Η σεισμική δόνηση μεγέθους 6,0 που σημειώθηκε νότια της Ιεράπετρα Κρήτης σήμερα στις 15:51 προκάλεσε τσουνάμι μικρής έντασης στα νότια παράλια της Κρήτης και στη νήσο Χρυσή, όπως δήλωσαν ο καθηγητής του ΕΚΠΑ και πρόεδρος του ΟΑΣΠ Ευθύμης Λέκκας και ο δρ. Γεράσιμος Παπαδόπουλος, πρόεδρος του Συστήματος Προειδοποιήσης για Τσουνάμι της UNESCO.

Αξιοσημείωτο είναι ότι το τσουνάμι εκδηλώθηκε αρχικά με απόσυρση και κατόπιν επίκλιση του νερού της θάλασσας 20 λεπτά περίπου μετά την εκδήλωση του σεισμού, φαινόμενο που επαναλήφθηκε 3-4 φορές σύμφωνα με τη μαρτυρία του μεταπτυχιακού φοιτητή του ΠΜΣ «Στρατηγικες Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» και αξιωματικού του Πυροσβεστικού Σώματος κ. Ροβυθάκη Εμμανουήλ.

Παράλληλα, η μεταβολή στη στάθμη της θάλασσας ήταν περίπου μισό μέτρο.

Πρόκειται για ακριβή επανάληψη του φαινομένου που εκδηλώθηκε την 1.7.2009 στην ίδια περιοχή με σεισμό μεγέθους 6,4 και ακριβώς παρόμοιο τοπικό τσουνάμι.

Μάλιστα, στην ίδια περιοχή σημειώθηκαν και δυο ακόμη σεισμικές δονήσεις σε μικρό χρονικό διάστημα μετά την πρώτη των 6 Ρίχτερ.

Ειδικότερα, και σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Πανεπιστημίου Αθηνών στις 16:01, εκδηλώθηκε στην ίδια περιοχή μετασεισμός μεγέθους 4,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με το ίδιο εστιακό βάθος και το ίδιο επίκεντρο. Στις 16:18, σημειώθηκε ασθενής σεισμική δόνηση 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, με επίκεντρο την ίδια περιοχή και το ίδιο εστιακό βάθος.