Γνωστός και από την παρουσία του σε παραγωγές του Χόλιγουντ και μάλιστα ταινίες που όχι μόνον κατόρθωσαν να φτάσουν ως την κούρσα των Οσκαρ αλλά και να κερδίσουν, ο Ιρφάν Καν, ένας από τους διασημότερους ηθοποιούς της Ινδίας, άφησε σε ηλικία μόλις 53 ετών την τελευταία πνοή του στο Μουμπάι. Ο Καν είχε διαγνωσθεί με καρκίνο και το 2018 έκανε εντατικές θεραπείες στο Λονδίνο. Είχε ανακάμψει, είχε παίξει σε μια ταινία, το «Angerzi Medium» (η διανομή του αναβλήθηκε λόγω του κορονοϊού) αλλά νέα προβλήματα υγείας παρουσιάστηκαν στην πορεία και αυτή την φορά ήταν τελειωτικά. Ο Καν πέθανε την τετάρτη 29 Απριλίου.

 

Η καριέρα του Ιρφίν Καν που ξεπερνά τις 150 εμφανίσεις σε τηλεόραση και κινηματογράφο, αρχίζει από την τηλεόραση στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Το 1988 έπαιξε στην σπουδαία ταινία της Μίρα Ναίρ «Σαλάμ Μπομπέι» η οποία προτάθηκε για το Οσκαρ διεθνούς ταινίας. Μετά ο Καν επέστρεψε στην τηλεόραση χωρίς ΄όμως να διακόψει την παρουσία του στον ινδικό κινηματογράφο, ώσπου κάποια στιγμή τράβηξε την προσοχή του Χόλιγουντ. 

 

Ανάμεσα στις ταινίες όπου τον έχουμε δει να παίζει είναι η «Γενναία καρδιά» (2007) του Μάικλ Γουίντερμπότομ με την Αντζελίνα Τζολί, το «Ταξίδι στο Darjeeling» (2007) του Γουές Αντερσον, το «Slumdog millionaire» (2008) του Ντάνι Μποιλ που κέρδισε το Οσκαρ καλύτερης ταινίας και η «Ζωή του Πι» (2012) του Ανγκ Λι που κέρδισε το Οσκαρ καλύτερης σκηνοθεσίας. Μεγάλη επιτυχία του ήταν επίσης η ταινία «Jurassic World» (2015) του Κόλιν Τρέβοροου καθώς και το «Inferno» (2916) του Ρον Χάουαρντ από την σειρά μυθιστορημάτων του Νταν Μπράουν.

 

Μια πολύ καλή κινηματογραφική στιγμή του Καν είναι η ταινία «The lunchbox: Παραδόσεις αγάπης» (2013) του Ριτές Μπάτρα, στο οποίο σύο μοναχικοί άνθρωποι θα αναπτύξουν επαφή διά αλληλογραφίας, όταν το φαγητό που προοριζόταν για τον σύζυγο της μαγείρισσας (Νιμράτ Καούρ) καταλήξει στο γραφείο ενός δημοσίου υπαλλήλου (Ιρφάν Καν), ο οποίος ενθουσιάζεται τόσο πολύ από τις γεύσεις, που δίνει συγχαρητήρια στο εστιατόριο από το οποίο υποτίθεται ότι παίρνει τις παραγγελίες του.