Κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν από Covid-19 οι άνδρες με χαμηλή τεστοστερόνη

Γερμανοί ερευνητές εξέτασαν τα πρώτα 45 κρούσματα ασθενών με κορωνοϊό που εισήχθησαν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Αμβούργου – Έπεντροφ και έφτασαν σε αυτό το συμπέρασμα

Oι άνδρες που μολύνονται από το νέο κορωνοϊό κι έχουν χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης διατρέχουν πολύ υψηλότερο κίνδυνο να πεθάνουν από τη νόσο Covid-19, αποκαλύπτει μια νέα έρευνα.

Γερμανοί ερευνητές εξέτασαν τα πρώτα 45 κρούσματα ασθενών με κοροναϊό που εισήχθησαν στη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Ιατρικού Κέντρου του Αμβούργου – Έπεντροφ.

Οι 35 ήταν άνδρες και οι 10 γυναίκες, ενώ σε επτά ασθενείς χρειάστηκε να τους χορηγηθεί οξυγόνο και 33 διασωληνώθηκαν. Από τους 45 συνολικά, έχασαν τη μάχη εννέα άνδρες και τρεις γυναίκες.

Οι Γερμανοί γιατροί έβαλαν στο μικροσκόπιο τα επίπεδα 12 ορμονών κάθε ασθενούς την πρώτη τους ημέρα στη ΜΕΘ, προτού υποβληθούν σε θεραπεία, ανάμεσά τους και της τεστοστερόνης, που παίζει ρόλο – κλειδί στον τρόπο με τον οποίο ο οργανισμός ξεκινά και ρυθμίζει τις διάφορες ανοσοαποκρίσεις, περιλαμβανομένων των ιογενών λοιμώξεων.

Η τεστοστερόνη παίζει καταλυτικό ρόλο στην ανοσία των ανδρών γιατί αποτελεί τη βασική σεξουαλική τους ορμόνη.

Όπως έχει διαπιστωθεί ο παράγοντας του φύλου επηρεάζει σημαντικά την εξέλιξη της νόσου, αφού το 55,4% των γυναικών επιβιώνει στην εντατική, έναντι του 47,8% των ανδρών, σύμφωνα με υπολογισμούς σε δείγμα 2.200 ασθενών στη Βρετανία τον Απρίλιο.

Όταν ένας άνδρας έχει χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης το ανοσοποιητικό του σύστημα μπορεί να «αποσυντονιστεί» μετά από μια μόλυνση, προκαλώντας τη λεγόμενη «καταιγίδα κυτοκινών», που συμβαίνει και σε άλλες ιογενείς λοιμώξεις, και η οποία μπορεί να στραφεί κατά του οργανισμού προκαλώντας ακόμη και το θάνατο στην προσπάθεια να σκοτώσει το παθογόνο.

Από τους άρρενες ασθενείς της νόσου Covid-19, που νοσηλεύτηκαν στη ΜΕΘ , το 68,6% είχε χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης,ενώ η πλειονότητα των γυναικών ασθενών (60%) είχαν υψηλά επίπεδα.

Όπως υπογραμμίζει ο καθηγητής Γκιούλσα Γκάμπριελ του Ινστιτούτου Πειραματικής Ιολογίας Λάιμπνιτς που μετείχε στην έρευνα, «Φαίνεται ότι η τεστοστερόνη έχει επιβραδυντικό αντίκτυπο στην προκαλούμενη από τον ιό «καταιγίδα κυτοκίνης». Οι άνδρες με φυσιολογικά επίπεδα τεστοστερόνης δεν παρουσιάζουν καταιγίδα κυτοκίνης και έτσι είναι πιθανότερο να επιβιώσουν».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Science
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Ο πίνακας που «γέρνει» Ο Γκαλάτσι-Γκαλάτσι φρόντισε να ενημερώσει τον ιδιοκτήτη γύρω από τα νέα, υπερσύγχρονα συστήματα που κρατούν ανέπαφα τα έργα τέχνης,... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk