Σύσκεψη στο Μαξίμου με τους τραπεζίτες

Αγωνία για την οικονομία και τα «κόκκινα δάνεια”

ÓõíÜíôçóç ôïõ Ðñùèõðïõñãïý ÊõñéÜêïõ ÌçôóïôÜêç ìå åêðñïóþðïõò ôçò ÅëëçíéêÞò ¸íùóçò Ôñáðåæþí ôçí ÐÝìðôç 24 Ïêôùâñßïõ 2019. (EUROKINISSI/ÃÉÙÑÃÏÓ ÊÏÍÔÁÑÉÍÇÓ)

Η παροχή ρευστότητας στην οικονομία και η στήριξη των τραπεζών θα βρεθούν στο επίκεντρο ευρείας σύσκεψης του πρωθυπουργού με το οικονομικό επιτελείο, την Τράπεζα της Ελλάδος και τους επικεφαλής των τεσσάρων συστημικών τραπεζών, η οποία έχει προγραμματιστεί για να πραγματοποιηθεί (εκτός απροόπτου)  το μεσημέρι.

Βασικός στόχος της κυβέρνησης είναι να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την διοχέτευση ρευστότητας στις επιχειρήσεις. Η αύξηση της ανεργίας (πρόβλεψη για ανεργία 19,9% το 2020 με βάση το Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατατέθηκε στην Κομισιόν) φέτος αυξάνει παράλληλα τον κίνδυνο περαιτέρω αύξησης των «κόκκινων» δανείων.

Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει στην υλοποίηση ενός νέου προγράμματος υποστήριξης των δανειοληπτών μέσω του οποίου το κράτος θα επιδοτεί, πιθανόν έως το τέλος του 2020, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων (άνω του 50%) όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη την πρώτη κατοικία. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα καλύπτει τόσο όσους έχουν «κόκκινα» δάνεια αλλά κυρίως για πρώτη φορά, θα ενισχυθούν και οι συνεπείς δανειολήπτες.

Παράλληλα, μεταξύ των προγραμμάτων που «τρέχουν» και θα «τρέξουν» τις επόμενες μέρες για ενίσχυση της ρευστότητας είναι:

  • Η παροχή κεφαλαίων κίνησης σε ενήμερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις (έως 250 εργαζόμενους) μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας, με επιδότηση επιτοκίου για τα πρώτα δύο χρόνια.
  • Εντός των επόμενων ημερών (κι έως τα μέσα του μήνα το αργότερο) θα τεθεί σε κυκλοφορία η παροχή κεφαλαίου κίνησης εγγυημένου στο 80% δανείου για το 25% του ετήσιου τζίρου τόσο σε μικρομεσαίες όσο και σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk