Ένα ενδεικτικό κατάλογο δράσεων για το Μεταβατικό Πρόγραμμα καθώς και δυνητικές πηγές χρηματοδότησης παρουσίασε την περασμένη Παρασκευή ο πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής του Σχεδίου Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης των λιγνιτικών περιοχών της χώρας κ. Κωστής Μουσουρούλης. Αναφορικά με τα έργα φυσικού αερίου στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης ο κ. Μουσουρούλης ανέφερε ότι η διοίκηση του ΔΕΣΦΑ (Διαχειριστής Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου ) δεσμεύθηκε για την παροχή φυσικού αερίου στις περιοχές της Δυτικής Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης.

Ειδικότερα, όσον αφορά στη νέα έξοδο Μεγαλόπολης, ο σταθμός Μέτρησης και  Ρύθμισης θα συμπεριληφθεί στον Κατάλογο Μικρών Έργων, ώστε να προχωρήσει ο Διαχειριστής στην έναρξη των εργασιών. Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα, το έργο μπορεί να είναι έτοιμο για λειτουργία εντός 28 μηνών από την ημερομηνία έναρξης. Συμφωνήθηκε ωστόσο ότι μέσω προσωρινής εγκατάστασης ενός φορητού Μετρητικού Σταθμού περίπου δύο χιλιόμετρα από την τοποθεσία κατασκευής του μόνιμου σταθμού, το έργο θα είναι λειτουργικό εντός έξι μηνών.

Όσον αφορά στη Δυτική Μακεδονία, ο ΔΕΣΦΑ εξετάζει τη δυνατότητα επίσπευσης του σταθμού στον Περδίκκα Εορδαίας, από όπου θα τροφοδοτηθούν όλες οι τηλεθερμάνσεις.  «Στην τελευταία μας συνάντηση εγκρίθηκαν οι πρώτες τέτοιες δράσεις χρηματοδότησης από το Πράσινο Ταμείο καθώς και η αρχιτεκτονική του Μεταβατικού Προγράμματος, με επτά άξονες προτεραιότητας, και μπήκαν οι πρώτες στέρεες βάσεις για μια νέα μεταλιγνιτική εποχή για τις περιοχές της Δυτ. Μακεδονίας και της Μεγαλόπολης, στις οποίες κανένας δεν πρόκειται να μείνει πίσω», ανέφερε ο κ.  Μουσουρούλης.

Οι επτά άξονες προτεραιότητας γύρω από τους οποίους θα διαρθρώνεται το Μεταβατικό Πρόγραμμα, είναι οι εξής:

1.Προώθηση της απασχόλησης των ανέργων και των αυτοαπασχολούμενων και της προσαρμοστικότητας των εργαζομένων και των επιχειρήσεων

2.Αντιμετώπιση των κοινωνικών επιπτώσεων και ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής

3.Προετοιμασία της οικονομικής και παραγωγικής διαφοροποίησης, (συμπεριλαμβανομένου του πρωτογενή τομέα)

4.Ενίσχυση επιχειρηματικότητας και προσέλκυση επενδύσεων

5:Αναδιάρθρωση της ενεργειακής ταυτότητας και εξορθολογισμός της αξιοποίησης και χρήσης των περιβαλλοντικών πόρων.

6.Προώθηση της αστικής αναζωογόνησης και της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας.

7.Επιστημονική και Τεχνική Στήριξη, Ωρίμανση Δράσεων.