Έκκληση συστράτευσης για να προστατευτεί  ο τελευταίος «πνεύμονας» του Λεκανοπεδίου, ο Εθνικός Δρυμός της Πάρνηθας, απευθύνουν οι εθελοντές δασοπυροπροστασίας της Αττικής.

Οι δασοπυροσβέστες καλούν όσους πολίτες το επιθυμούν να συμμετάσχουν στις νυχτερινές δασοπυροφυλάξεις οι οποίες φέτος ξεκινούν την Παρασκευή 12 Ιουνίου. Η ανάγκη συμμετοχής, όπως επισημαίνουν, είναι φέτος μεγαλύτερη από ποτέ.

«Οι δασοπυροφυλάξεις διεξάγονται σε στεγασμένο χώρο με δυνατότητα διανυκτέρευσης των εθελοντών εντός των πυροφυλακίων. Μπορεί σε αυτές να λάβει μέρος οποιοδήποτε άτομο άνω των 18 ετών, με στοιχειώδη φυσική κατάσταση, χωρίς ιδιαίτερες γνώσεις, καθώς επικεφαλής της ομάδας πυροφύλαξης είναι πάντοτε εκπαιδευμένα μέλη του Ε.ΔΑΣ.Α.

Οι πυροφυλάξεις γίνονται βάσει του υπηρεσιακού σχεδιασμού και σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα, το Δασαρχείο Πάρνηθας και τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας», επισημαίνουν στο κάλεσμά τους οι Εθελοντές Δασοπυροπροστασίας Αττικής προσθέτοντας πως βασικός στόχος των πυροφυλάξεων είναι η έγκαιρη ειδοποίηση των αρχών για ενδεχόμενα συμβάντα πυρκαγιών.

«Το αντάλλαγμα είναι ανεκτίμητο», συνεχίζουν. «Μια βραδιά μόνο αρκεί και αποτελεί μια πρώτης τάξεως απόδραση από την ζέστη της Αθήνας στο έναστρο, δροσερό πυροφυλάκιο Σκίπιζας και στο πυροφυλάκιο Κατσιμιδίου, προσφέροντας ανεπανάληπτη θέα και την ικανοποίηση της εθελοντικής προσφοράς».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν περισσότερες πληροφορίες στο site του Ε.ΔΑΣ.Α http://www.edasa.gr ενώ δηλώσεις συμμετοχής γίνονται στα τηλέφωνα 6906824871 και 2105200680  από  Δευτέρα ως Παρασκευή ώρες 17:30 – 20:30 και στα email edasa@edasa.gr Email και pyrofylaxi@edasa.gr.

Κατά την διάρκεια των 33 ετών δράσης των Εθελοντών Δασοπυροπροστασίας Αττικής, το Σωματείο μετρά περισσότερες  από 2750 πυροφυλάξεις, περισσότερες από 240 αναγγελίες πυρκαγιών και περισσότερες από 7400 ώρες περιπολίας με πυροσβεστικά οχήματα. Εκτός από τη δασοπροφύλαξη τα μέλη του δραστηριοποιούνται, επίσης, στη δασοπυρόσβεση και αναδάσωση των βουνών της Αττικής, καθώς και την παροχή βοήθειας στις υπηρεσίες κατάσβεσης ορεινών δασικών πυρκαγιών.