Οι ευκαιρίες αλλά και οι παγίδες που κρύβει το πολιτικό σκηνικό, όπως διαμορφώνεται μετά τις αποκαλύψεις για τη δράση ενός παρακρατικού κυκλώματος με συμμετοχή προσώπων του υποκόσμου και «πλοκάμια» που φτάνουν μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και τα έργα και οι  ημέρες του Νίκου Παππά που φανερώνουν, όπως λέγεται, το πρόσωπο μιας αδίστακτης εξουσίας που συναλλάσσεται με τους πάντες και για τα πάντα, βρέθηκαν στο επίκεντρο των αλλεπάλληλων συσκέψεων της Φώφης Γεννηματά με τους στενούς της συνεργάτες. Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής συγκαλεί, την προσεχή Τρίτη, κοινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και του Πολιτικού Συμβουλίου προκειμένου να χαραχτεί η γραμμή πλεύσης του κόμματος που, όπως επισημαίνεται, θα πρέπει να λάβει υπόψη και το ενδεχόμενο  οι συνεχιζόμενες αποκαλύψεις να πυροδοτήσουν περαιτέρω πολιτικές εξελίξεις.

 Αλλαγή σκηνικού

Η εικόνα που μεταδίδεται τις τελευταίες ημέρες και σύμφωνα με την οποία οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη τρίβουν τα χέρια τους για τις δυσώδεις, αλλά και αποκαλυπτικές για τον τρόπο που αντιλαμβανόταν τη διακυβέρνηση της χώρας ο ΣΥΡΙΖΑ, εξελίξεις των τελευταίων ημερών, είναι αναντίστοιχη των προβληματισμών που υπάρχουν στο Κίνημα Αλλαγής. Πράγματι, υπάρχει η εκτίμηση ότι η Κουμουνδούρου εισέρχεται σε μια ταραγμένη περίοδο κατά την οποία, εκτός των άλλων, θα αναδειχθούν οι εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις που υπάρχουν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθιστώντας ακόμα δυσκολότερη την προσπάθεια μετεξέλιξης που επιχειρεί ο Αλέξης Τσίπρας, με στόχο την εδραίωση της κυριαρχίας του στον κεντροαριστερό χώρο, και η οποία προκαλούσε ιδιαίτερο προβληματισμό στους επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη που αναζητούσαν τρόπους να την αντιμετωπίσουν.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις το σκηνικό έχει αλλάξει. Δεν είναι μόνο το ότι η εικόνα του Αλέξη Τσίπρα έχει πληγεί. Είναι, όπως λέγεται, το ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και οι γεφυροποιοί του κόμματός του δεν θα πρέπει να υπολογίζουν στη μάχη για την Κεντροαριστερά στη βοήθεια των προερχόμενων από το εσωτερικό του Κινήματος Αλλαγής φωνών, που έθεταν θέμα διαλόγου και συγκρότησης προοδευτικού μετώπου με τον ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή τη φάση, όπως λέγεται, «δεν έχουν άλλη επιλογή από το να σιωπήσουν». 

 Το πέρασμα στην αντεπίθεση

Ομως, το ζητούμενο για τη Χαριλάου Τρικούπη δεν είναι να απαλλαγεί από την πίεση που της ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ αλλά να περάσει στην αντεπίθεση, βάζοντας στο κάδρο των ευθυνών τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα. Αυτό, όμως, θα πρέπει, όπως λέγεται, να γίνει με έναν τρόπο που θα αναδεικνύει τις μεγάλες ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού για τα διάφορα «παραμάγαζα» που στήθηκαν με την ανοχή του, χωρίς όμως να του δίνει το δικαίωμα να εμφανιστεί ως διωκόμενος, κάτι που θα προκαλέσει τη συσπείρωση της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ. «Το θέμα είναι να τους αποδομήσουμε και όχι να τους συσπειρώσουμε» αναφέρει στο «Βήμα της Κυριακής» στενός συνεργάτης της κυρίας Γεννηματά.

 Η επικεφαλής του Κινήματος Αλλαγής, όπως λέει, δεν έχει σκοπό να κρύψει τα λόγια της. Τοποθετεί, ευθέως, τον Αλέξη Τσίπρα στο κέντρο του κάδρου των ευθυνών. «Εδώ έχουμε τον εξ απορρήτων του Πρωθυπουργού να μιλάει για την κυβέρνηση-μαγαζί και για το παραμάγαζο του κ. Παπαγγελόπουλου. Υπάρχουν αποκαλύψεις για το παρακράτος μέσα στο οποίο ήταν μπλεγμένος ο συγκυβερνήτης, ο κ. Καμμένος, το οποίο είχε πλοκάμια στην Αστυνομία, και ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ότι το γνώριζε από το 2016. Και ο κ. Τσίπρας, που είναι ο επικεφαλής, το «αφεντικό» του μαγαζιού, τα γνωρίζει όλα αυτά και δεν κάνει τίποτα. Γιατί συνέχισε ο κ. Τσίπρας να συγκυβερνά με τον κ. Καμμένο ενώ γνώριζε από το 2016 όλη αυτή τη δράση; Εκβιαζόταν; Εκβίαζε;» επισημαίνει η κυρία Γεννηματά.

Η απάντηση Γεννηματά

Ωστόσο, και ως απάντηση στο «βρώμικο ‘89» που επιστρατεύει ο ΣΥΡΙΖΑ ως γραμμή άμυνας, η κυρία Γεννηματά σπεύδει να ξεκαθαρίσει ότι κάνει αναφορά σε πολιτικές ευθύνες του πρώην πρωθυπουργού, λέγοντας «μακριά από το Κίνημα Αλλαγής η ποινικοποίηση της πολιτικής ζωής». Το μήνυμα που θέλει να περάσει είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι πλέον ένας βολικός αντίπαλος για τη ΝΔ, αδύναμος να ανταποκριθεί στον θεσμικό του ρόλο, να σταθεί, δηλαδή, ανάχωμα απέναντι στις συντηρητικές πολιτικές της κυβέρνησης αλλά και να της ασκήσει κριτική σε μια σειρά υποθέσεων, όπως για παράδειγμα οι χορηγίες στα μέσα ενημέρωσης, στα οποία εντοπίζεται «αδιαφάνεια» και «λογικές πελατειακού κράτους». Αυτό το «κενό αντιπολίτευσης»  θα επιδιώξει να καλύψει με πρωτοβουλίες αλλά και με το ανέβασμα των τόνων της κριτικής το Κίνημα Αλλαγής, που θα κορυφωθεί με την παρουσίαση, κοντά στην επέτειο της εκλογικής νίκης της ΝΔ, της «Μαύρης Βίβλου» των πεπραγμένων της.

«Θα είμαι υποψήφια και το 2021»

Είναι γνωστή η ικανότητα του ΠαΣοΚ, την οποία κληρονόμησε και το Κίνημα Αλλαγής, να πνίγεται σε μια κουταλιά εσωκομματικού νερού, γεγονός που, εν πολλοίς, οφείλεται στην τάση των στελεχών του να σεναριολογούν ακατάπαυστα. Το τελευταίο διάστημα με αφορμή πληροφορίες που φέρουν κορυφαίο στέλεχος του κόμματος να λέει, σε συζητήσεις του με στελέχη και βουλευτές, ότι εφόσον συνεχιστεί η δημοσκοπική στασιμότητα «θα αναλάβει πρωτοβουλίες», άρχισαν να κυκλοφορούν διάφορα «φθινοπωρινά σενάρια». 

Αυτά άγγιζαν την ηγεσία του κόμματος και υποστήριζαν ότι σε περίπτωση αμφισβήτησής της, η κυρία Γεννηματά δεν θα σηκώσει το γάντι αλλά θα αποχωρήσει, στέλνοντας στην εσωκομματική κάλπη έναν εκπρόσωπο της νέας γενιάς. Οι επιτελείς της Χαριλάου Τρικούπη δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία, γνωρίζοντας ότι στα σενάρια αυτά δεν εμπλέκεται ο έτερος ισχυρός εσωκομματικός πόλος, ο Νίκος Ανδρουλάκης. Πάντως, η Φώφη Γεννηματά φρόντισε να στείλει το δικό της μήνυμα. Σε συζητήσεις που είχε ξεκαθάρισε ότι «θα είμαι υποψήφια και το 2021». Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένα στελέχη, και με δεδομένο ότι η θητεία της κυρίας Γεννηματά λήγει τον Νοέμβριο του 2021, δεν αποκλείεται η διαδικασία για την εκλογή επικεφαλής στο Κίνημα Αλλαγής να γίνει την άνοιξη του 2022.