Την ενοχή των 27 εκ των συνολικά 43 κατηγορούμενων για την υπόθεση της Proton Bank εισηγήθηκε η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας.

Αντίθετα, η εισαγγελέας πρότεινε την αθώωση 16 κατηγορούμενων, μεταξύ αυτών και μελών της οικογένειας του Λαυρεντιάδη, καθώς, κατά την άποψή της, δεν αποδείχθηκε η συμμετοχή τους στην εξεταζόμενη απάτη  ούτε πρόθεσή τους να ζημιώσουν την περιουσία της Proton Bank.

Επίσης, ζήτησε την απαλλαγή όσων κατηγορουμένων αντιμετώπιζαν το αδίκημα της υπεξαίρεσης  αλλά και  της εγκληματικής οργάνωσης.

Τι ζητά η εισαγγελική λειτουργός

Η εισαγγελική λειτουργός με βάση τα στοιχεία που προέκυψαν στη διάρκεια της πολυετούς διαδικασίας ζήτησε κατά περίπτωση οι 27 κατηγορούμενοι να κριθούν ένοχοι για τα αδικήματα της απάτης, της συνέργειας στην απάτη, της απιστίας και της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα.

Οι κατηγορίες αφορούν τα επισφαλή δάνεια της Proton Bank ύψους άνω των 700 εκ. ευρώ. Συγκεκριμένα, τρία χρόνια αφότου ξεκίνησε η εκδίκαση της υπόθεσης η εισαγγελική λειτουργός κατέληξε στο ότι ο Λ. Λαυρεντιάδης από κοινού με διοικητικά στελέχη της Τράπεζας Proton Bank και στενούς του συνεργάτες κατέστρωσαν και υλοποίησαν σχέδιο άντλησης κεφαλαίων από την Τράπεζα, της οποίας ο επιχειρηματίας είχε αποκτήσει τον έλεγχο.

Τα εν λόγω ποσά φέρονται να δόθηκαν χωρίς τις απαιτούμενες εξασφαλίσεις, υπό μορφή παράνομων πιστοδοτήσεων, για τις οποίες, κατά την εισαγγελική πρόταση, ευθύνονται οι ανωτέρω κατηγορούμενοι. Μεγάλο μέρος των επίμαχων χρηματικών ποσών, δε, κατέληξε, κατά την εισαγγελέα, σε προσωπικούς λογαριασμούς κατηγορουμένων, των οποίων προτάθηκε η ενοχή για το αδίκημα του «ξεπλύματος βρώμικου χρήματος», ενώ διαπιστώθηκαν και αναλήψεις ποσών σε μετρητά.