Αντισηπτικά, καφέδες και νερά, αποτελούν την νέα τάση διακόσμησης των τραπεζιών αρκετών καφετεριών και εστιατορίων. Τα ρολά ανέβηκαν, τα τραπεζάκια τοποθετήθηκαν με αποστάσεις και οι σερβιτόροι φόρεσαν ποδιές, μάσκες και προσωπίδες, έτοιμοι να υποδεχθούν τους πρώτους πελάτες τους.

Αυξημένη φαίνεται ότι ήταν τη Δευτέρα, πρώτη ημέρα της κανονικότητας, η κίνηση σε αρκετά κεντρικά σημεία της Αθήνας. Πολίτες έκαναν τη βόλτα τους και ταυτόχρονα ρωτούσαν διερευνητικά τους καταστηματάρχες της εστίασης εάν μπορούν να καθίσουν για τον πρώτο καφέ στην μετά καραντίνα εποχή.

«Υπάρχει κίνηση από το πρωί στην πλατεία. Περισσότερος από τις προηγούμενες ημέρες. Είναι βέβαια μουδιασμένοι. Περνούν και ρωτούν εάν έχουμε ανοίξει για να καθίσουν» περιγράφει στο «Βήμα», υπεύθυνος καφετέριας στην πλατεία Αγίας Ειρήνης.

Αν όχι και πλήρως γεμάτα, αρκετά καφέ υποδέχθηκαν τους πρώτους τους πελάτες από νωρίς το πρωί, αν και η μέρα ήταν εργάσιμη. Ειδικά τα καφέ στην πλατεία Κολωνακίου, το Μοναστηράκι, αλλά και το Γαλάτσι είδαν τα τραπεζάκια τους να γεμίζουν, σε κάποιο βαθμό. Ανθρωποι του κλάδου χαρακτηρίζουν ικανοποιητική την μέχρι το απόγευμα κίνηση στις καφετέριες, υποτονική όμως στο φαγητό.

«Υπήρχε από το πρωί μια κίνηση στα καταστήματα, αλλά ακόμα δεν έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα. Εργάσιμη ημέρα η σημερινή, οπότε από το μεσημέρι και μετά θα δούμε πως θα πάνε τα πράγματα. Βλέπουμε μια κινητικότητα. Υπάρχει μια τάση να βγει ο κόσμος, θα το δούμε βέβαια και το βράδυ» εξηγεί στο «Βήμα» ο Γιώργος Καββαθάς, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων, αναφερόμενος στις εικόνες συγχρωτισμού που εμφανίζονται τις βραδινές ώρες γύρω από καταστήματα, τα οποία πωλούν «take away» ποτά.

«Τα στέκια στα οποία συχνάζει η νεολαία, εκ των πραγμάτων θα δουλέψουν. Το περίμεναν πως και πως. Το βλέπουμε και από τις εικόνες που κυκλοφορούν. Σάββατο βράδυ στην Αγία Παρασκευή, που μένω, τα μαγαζιά ήταν σαν να δουλεύουν κανονικά. Δηλαδή προσέφεραν take away ποτά, αλλά υπήρχε πολύς κόσμος. Αφού αναρωτήθηκα εάν ανοίξαμε και δεν το ξέρω» λέει χαρακτηριστικά.

Στοίχημα ο Σεπτέμβριος

Την ίδια στιγμή, υπάρχουν και επιχειρήσεις που όχι μόνο δεν ανέβασαν ρολά, αλλά άδειασαν και τους χώρους που νοίκιαζαν. Μικρό ποσοστό, αλλά υπαρκτό. «Δυστυχώς, έχουμε και τέτοια μηνύματα. Από την περιοχή μου, 2 επιχειρηματίες τα μάζεψαν και έφυγαν, κάποιοι που ήταν μεταξύ φθοράς και αφθαρσίας και το τελειωτικό χτύπημα ήταν η πανδημία» σχολιάζει ο κ. Καββαθάς, υπογραμμίζοντας ότι όλα θα κριθούν τον Σεπτέμβριο για τις επιχειρήσεις του κλάδου.

«Πόσα καταστήματα θα αντέξουν. Μην ξεχνάτε ότι τώρα ακόμα δεν πληρώνουμε ΦΠΑ, δεν πληρώνουμε ασφαλιστικές εισφορές, το προσωπικό είναι ακόμα σε αναστολή. Τα πάγια έξοδά μας είναι τα ενοίκια και οι ΔΕΚΟ. Αυτό κάποιος το διαχειρίζεται, κάποιος το οφείλει. Το θέμα είναι εάν τώρα, που άνοιξαν, θα μπορέσουν να καλύψουν τη ζημία των προηγούμενων μηνών» αναφέρει χαρακτηριστικά.