«Αν χάσουμε το στοίχημα της δικαιοσύνης, κινδυνεύουμε να χάσουμε και το στοίχημα της οικονομίας», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Παναγιώτης Πικραμμένος, μιλώντας σε συζήτηση την Τετάρτη του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, με τον πρώην αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλο.

Ο κ. Πικραμμένος και ο κ. Βενιζέλος, συζήτησαν με το δημοσιογράφο, Πάσχο Μανδραβέλη, τις αλλαγές που θα πρέπει να γίνουν στη δικαιοσύνη ώστε να βελτιωθούν οι υπηρεσίες της, αλλά και να βοηθηθεί συνολικά η χώρα, οι επενδύσεις και η οικονομία.

Οι δύο έγκριτοι νομικοί παρουσίασαν τις παθογένειες της δικαιοσύνης και έκαναν κάποιες προτάσεις για το μέλλον, καθώς ήδη ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης ξεκινά τις διαβουλεύσεις για να καταθέσει στον πρωθυπουργό της προτάσεις του.

«Για να κάνουμε μία άλλη δικαιοσύνη, πρέπει να ξεκινήσουμε από τα νέα παιδιά που έρχονται για να γίνουν δικαστικοί λειτουργοί. Να τους εμφυσήσουμε μία νέα νοοτροπία ήδη από τη σχολή», τόνισε ο κ. Πικραμμένος και πρόσθεσε ότι, κατά την άποψή του, οι προαγωγές στο δικαστικό σώμα πρέπει να γίνονται όχι μόνο με την πάροδο των ετών, αλλά και με ουσιαστικές προϋποθέσεις, κάτι σαν αυτό που συμβαίνει με τους αξιωματικούς ενόπλων δυνάμεων.

Οι δύο άντρες συμφώνησαν ότι η χώρα χρειάζεται περισσότερους παραστάτες των δικαστικών λειτουργών και νέους δικηγόρους τονίζοντας ότι η αλλαγή στη δικαιοσύνη είναι ένα πολύπλευρο ζήτημα, που πρέπει να αντιμετωπιστεί στο σύνολό του.

«Θα πρέπει ο κάθε άνθρωπος, ειδικά ο αδύναμος, να προσλαμβάνει την ιδέα μιας δικαιοσύνης που είναι γρήγορη, δίκαιη, ανθρώπινη, αποτελεσματική», τόνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, προσθέτοντας ότι το δικηγορικό σώμα πρέπει, από την πλευρά του, να πιστέψει στις εναλλακτικές μορφές απονομής δικαιοσύνης, όπως η διαμεσολάβηση και η διαιτησία, και κάλεσε τους πάντες να βοηθήσουν για να ανθίσουν αυτοί οι εναλλακτικοί θεσμοί ώστε η απονομή δικαιοσύνης να είναι πιο αποτελεσματική.

Οι δύο νομικοί συμφώνησαν ότι πρέπει να γίνει χρήση των ψηφιακών μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας, ενώ ο κ. Πικραμμένος κάλεσε τους δικηγόρους να καταλάβουν ότι χρειάζονται αλλαγές και να μην επιμένουν σε αναχρονιστικά αιτήματα.

«Αν αναδείξουμε το θέμα της δικαιοσύνης ως προτεραιότητα για την ανάταση της χώρας, τότε θα έχουμε κάνει ένα σημαντικό βήμα», είπε ο κ. Βενιζέλος, ενώ ο κ. Πικραμμένος κατέθεσε την εμπειρία του από το ΣτΕ όταν επιχείρησε να φτιάξει τμήμα για εκδίκαση θεμάτων επενδύσεων.

«Δε θέλω δημοσιοϋπαλληλική νοοτροπία στη δικαιοσύνη. Θέλω ανταγωνισμό. Να μπουν δικηγόροι, Πανεπιστημιακοί. Τα μνημόνια, για παράδειγμα, είχαν θέματα που δυσκόλευαν τους δικαστές. Πρέπει να ταρακουνήσουμε τη δικαιοσύνη», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και ο κ. Βενιζέλος πρόσθεσε ότι ο μεγάλος επενδυτής που θα έρθει στη χώρα μας θα φροντίσει να κάνει σύμβαση που θα κυρωθεί από τη Βουλή και θα προβλέπει τα πάντα, μεταξύ τους και διαιτησίες. Όμως το πρόβλημα είναι τι θα γίνει με το μικρό επενδυτή. «Δε θα βαδίσουμε στο μέλλον με δάνεια και επιδοτήσεις από τους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς. Πρέπει να θέσουμε το πλαίσιο για επενδύσεις», τόνισε ο κ. Βενιζέλος.

Όσον αφορά στην υγειονομική κρίση, ο Παναγιώτης Πικραμμένος απάντησε ότι το σύνθημα «Μένουμε σπίτι» δεν μπορεί να ξαναϋπάρξει. Σίγουρα, το πρώτο μέλημα είναι η υγεία των πολιτών, αλλά θα πρέπει να μην καταρρεύσει η οικονομία.