Δείτε τώρα πώς ο κορωνοϊός, αλλά και ο Ντόναλντ Τραμπ μπορούν να αλλάξουν τα δεδομένα. Ο υπουργός Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος επρόκειτο να επισκεφθεί την Ουάσιγκτον τον Μάιο, μετά από επίσημη πρόσκληση του αμερικανού ομολόγου του Μαρκ Εσπερ, αλλά η επίσκεψη αυτή αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας. Αφού ήρθησαν πολλά περιοριστικά μέτρα, οι αμερικανοί επανήλθαν και ανανέωσαν την πρόσκληση προς τον κ. Παναγιωτόπουλο. Δηλαδή ο αμερικανός υπουργός Μαρκ Εσπερ τον προσκαλεί να έρθει στην Ουάσιγκτον τον Ιούλιο. Η ενίσχυση της ελληνοαμερικανικής αμυντικής συμφωνίας και η βάση της Σούδας, σφόδρα ενδιαφέρουν τους αμερικανούς. Ενδιαφέρον βεβαίως δείχνουν και για την πορεία των εξοπλιστικών προγραμμάτων. Ας μην ξεχνάμε άλλωστε ότι έχει αρχίσει η αναβάθμιση των 84 F-16.
***
Συνομιλίες στη βάση της Σούδας
Το πόσο ενδιαφέρει τους αμερικανούς η βάση της Σούδας και ο προβλήτας Κ-14 (όπου μπορούν να ελλιμενίζονται τα πυρηνοκίνητα αεροπλανοφόρα), είναι γνωστό τοις πάσι. Εκείνο ίσως που δεν είναι γνωστό είναι ότι ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ θα βρεθεί την εβδομάδα που μας έρχεται μαζί με τον κ. Παναγιωτόπουλο στη Σούδα. Δηλαδή λίγες ημέρες πριν από την αναχώρησή του για την Ουάσιγκτον ο κ. Παναγιωτόπουλος θα έχει συνομιλίες με τον αμερικανό πρεσβευτή στη βάση της Σούδας. Και δεν θα είναι, όπως έμαθα  μια τυπική επίσκεψη, αφού ο κ. Πάιατ ετοιμάζει και μερικές εκπλήξεις στον υπουργό, που έχουν σχέση με νέα  συστήματα που έχουν φέρει στη βάση οι αμερικανοί. Ισως, πάλι, εκεί κλείσουν και οι λεπτομέρειες της επίσκεψης στην Ουάσιγκτον, καθ΄ότι κάποιες φήμες λένε ότι ο Ντόναλντ Τραμπ τα έχει πάρει στο κρανίο με τον αμερικανό υπουργό Αμυνας επειδή (οι φήμες λένε) αρνήθηκε να βγάλει τον στρατό στο δρόμο για να αντιμετωπίσει τους διαδηλωτές που διαμαρτύρονταν για τη δολοφονία του George Floyd. Και είναι πιθανόν να τον καρατομήσει. Λέτε; Κι αν τον καρατομήσει πάλι θα αναβληθεί η επίσκεψη του Ελληνα υπουργού Αμυνας; Εκείνο που γνωρίζω είναι ότι ακόμα δεν έχει καταρτισθεί το πρόγραμμα της επίσκεψης, δηλαδή δεν έχει κλείσει κανένα ραντεβού του Ελληνα υπουργού Αμυνας με άλλους αμερικανούς αξιωματούχους. Υπάρχει, βλέπετε, και ο κίνδυνος της διασποράς του κορωνοϊού που στις ΗΠΑ δεν έχει ακόμα κοπάσει.
***
Πρόεδρε, έλα να μου κάνεις σεφτέ
Η σκηνή που θα σας περιγράψω συνέβη στον εμπορικότερο και τουριστικότερο δρόμο της Ρόδου, στην οδό Σωκράτους, εντός της παλαιάς μεσαιωνικής πόλης, όπου ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας πραγματοποιούσε επίσκεψη θέλοντας να συμπαρασταθεί στους καταστηματάρχες. Ο συνήθως πολύβουος δρόμος της οδού Σωκράτους ήταν άδειος και από τουρίστες  και από πελάτες καταστημάτων και ο κ. Τσίπρας βρήκε ελάχιστα καταστήματα ανοικτά. Ενας καταστηματάρχης, βλέποντας τον κ. Τσίπρα και τη συνοδεία του (Κατερίνα Νοτοπούλου και Νεκτάριο Σαντορινιό και λοιπούς καθώς και τα τηλεοπτικά συνεργεία που τους ακολουθούσαν), του φώναξε: « Πρόεδρε, έλα μέσα, να μου κάνεις σεφτέ γιατί τα ταμεία μου είναι άδεια…» Και ο κ. Τσίπρας πήγε. Τώρα, εάν ο καταστηματάρχης του χαμογελάσει η τύχη επειδή του έκανε σεφτέ ο Τσίπρας, θα δείξει.
***
 Στο καφενείο πάντως όπου κάθισε να κάνει σεφτέ στον καταστηματάρχη ακούστηκε να λέει στους παρευρισκόμενους καταστηματάρχες της Ρόδου  ότι είναι… καλά αυτοί γιατί δεν είχαν κρούσματα στη Ρόδο και να τον διορθώνει κάποιος λέγοντας ότι το νησί είχε δύο αλλά ήταν εισαγόμενα. Λίγο αδιάβαστος μου φαίνεται πως πιάστηκε ο πρόεδρος…
***
Να αναφέρω εδώ ότι σ΄ένα από τα πιο τουριστικά νησιά, όπως είναι η Ρόδος, οι περισσότεροι καταστηματάρχες έχουν να εργαστούν από τον περασμένο Οκτώβριο. Ο κ. Τσίπρας τους υπογράμμισε την ανάγκη να μειωθεί ο ΦΠΑ στην εστίαση, να μειωθεί η φορολογία για την προκαταβολή φόρου, ενώ επιτέθηκε στο επιτελείο της κυβέρνησης επειδή, όπως είπε, παρουσιάζει αδυναμία κατανόησης των προβλημάτων της πραγματικής οικονομίας. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου  Στέλιου Πέτσα, ο οποίος του υπενθύμισε ότι κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης της χώρας από τον  ΣΥΡΙΖΑ επιβλήθηκαν στους καταστηματάρχες 18 νέοι φόροι.
***
ΣΥΡΙΖΑ και επενδύσεις
«Με ΣΥΡΙΖΑ δεν θα είχαμε ύφεση στο πρώτο τρίμηνο του 2020». Αυτό μου ανέφερε στενός συνεργάτης πρώην προβεβλημένου υπουργού και στενού συνεργάτη του Αλέξη Τσίπρα, λίγο μετά τη χθεσινή ανακοίνωση από την Ελληνική Στατιστική Αρχή ότι σε ετήσια βάση το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,9% στο πρώτο τρίμηνο του 2020. Όπως μου εξήγησε, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν κυβέρνηση θα είχε ήδη βάλει μπροστά το πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων από το Γενάρη (σ.σ. όχι τον Ιανουάριο) και δεν θα καταγραφόταν σε τριμηνιαία βάση πτώση των επενδύσεων κατά 8,4% όπως συνέβη με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Όταν του επισήμανα ότι και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες η ύφεση ήταν ακόμα μεγαλύτερη στο πρώτο τρίμηνο του 2020, ο συμπαθέστατος Συριζαίος αρκέστηκε να μου απαντήσει πως «και εκεί έπρεπε να υπάρχει ένας ΣΥΡΙΖΑ».
***
Plexiglass από χρυσάφι
Χρυσές δουλειές κάνουν τις τελευταίες εβδομάδες όσοι εμπορεύονται plexiglass. Οι δημόσιοι φορείς παραγγέλλουν μαζικά panel plexiglass, τα οποία τοποθετούν ως προστατευτικά για να ανασχέσουν πιθανά κρούσματα Κορωνιού. Δεν ξέρω εάν το μέτρο είναι υγειονομικά επιβεβλημένο, ωστόσο δημοσιονομικά είναι ασύμφορο. Για να μην μου πείτε πως υπερβάλω απαριθμώ παραγγελίες plexiglass μόνον της χθεσινής ημέρας. Το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής προχώρησε στην προμήθεια 500 αυτοστήρικτων προστατευτικών διαχωριστικών γραφείου από plexiglass συνολικής αξίας 99.200 ευρώ! Το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης θα δαπανήσει 24.755 ευρώ για προμήθεια προστατευτικών χυτού plexiglass. Και νάταν μονάχα αυτό;
***
 Το Εφετείο Βορείου Αιγαίου προχώρησε στην προμήθεια προστατευτικού πλαισίου από plexiglass, μέχρι του εγκεκριμένου ποσού των 3.000 ευρώ, για την κάλυψη των αναγκών των δικαστικών υπηρεσιών της νήσου Λέσβου. Η ΑΑΔΕ από την πλευρά της προχώρησε στην προμήθεια ειδικών διαχωριστικών προστατευτικών plexiglass για την Εφορία Ρόδου αξίας 2.988 ευρώ. Η Εισαγγελία Πρωτοδικών Κεφαλληνίας προχώρησε σε απευθείας ανάθεση της προμήθειας και τοποθέτησης προστατευτικού πλαισίου από plexiglass, αξίας 1.377,50 ευρώ. Το υπουργείο Δικαιοσύνης ενέκρινε πίστωση 818,40 ευρώ για την τοποθέτηση προστατευτικών panel plexiglass στο γραφείο Πρωτοκόλλου του υπουργείου. Σε δαπάνη 669,60 ευρώ για panel plexiglass προχώρησε χθες το Πολυτεχνείο Κρήτης για τις ανάγκες προστασίας του προσωπικού της βιβλιοθήκης από τον COVID-19. Για αυτό σας λέω Plexiglass από χρυσάφι.
***
Είναι η γιόγκα αμαρτία;
Δεν ήταν λίγοι (κυρίως οι γυναίκες) που απόρησαν με την ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος που έλεγε ότι η γιόγκα τυγχάνει απολύτως ασυμβίβαστη με την Ορθόδοξη Χριστιανική Πίστη και δεν έχει καμία θέση στη ζωή των Χριστιανών. Και οι απορίες έγιναν μεγαλύτερες όταν πληροφορήθηκαν ότι η Ιερά Σύνοδος όχι μόνον ασχολήθηκε με την γιόγκα (ενώ είχε τόσο σοβαρά θέματα να συζητήσει), αλλά επειδή οι ιεράρχες φάνηκαν πως γνώριζαν περί γιόγκα, αφού ήξεραν ακόμα και ότι δεν είναι.. γυμναστική. Τι είχε συμβεί;
***
 Ρώτησα τις πηγές μου (απ΄αυτές που συνήθως αποκαλούμε «εκκλησιαστικοί κύκλοι») και μου έλυσαν πολλές απορίες. Πρώτα απ΄όλα  θέλησα να μάθω αν κάποιος ή κάποια που κάνει σήμερα γιόγκα αμαρτάνει: Η «γιόγκα ως γυμναστική δεν είναι αμαρτία».  Μου είπαν. Αυτή ήταν η πρώτη απορία που  λύθηκε. Η δεύτερη είναι γιατί οι ιεράρχες εξέδωσαν τέτοια ανακοίνωση; Οι πηγές επέμειναν ότι (και σας το μεταφέρω ακριβώς έτσι όπως μου το είπαν) ότι «θέλησαν κάποιοι μέσα στην Ιερά Σύνοδο να εξευμενίσουν τους πιο συντηρητικούς και ακραίους, οι οποίοι θεωρούσαν ότι η Εκκλησία της Ελλάδος αποδεχόμενη το κλείσιμο των ναών υποχώρησε και πρόδωσε την πίστη και έτσι ως αντίβαρο έθεσαν θέμα γιόγκα». Υπάρχει όμως και τρίτη απορία. Πώς γνώριζαν οι ιεράρχες περί γιόγκα;  Με πληροφόρησαν ότι οι περισσότεροι δεν είχαν ιδέα αλλά εδώ και εβδομάδες υπήρχαν επώνυμες και ανώνυμες καταγγελίες για την  περί ινδουισμού  φιλοσοφία της γιόγκα στο  (αυστηρό) Γραφείο Αιρέσεων της Εκκλησίας.
***
Επικό τρολάρισμα στον Κασιδιάρη
Απίστευτο είναι το τρολάρισμα που πέφτει από το πρωί της Πέμπτης στα social media με την ανακοίνωση του κόμματος του Ηλία Κασιδιάρη. Το πρωτοπαλίκαρο του Νίκου Μιχαλολιάκου, γνωστός για τη στήριξη και αποθέωση κειμένων του ναζισμού, αποφάσισε να φτιάξει τη «Χρυσή Αυγή νούμερο 2» και ανακοίνωσε ότι το κόμμα του θα λέγεται «Ελληνες για την πατρίδα».
***
Εκεί είναι που έγινε ο χαμός. Καθώς υπάρχει ήδη κόμμα με την ονομασία «Ελληνες», ο Κασιδιάρης πρόσθεσε με μικρότερα γράμματα και το «για την πατρίδα». Να που όμως η συντομογραφία βγάζει πολύ γέλιο και προκάλεσε και πλήθος σχολίων. «Ελληνες γτπ» γράφουν πολλοί και οδηγούν σε… άλλους συνειρμούς.