Οποιος παρατηρούσε τον Σωτήρη Τσιόδρα την ώρα που η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου συνομιλούσε με τους Λοιμωξιολόγους στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, θα έβλεπε έναν καθηγητή, με εμφανή σεμνότητα (σχεδόν ντροπαλό) με κατεβασμένο το βλέμμα, χωρίς καμία έπαρση να παρακολουθεί προσεκτικά τα λόγια της Προέδρου. Οταν μάλιστα άκουσε την Πρόεδρο να λέει ότι «ο καθηγητής κ. Τσιόδρας πέτυχε με τη δημόσια παρουσία του, με τον γλυκό και άμεσο τρόπο του, να εμπνεύσει σε όλους μας αισθήματα ασφάλειας και εμπιστοσύνης», χαμήλωσε ακόμα περισσότερο το βλέμμα του από σεμνότητα. Ο καθηγητής έδειχνε άβολα με όλα αυτά τα καλά λόγια που άκουγε από το στόμα της αρχηγού του Κράτους.

***
Μόνο δυο τρεις φορές χρειάστηκε να σηκωθεί από τη θέση του, να πάει παραπέρα, να χαθεί μέσα στα δένδρα του κήπου για να κάνει μερικά τηλεφωνήματα. Ισως επειδή τον πληροφόρησαν ότι τα κρούσματα την Τετάρτη έφθασαν τα 55. Ακόμα και την ώρα που βρισκόταν στο Προεδρικό έκανε τηλεφωνήματα για να μάθει τον δείκτη ΡΟ και κυρίως να μάθει από πού προέρχονταν τα νέα κρούσματα. Τον πληροφόρησαν ότι από τα 55 νέα κρούσματα τα 50 ήταν σε Ξάνθη και σε Ροδόπη. Ηθελε επίσης να πληροφορηθεί και τι γίνεται στο έξω κόσμο με τον ιό. Ηταν λιγομίλητος, σχεδόν απέφευγε φωτογραφικές κάμερες και οι συζητήσεις του με τους συναδέλφους του Λοιμωξιολόγους ήταν επί της ουσίας: «Κάθε μέρα συνεδριάζουμε», είπε ένας απ΄αυτούς, θέλοντας να δείξει ότι μπορεί να σταμάτησε η ενημέρωση των 6 αλλά οι Λοιμωξιολόγοι συνεχίζουν αθόρυβα, μακριά από κάμερες και προβολείς να παρατηρούν την κατάσταση με τον κορωνοϊό. Να σκεφτείτε ότι ακόμα και την έλευση των τουριστών σχολίασαν, τώρα που άνοιξαν οι πύλες της χώρας. Εις εξ αυτών έλεγε ότι τον ανησυχεί- και μάλιστα πολύ- η πιθανή εξάπλωση του ιού εξ αιτίας των τουριστών. Και έδωσε το εξής παράδειγμα: «Εάν στις τελευταίες 48 ώρες εντοπίσαμε 4 δείγματα θετικά σε 2.500 τουρίστες που ήρθαν χθες και προχθές στην Ελλάδα, όταν σε κάποια στιγμή έρθουν 3 εκατ. τουρίστες πόσα άραγε κρούσματα θα εντοπίσουμε;». Ερώτηση πού έμεινε μεν αναπάντητη, αλλά ήταν, όπως σχολιάστηκε, επί της ουσίας.

***
Τα προεδρικά εύσημα στους επιστήμονες

Πάντως η Πρόεδρος της Δημοκρατίας εντυπωσίασε τους Λοιμωξιλόγους με τις γνώσεις της περί Covid-19, και για το πώς εξαπλώθηκε στην Ελλάδα. Ευχαρίστησε έναν προς έναν για τη συνεισφορά του, λέγοντας ότι με τον χειρισμό που έγινε η χώρα πέτυχε να κερδίσει την εμπιστοσύνη και τον διεθνή έπαινο. Την αναπληρώτρια καθηγήτρια Εντατικολογίας κυρία Αναστασία Κοτανίδου, φάνηκε πως την γνώριζε από παλιά, αφού είχε επισκεφθεί την ΜΕΘ του Ευαγγελισμού στον καιρό του lockdown. Την ρώτησε μάλιστα τι κάνει η κουμπάρα της, η πνευμονολόγος Πέπη Μιχαλοπούλου, που ήταν και συμμαθήτριά της στο σχολείο. Την ρώτησε επίσης πώς είναι η κατάσταση των ΜΕΘ, πώς άντεξαν στο πρώτο (και δυσκολότερο) κύμα της πανδημίας και σ΄όλους ευχήθηκε να ξανά- συναντηθούν αλλά υπό άλλες συνθήκες.

***
Να σημειώσω εδώ και τούτα: Τα 26 μέλη της Εθνικής Επιτροπής Λοιμωξιολόγων εισήλθαν στο Προεδρικό Μέγαρο φορώντας μάσκες τις οποίες τις έβγαλαν αφού βρέθηκαν στον κήπο. Η συνάντηση έγινε σε ανοικτό χώρο, κάτω από τα δένδρα και δίπλα από ένα χάλκινο άγαλμα του Κούρου, λίγα μέτρα μακριά από το περίφημο κιόσκι του Προεδρικού, εκεί όπου συνήθως μαζεύονται για χαλαρή συζήτηση οι αρχηγοί των κομμάτων κατά τη δεξίωση προς τιμή της Δημοκρατίας, κάθε Ιούλιο στις 24. Σ΄όλους και σ΄όλες προσφέρθηκε εμφιαλωμένο νερό, ελάχιστοι όμως ήπιαν. Η Πρόεδρος μετακινείτο συνεχώς πήγανε και καθόταν δίπλα από κάθε επιστήμονα και συζητούσε μαζί του.

***

Η πράσινη «εισβολή» στην Ηρώδου Αττικού

Οποιος περάσει τούτες τις ημέρες από την οδό Ηρώδου Αττικού αμέσως θα διαπιστώσει ότι ο διασημότερος αυτός δρόμος των Αθηνών υπέστη μια «εισβολή». Μια πράσινη «εισβολή» από χιλιάδες… παπαγαλάκια που κάνουν μάλιστα δαιμονισμένο θόρυβο με τις φωνές τους και τους… καβγάδες τους. Βρίσκονται παντού, στο Μέγαρο Μαξίμου, στον Εθνικό Κήπο, στο Προεδρικό Μέγαρο. Τα εξωτικά αυτά πουλιά έχουν φτιάξει φωλιές στους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου και έχουν εξοικειωθεί τόσο με τους ανθρώπους που εργάζονται εκεί που πετούν σχεδόν δίπλα τους. Να σκεφτείτε όταν την Τετάρτη το μεσημέρι η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου δέχτηκε τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής Λοιμωξιολογίας τα παπαγαλάκια πετούσαν από πάνω και χαλούσαν τον κόσμο με τα τιτιβίσματά τους. Το τελευταίο διάστημα έχουν εξαπλωθεί οι φωλιές τους και έφτασαν έως τον Ευαγγελισμό, ακόμα και στο Αλσος της Χωροφυλακής καθώς και στη Μιχαλακοπούλου και γύρω από το Μέγαρο Μουσικής. Ρώτησα ένα μέλος της Ορνιθολογικής Εταιρίας να μου εξηγήσει πώς βρέθηκαν τόσοι πολλοί εξωτικοί παπαγάλοι στην Αθήνα. Είπε ότι οι πρώτοι πρέπει να εμφανίστηκαν στα τέλη της δεκαετίας του ογδόντα, αλλά τα τελευταία χρόνια έχει καταγραφεί ραγδαία αύξηση στον πληθυσμό τους. Ο πράσινοι παπαγάλοι, μου είπε, δεν ήρθαν βεβαίως πετώντας από τη Νότια Αμερική (όπου είναι και η πατρίδα τους) αλλά αναπαράχθηκαν με εκπληκτική ταχύτητα λόγω του ιδανικού κλίματος της Αθήνας, μετά από κάποια, πολύ πιθανή, τυχαία απελευθέρωση.

***
Κανονικά η δεξίωση της Δημοκρατίας

Αφού έγινε λόγος για τους κήπους του Προεδρικού Μεγάρου, σας πληροφορώ ότι σ΄αυτούς θα γίνει (εκτός απροόπτου) η γιορτή της Δημοκρατίας, η δεξίωση για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας την 24η Ιουλίου. Βεβαίως θα εξαρτηθεί και από την υγειονομική κατάσταση που θα έχει η χώρα εκείνη την ημέρα, αλλά εάν πάμε έτσι όπως πάμε τώρα με χαμηλό δείκτη RO, τότε η δεξίωση θα γίνει. Ισως με περιορισμένο αριθμό προσκεκλημένων. Θα είναι η πρώτη δεξίωση που θα παραθέσει η Πρόεδρος στην οποία θα συμμετάσχουν όλοι οι πολιτικοί αρχηγοί.

***
Τον Σεπτέμβριο στην Κύπρο η Πρόεδρος

Θυμάστε το ταξίδι που επρόκειτο να πραγματοποιήσει η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου στην Κύπρο, αμέσως μετά την ορκωμοσία της και αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας; Σας πληροφορώ ότι τώρα που άνοιξαν τα αεροδρόμια, το ταξίδι στη Λευκωσία μπαίνει στις προτεραιότητες της Προέδρου της Δημοκρατίας. Αναζητείται, όπως έμαθα, κατάλληλη ημερομηνία. Η πιο πιθανή ημερομηνία φαίνεται να είναι μέσα στον Σεπτέμβριο. Αλλωστε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ή θα αναβληθεί ή θα γίνει με τηλεδιάσκεψη και έτσι ο Πρόεδρος της Κύπρου δεν θα πάει στη Νέα Υόρκη , οπότε μπορεί να υποδεχτεί την κυρία Σακελλαροπούλου.

***
Πάγωσαν (για λίγο) οι διορθωτικές κινήσεις

Η μία και μοναδική συζήτηση την Τετάρτη στη Βουλή ανάμεσα στους γαλάζιους βουλευτές ήταν ο ανασχηματισμός. Τα ονόματα έπεφταν σαν βροχή για το ποιος φεύγει, ποιος μένει και ποιος έρχεται και η «ανασχηματολογία» (ας μου επιτραπεί αυτή η έκφραση) ήταν τόσο έντονη ώστε σε πολλούς δημιουργείτο η αίσθηση ότι ο ανασχηματισμός είναι ζήτημα ωρών. Κυρίως στη λογική να μην παρατείνεται η αναμονή και η συνακόλουθη «χαλάρωση» στο κυβερνητικό σχήμα. Μαθαίνω λοιπόν ότι ο Πρωθυπουργός είπε στους συνεργάτες του (ευρισκόμενος ακόμα στο Ισραήλ) πως δεν πρόκειται να κάνει «διορθωτικές κινήσεις» στις επόμενες εβδομάδες, βάζοντας με αυτόν τον τρόπο ( προσωρινό) τέλος στα σενάρια εκείνων που αγωνιούσαν εάν θα φύγουν ή εάν θα μείνουν στην κυβέρνηση.

Πάμε στοίχημα;

Φίλος εφοριακός μου λέει πως στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων κάποιοι παίζουν στοίχημα. Μην πάει το μυαλό σας στο πονηρό. Ούτε για ποδόσφαιρο μιλάμε, ούτε για ιπποδρομίες. Οι συνάδελφοι του φίλου εφοριακού στοιχηματίζουν στο που θα κάτσει εφέτος η μπίλια ως προς τη φορολογική συμμόρφωση. Ομιλούμε για τους φόρους που θα πληρωθούν εμπρόθεσμα. Πέρυσι 8 στα 10 ευρώ των φόρων που έπρεπε να καταβάλουν οι φορολογούμενοι καταβλήθηκαν εγκαίρως. Συγκεκριμένα, το 88,5% του φόρου νομικών προσώπων, το 83,6% τού φόρου από τις δηλώσεις ΦΠΑ, το 74,2% του ΕΝΦΙΑ και το 68,4% του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων. Είπα, λοιπόν, στον φίλο εφοριακό πως επειδή οι αρμόδιοι περί τα φορολογικά δεν αφήνουν τα πράγματα στην τύχη τους, εγώ θα στοιχημάτιζα σε μεγάλο ποσοστό. Αν και δεν μου απάντησε, από το σχετικό μορφασμό που ακολούθησε της δήλωσής μου, συνειδητοποίησα πως το συγκεκριμένο στοίχημα είναι υψηλού ρίσκου…