Γ. Χαντζηνικολάου: Έτος σταθεροποίησης για τις τράπεζες το 2019

Νέες προκλήσεις και ανάγκες λόγω της υγειονομικής κρίσης

Στα επιτεύγματα των τραπεζών το 2019 και στις προκλήσεις για το μέλλον αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), κ. Γ. Χαντζηνικολάου, κατά τη διάρκεια της Τακτικής Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης των μελών που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη.

Ο ίδιος αναφέρθηκε στις εξαιρετικά καλές συνθήκες, με τις οποίες λειτούργησε το Ελληνικό Τραπεζικό σύστημα το 2019, έτος κατά το οποίο:
• Επετεύχθη αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και βελτίωση της ποιότητας του ενεργητικού των τραπεζών
• Ενισχύθηκε η ρευστότητά τους (με επιστροφή καταθέσεων, κ.α.)
• Διατηρήθηκε και επεκτάθηκε η κερδοφορία τους
• Έγινε πλήρης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων
Όπως είπε ο πρόεδρος της ΕΕΤ χαρακτηριστικά «χωρίς αμφιβολία το 2019 υπήρξε έτος σταθεροποίησης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».

Συγχρόνως, όμως, υπογράμμισε ότι με την τρέχουσα υγειονομική κρίση, και παρά τις άμεσες και έγκαιρες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης, καθώς επίσης των Ευρωπαϊκών Θεσμών και Εποπτικών φορέων, δημιουργούνται νέες προκλήσεις και ανάγκες για τις τράπεζες, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκοσμίως.

«Η άμεση, πλήρης και αποτελεσματική χρηματοδότηση και στήριξη της πραγματικής οικονομίας αποτελούν την ύψιστη προτεραιότητα των μελών μας» υποστήριξε ο κ. Χαντζηνικολάου.

Αναφερόμενος, τέλος, στην πλούσια δράση της ΕΕΤ και για το 2019, εξήρε ιδιαίτερα την πολύτιμη προσφορά δύο έμπειρων υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών. Του κ. Γ. Αρώνη και του κ. Θ. Καλαντώνη, οι οποίοι ως Πρόεδροι της Εκτελεστικής Επιτροπής και της Συντονιστικής Επιτροπής Διαχείρισης των μη Εξυπηρετούμενων Δανείων, αντίστοιχα, συντόνισαν με ιδιαίτερα θετικά αποτελέσματα το έργο των επιτροπών και αφήνουν πολύτιμη παρακαταθήκη.

Την Προεδρία της Εκτελεστικής Επιτροπής αναλαμβάνει πλέον ένα ακόμη διακεκριμένο στέλεχος, ο Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος της Eurobank, κ. Σταύρος Ιωάννου.

Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk