Βελτιώσεις στην πλατφόρμα 5.0 προανήγγειλε η αμερικανική εταιρεία διαδικτυακών συσκέψεων Zoom, έπειτα από το κύμα καταγγελιών για διαρροές δεδομένων που είδαν τις τελευταίες εβδομάδες το φως της δημοσιότητας. «Θα  κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πελατών μας, που θα αναγνωρίσουν ότι διαθέτουμε την ασφαλέστερη πλατφόρμα τηλεδιασκέψεων», διαβεβαιώνει σε ανακοίνωσή του ο διευθύνων σύμβουλος της Zoom Ερικ Γιουάν.

Η Zoom είναι μια εισηγμένη στη Wall Street εταιρεία παροχής υπηρεσιών εξ αποστάσεως διασκέψεων και συνεδρίων που εδρεύει στο Σαν Χοσέ των ΗΠΑ και είδε τη χρήση της πλατφόρμας της να αυξάνεται κατά 67% από την αρχή του έτους έως τα μέσα Μαρτίου και την τιμή της μετοχής της να εκτοξεύεται κατά 263% από τις 18 Απριλίου 2019, που γράφτηκε στο ταμπλό του Nasdaq.

Η «εκτόξευση» της χρήσης της πλατφόρμας Zoom συνέβη, όμως, τις εβδομάδες της παγκόσμιας καραντίνας λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού – υπολογίζεται ότι 3 δισεκατομμύρια άνθρωποι, δηλαδή ο μισός πληθυσμός της γης, βρίσκονται υπό κατ’ οίκον περιορισμό. Στα μέσα Απριλίου ο αριθμός των χρηστών της πλατφόρμας Zoom εκτινάχθηκε στα 200 εκατομμύρια από μόλις 10 εκατομμύρια που ήταν προτού ξεσπάσει η παγκόσμια υγειονομική κρίση.

Η επιπολαιότητα Τζόνσον

Ελλείμματα ασφαλείας είχαν εντοπιστεί στη Zoom και κατά το παρελθόν. Είχαν αναφερθεί επιθέσεις από χάκερ που ακύρωσαν συνάντηση στελεχών μιας επιχείρησης, ενώ σε άλλη περίπτωση κακόβουλοι «κομπιουτεράδες» διοργάνωσαν επιχειρηματικό meeting ερήμην της διοίκησης της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Το ζήτημα ασφάλειας των τηλεδιασκέψεων μέσω της Zoom όχι μόνο για τον κίνδυνο των επιχειρήσεων να πέσουν θύματα βιομηχανικής κατασκοπείας αλλά και για λόγους εθνικής ασφάλειας ήλθε στην επιφάνεια με επιτακτικό τρόπο κατά τη διάρκεια της απομόνωσης του ασθενούντος από τον κορωνοϊό βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον.

Ο Τζόνσον δημοσίευσε στο Twitter μια φωτογραφία από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου της κυβέρνησής του στην οποία αναγραφόταν ο μυστικός κωδικός αριθμός (ID) της συνεδρίασης.

Καχύποπτη και η NASA

Υποψίες για την ασφάλεια των τηλεδιασκέψεων ανάγκασαν εξάλλου τον πολυσχιδή αμερικανό επιχειρηματία Έλον Μασκ να απαγορεύσει τη χρήση Zoom στις τηλεδιασκέψεις της διαστημικής εταιρείας του, SpaceX. Ακόμα και η κρατική αμερικανική διαστημική εταιρεία NASA, με την η οποία εξάλλου έχει στενή συνεργασία η SpaceX, αποτρέπει τους υπαλλήλους της να χρησιμοποιούν την πλατφόρμα Zoom, σύμφωνα με το BBC.

Εν τω μεταξύ, η Σιγκαπούρη προσφάτως απαγόρευση τη χρήση των τεχνολογικών εργαλείων της Zoom από τους καθηγητές όλων των εκπαιδευτικών βαθμίδων, καθώς παρατηρήθηκε ένα «πολύ σοβαρό περιστατικό» κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος που έκανε κάποιος καθηγητής από το σπίτι του.

Μετά την καθυστερημένη αναγνώριση της υγειονομικής κρίσης από τον πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και το lockdown των ΗΠΑ, η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς είχε ζητήσει από τη Zoom να βελτιώσει την ασφάλεια των παρεχομένων υπηρεσιών της διότι «κατά το παρελθόν δεν παρείχε πειστικές αποδείξεις για το απόρρητο των τηλεδιασκέψεων που διοργανώνει».