Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά: Επιστολή σε Μητσοτάκη για στήριξη των ΜμΕ

Στροφή της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην παραγωγή και την μεταποίηση ζητά με επιστολή του στον Κ. Μητσοτάκη, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιά Α. Μιχάλαρος. Αιτείται τρεις μεταρρυθμίσεις: αξιοποίηση των εγκαταλελειμμένων υποδομών των εργοστασίων, μεταφορά της τεχνικής εκπαίδευσης στο υπουργείο Ανάπτυξης και δημιουργία Βιοτεχνικών πάρκων σε δημόσιους εκτάσεις

«Η επιχειρηματική δραστηριότητα πρέπει να στραφεί προς την παραγωγή και την μεταποίηση» επισημαίνει, μεταξύ άλλων προτάσεων, ο πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς Ανδριανός Μιχάλαρος, με επιστολή του προς τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τρεις μεταρρυθμίσεις

«Η στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η άμεση εφαρμογή τριών μεταρρυθμίσεων θα δώσει ώθηση στην οικονομία» αναφέρει το ΒΕΠ, με σχετική ανακοίνωση, που ζητά μεταρρυθμίσεις ώστε να στηριχθούν οι επιχειρήσεις που έκλεισαν, λόγω κοροναϊού αλλά και αυτές που παρέμειναν ανοιχτές, τους δύο τελευταίους μήνες.

Ειδικότερα, το ΒΕΠ ζητά την αξιοποίηση της βιομηχανικής κληρονομιάς και την αξιοποίηση εργοστασίων που έχουν εγκαταλειφθεί.

Αξιοποίηση εργοστασιακών υποδομών που εγκαταλείφθηκαν

«Ο πρωθυπουργός πρέπει να ζητήσει άμεσα, ακόμα και με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου επίλυση χρόνιων δικαστικών διαμαχών για εργοστασιακές υποδομές σχετικά με τις οποίες τα Επιμελητήρια έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν βιοτεχνίες και να τις μετατρέψουν σε κύτταρα καινοτόμου επιχειρηματικότητας», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση.

Η μεταφορά της τεχνικής εκπαίδευσης στο υπουργείο Ανάπτυξης

Επίσης, ζητείται η μεταφορά των αρμοδιοτήτων της Τεχνικής Εκπαιδεύσεως από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Ανάπτυξης.

«Δεν αρκεί να λένε ορισμένοι ότι χρειάζεται διασύνδεση της εκπαίδευσης με την αγορά. Πρέπει να καταλάβουν το αίτημα της αγοράς να αλλάξει μια κατάσταση που στερεί τεχνίτες από τις επιχειρήσεις εξαιτίας ιδεοληψιών και αγκυλώσεων παρελθόντων δεκαετιών», υποστηρίζει το προεδρείο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Πειραιώς.

Η μεταρρύθμιση που προτείνεται, «θα επιτρέψει την πραγματική διασύνδεση της τεχνικής εκπαίδευσης με τις επιχειρήσεις ενώ θα καθοριστεί με ευθύνη του υπουργείου Ανάπτυξης πραγματική μαθητεία στο αντικείμενο φοίτησης μαθητών, σπουδαστών και φοιτητών ώστε αυτό να μετατραπεί σε εργαλείο ανάπτυξης και αντιμετώπισης της ανεργίας», αναφέρεται χαρακτηριστικά.

Επιχειρηματικά πάρκα σε δημόσιες εκτάσεις

Τέλος το ΒΕΠ ζητά να δημιουργηθούν Επιχειρηματικά Πάρκα σε δημόσιες εκτάσεις «έτσι ώστε να δοθεί «φθηνή» γη προς τις επιχειρήσεις αφού σύμφωνα με τις καταγγελίες επιχειρηματιών και επαγγελματιών, αυτή τη στιγμή γίνεται “real estate” με όρους πώλησης «πολυτελών διαμερισμάτων» με αποτέλεσμα να επιβαρύνονται με πρόσθετα χρέη και υποχρεώσεις εκείνοι που θέλουν να παράγουν».

Σύμφωνα με το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο, τα μέτρα στήριξης προς τις επιχειρήσεις θα πρέπει να διαμορφωθούν ώστε να δίνεται έμφαση στην ελληνική παραγωγή με ταυτόχρονη επιβράβευση συνεπών επιχειρήσεων.

Η παραγωγή είναι η διέξοδος από την κρίση

«Η παραγωγή αποτελεί διέξοδο από την κρίση» γι’ αυτό και εκφράζονται αιτήματα έμπρακτης στήριξης προς τις μεταποιητικές επιχειρήσεις. «Δώστε κίνητρα, εργαλεία, χωρίς γραφειοκρατία στην καρδιά της οικονομίας, στη μεταποίηση, στην παραγωγή. Αλλάξτε το παραγωγικό μοντέλο τώρα, αξιοποιήστε την ευκαιρία δίνοντας στη χώρα μας τη «δεύτερη ευκαιρία» να βγει πιο δυνατή και από αυτή τη δοκιμασία», σημειώνει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΒΕΠ στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk