονίζουν ότι πρέπει να διαφυλαχθεί ο οικουμενικός χαρακτήρας της Αγιάς Σοφιάς. Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι η απόφαση της Τουρκίας έπληξε ανεπανόρθωτα τον ελληνισμό και τον χριστιανικό κόσμο. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης προσκάλεσε επισήμως την κυρία Σακελλαροπούλου να επισκεφθεί την Κύπρο. Ετσι, το πρώτο ταξίδι που θα πραγματοποιήσει στο εξωτερικό θα είναι η Κύπρος. Η επίσκεψη στη Λευκωσία επρόκειτο να γίνει πολύ νωρίτερα, αλλά λόγω του lockdown αναβλήθηκε. Τώρα, όπως έμαθα, ορίστηκε και ημερομηνία, στις 21 με 23 Σεπτεμβρίου.

***
Η διαγαλαξιακή αποστολή του Αλέξη Τσίπρα

Επιμένει ο Mak Bal (Μάκης Μπαλαούρας) ότι ο Αλέξης Τσίπρας πήγε στο Κουφονήσι για χαλάρωση, για ξεκούραση και για τουριστικές συζητήσεις. Ούτε κουβέντα μαθαίνω δεν έγινε για τις σχέσεις του Νίκου Παππά με τον κύπριο δικηγόρο των offshore Αρτέμη Αρτεμίου που μπαινόβγαινε στο Μαξίμου, ούτε με τον Μανώλη Πετσίτη (που επίσης μπαινόβγαινε στο Μαξίμου). Ηταν μια συζήτηση κυρίως γύρω από τις ομορφιές του νησιού. Εκείνο όμως που τράβηξε την προσοχή όλων ήταν το t-shirt του κ. Τσίπρα που το συνδύασε με μία μπλε βερμούδα. Στο γκρίζο t-shirt υπήρχε ένας… πύραυλος που μόλις εκτοξεύτηκε και η φράση στα αγγλικά «διαγαλαξιακή αποστολή», θυμίζοντας τα έργα του Νίκου Παππά στο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής τότε που μας έλεγε πως θα στείλει ελληνικό αυτοκίνητο στο φεγγάρι.

***
Ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ φαινόταν ταλαιπωρημένος, αξύριστος και ορισμένοι βλέποντας τη φωτογραφία έβγαλαν το συμπέρασμα πως ήταν και αγουροξυπνημένος, κάτι όμως που το διαψεύδουν οι συνδαιτυμόνες στο τραπέζι με τα θαλασσινά και τα τσίπουρα. Η ώρα άλλωστε ήταν 2 το μεσημέρι και μόλις είχε φθάσει οικογενειακώς από τη Νάξο Ο κ. Μπαλαούρας πάντως μου είπε ότι κύρια συζήτηση ήταν ο τουρισμός. Οι ντόπιοι έλεγαν ότι εφέτος ο τουρισμός θα κυμανθεί στο 40 με 50% της περυσινής χρονιάς, με τον κ. Τσίπρα να τον υπολογίζει στο 20%. Εκείνο που έκανε εντύπωση ήταν η σύντροφός του Περιστέρα (Μπέτυ) Μπαζιάνα, η οποία ήταν και η πιο αυστηρή έναντι της κυβέρνησης. Εμαθα ότι προέτρεπε μάλιστα τους συριζαίους συνδαιτυμόνες να κάνουν πιο έντονη κριτική. Εφαγαν μύδια αχνιστά, χταπόδια, καλαμαράκια, φάβα, σαλάτες κτλ. Ηπιαν: Ο μεν κ. Τσίπρας μισό ποτήρι μπίρα, η δε κυρία Μπαζιάνα τσίπουρο.

***
Ο κ. Τσίπρας φαινόταν μαυρισμένος. Θα πρέπει να ξέρετε ότι το μαύρισμα πολύ το προσέχει (και στους άλλους) ο κ. Τσίπρας. Να σκεφτείτε ότι πολλές φορές όταν συναντά τέτοια εποχή στη Βουλή κάποιον μαυρισμένο τον ρωτά πόσα μπάνια έκανε. Και όταν βρίσκεται μαζί με άλλους αρχηγούς στο κιόσκι του Προεδρικού Μεγάρου στη γιορτή της Δημοκρατίας συνήθως ανοίγει συζήτηση για το μαύρισμα.

***
Κλίμα και ψηφιακός μετασχηματισμός

Μεγάλο ενδιαφέρον για συμμετοχή εμφανίζεται στο Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Πειραιά που διευθύνει ο καθηγητής και πρώην υπουργός Γιάννης Μανιάτης, με αντικείμενο την Κλιματική Αλλαγή και την Ψηφιακή Επανάσταση. Διαβάζω στο ενημερωτικό ότι θα διδάξουν πάνω από 20 καθηγητές από τα μεγαλύτερα Πανεπιστήμια της χώρας, καθώς και οι επικεφαλής μεγάλων δημόσιων και ιδιωτικών φορέων κι επιχειρήσεων (ΔΕΗ, ΕΛΠΕ, ΔΕΣΦΑ, ΕΥΔΑΠ, ENERGEAN, ENEL, GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, ELPEDISON, BOSCH, κα). Το ιδιαίτερο ενδιαφέρον βρίσκεται στους ειδικούς προσκεκλημένους ομιλητές Κυριάκο Πιερρακάκη, Γιάννη Στουρνάρα, Ευάγγελο Βενιζέλο, Άννα Διαμαντοπούλου, Άγγελο Συρίγο, Κωνσταντίνο Φίλη, Κων. Μενουδάκο, κα. Πρόκειται για ένα από τα πρωτοποριακά Μεταπτυχιακά προγράμματα της Ευρώπης, για τις δυο μεγάλες προκλήσεις, το Κλίμα και τον Ψηφιακό μετασχηματισμό, όπου και θα κατανεμηθούν τα 60δις€ των ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων της χώρας τα επόμενα χρόνια. Ενα καλό παράδειγμα σύνδεσης Πανεπιστημίων με την ανάπτυξη και το νέο παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας. Να ευχηθούμε καλή επιτυχία.

***
Το φαρμακερό αριστερό σουτ του υπουργού

Σας πληροφορώ ότι στη Βουλή οι βουλευτές της ΝΔ έχουν στραμμένη την προσοχή τους πέραν του επερχόμενου ανασχηματισμού (που τον υπολογίζουν στο τέλος του μήνα) και στο… ποδόσφαιρο! Ο γραμματέας της ΚΟ Σταύρος Καλαφάτης, πήρε το «ok» από το Μέγαρο Μαξίμου και ετοιμάζει γαλάζια ποδοσφαιρική ομάδα με στόχο να πάρει κάποιο κύπελλο, άγνωστο ακόμα ποιο. Αυτό που έχει σημασία δεν είναι τόσο το κύπελλο, ούτε ο αντίπαλος (που δεν έχει ακόμα βρεθεί) όσο η επιλογή των βουλευτών και υπουργών στη νέα ομάδα. Σας ενημερώνω, λοιπόν ότι δημιουργήθηκε συνωστισμός βουλευτών ποιος θα συμμετάσχει στην ενδεκάδα. Είναι δε τόσο μεγάλη η συμμετοχή που άλλοι βουλευτές που μετείχαν στην γαλάζια ομάδα μπάσκετ της Βουλής ζήτησαν μεταγραφή στην ποδοσφαιρική ομάδα της ΝΔ. Υπήρξαν, ωστόσο και ορισμένες… συγκινητικές προσφορές…

***
Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, για παράδειγμα, δήλωσε ερασιτέχνης ποδοσφαιριστής, λέγοντας στον κ. Καλαφάτη ότι «διαθέτω φαρμακερό αριστερό σουτ» και ότι ως «αριστεροπόδαρος», μπορεί να συμβάλει στο σκορ της ομάδας. «Αριστεροπόδαρος» όμως είναι και ο μάνατζερ κ. Καλαφάτης και όπως καταλαβαίνετε ο κ. Θεοδωρικάκος συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να είναι ο νέος σέντερ φορ. Ενας άλλος υφυπουργός ο Γιάννης Κεφαλογιάννης θέλει να καθίσει κάτω από τέρμα ως «τρομερός τερματοφύλακας με φοβερά πλονζόν» (γαλλιστί plongeon) που δεν θα επιτρέπει σε κανέναν να παραβιάσει τα δίκτυά του. Ο κ. Κεφαλογιάννης όμως είναι ο αρχηγός της ομάδας μπάσκετ της ΝΔ και υπάρχει ένα προβληματάκι πώς θα μεταγραφεί και στην ομάδα ποδοσφαίρου. Αλλος βουλευτής (που εμφανίστηκε large) ζήτησε να μπει στην ομάδα κάνοντας παράλληλα και μια σημαντική προσφορά. Να εξασφαλίσει, υποσχέθηκε, στους βουλευτές φανέλες, σορτσάκια και παπούτσια, ενώ εμφανίστηκε πρόθυμος να τους βρει και γήπεδο για να την προπόνηση. Ισως και… αντίπαλο. Οταν, όπως λέει ο κ. Καλαφάτης, υπάρχει το «ok» από το Μέγαρο Μαξίμου και όταν άφησε να διαρρεύσει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης μαζί με τον νυν υπουργό Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα ήταν μέλη της ποδοσφαιρικής ομάδας της Βουλής του 2004, όλοι θέλησαν να συμμετάσχουν στην νέα γαλάζια ποδοσφαιρική ομάδα. Ακόμα και οι γυναίκες βουλευτές. Ετσι ο κ. Καλαφάτης αποφάσισε να χρίσει προπονητή της γαλάζιας ομάδας ποδοσφαίρου την Αννα Καραμανλή που είναι και τομεάρχης Αθλητισμού, όπως μου είπε.

Απρέπειες

Ανεξήγητη πράξη που φτάνει στα όρια της απρέπειας έκανε ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης  Παυλόπουλος.

Συγκεκριμένα, η ιστοσελίδα της Προεδρίας της Δημοκρατίας είναι, ως γνωστόν, presidency.gr, η οποία προορίζεται για τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο Προκόπης Παυλόπουλος ωστόσο έκανε την εξής απρέπεια. Κατοχύρωσε το presidensy.gr -ίδιο όνομα με ένα γράμμα διαφορετικό- το οποίο κάνει ανακατεύθυνση στην προσωπική του ιστοσελίδα με διεύθυνση prokopiospavlopoulos.gr.