«Οι έρευνες ιχνηλάτησης των κρουσμάτων του κορωνοϊού στη χώρα μας είναι επιτυχημένες. Εχουν εξεταστεί, μέχρι την Παρασκευή, 499 θετικά κρούσματα και 777 στενές επαφές τους. Ακόμη έχουν ελεγχθεί περίπου 20.000 επιβάτες από 237 πτήσεις, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν μπει σε καραντίνα. Ομως τις τελευταίες ημέρες, δυστυχώς, σε ορισμένες περιοχές έχουν αναφερθεί αρκετές περιπτώσεις πίεσης και εκφοβισμού σε βάρος νοσούντων ή ύποπτων φορέων του κορωνοϊού, οι οποίοι με τη σειρά τους αρνούνται να μας βοηθήσουν στη ιχνηλάτηση άλλων κρουσμάτων, η οποία γίνεται στο ειδικό επιχειρησιακό κέντρο της ΓΑΔΑ. Τα ονόματά τους διαρρέουν, κλείνονται στον εαυτό τους και αποφεύγουν να μας πουν οτιδήποτε. Μας κλείνουν το τηλέφωνο, φαίνονται ενοχλημένοι που μαθεύτηκε το όνομά τους. Δημιουργώντας μεγάλα προβλήματα στον εντοπισμό νέων νοσούντων. Εχει καταγραφεί περίπτωση που ένας φορέας αρνήθηκε να μας προσδιορίσει την παρουσία του γιου του που ήταν ύποπτο «κρούσμα» και ο οποίος εργαζόταν σε καφετέρια και ως delivery με κίνδυνο να έχει μολύνει κι άλλους ανθρώπους. Εχουν παρατηρηθεί ακόμη περιπτώσεις με άτομα που έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα και είναι σε καραντίνα να βάζουν φραγές εισερχόμενων κλήσεων στα τηλέφωνα που έχουν δηλώσει για να μην ελεγχθούν. Το εκτιμώμενο ποσοστό των παραβιάσεων των επιβαλλόμενων από εμάς μέτρων περιορισμού είναι της τάξης του 10%. Ακόμη σε ξενοδοχεία όπου έχουν καταλύσει άλλοι ταξιδιώτες πτήσεων από το εξωτερικό έχουν δημιουργηθεί επεισόδια με ιατρούς, νοσηλευτές του ΕΟΔΥ ή υπαλλήλους της Πολιτικής Προστασίας».

Σε αυτές τις αναφορές προχώρησε, μιλώντας προς «Το Βήμα της Κυριακής», ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, πρώην αρχηγός της Πυροσβεστικής κ. Βασίλης Παπαγεωργίου, ο οποίος παρακολουθεί – υπό τη καθοδήγηση του υφυπουργού κ. Νίκου Χαρδαλιά – τις προσπάθειες ανίχνευσης της πορείας του κορωνοϊού στη χώρα μας. Επιπλέον συμμετείχε στον καταρτισμό των ψηφιακών χαρτών και των αναλύσεων της διασποράς των κρουσμάτων του ιού.

Οι ομάδες «κρούσης»

«Το Βήμα» παρουσιάζει τις ομάδες κρούσης για τη μείωση της εξάπλωσης του φονικού ιού καθώς και το παρασκήνιο των ενεργειών των επιτελείων του συστήματος Πολιτικής Προστασίας, που μαζί με τα στελέχη του υπουργείου Υγείας προκάλεσαν σημαντική ανάσχεση της επιδημίας στη χώρα μας. Με μεγάλο όμως ζητούμενο τα κρούσματα απειθαρχίας που παρατηρούνται τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε πολλές περιοχές της χώρας. Με αναφορές ότι πολλοί πολίτες κινούνται σε εξοχικές κατοικίες κ.λπ. με επίκληση μέχρι και ότι «είδαν στα κινητά τους, μέσα από διαδικτυακό σύστημα μετάδοσης εικόνας καμερών, ότι μπαίνουν κλέφτες στο σπίτι τους» ή ότι πληροφορήθηκαν από περιοίκους περίεργες καταστροφές, τα οποία ασφαλώς δεν ανταποκρίνονταν στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα λοιπόν με αναφορές, το υφυπουργείο Πολιτικής Προστασίας άρχισε να καταρτίζει, με υπευθύνους τους κ.κ. Ν. Χαρδαλιά, Β. Παπαγεωργίου και τον προϊστάμενο της Διεύθυνσης Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών κ. Φοίβο Θεοδώρου, προγράμματα ψηφιακής καταγραφής και ανάλυσης των κρουσμάτων κορωνοϊού για καραντίνες σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο όταν ανιχνεύτηκαν τα πρώτα κρούσματα – στις αρχές Μαρτίου – στην Αμαλιάδα.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι τότε υπήρχε πρόβλεψη ότι ίσως νοσήσει το 15% του πληθυσμού και τελικώς έχει διαπιστωθεί ότι οι νοσούντες θα είναι της τάξης ένας στους 5.000. Στο εν λόγω «πρόγραμμα» εντάχθηκαν στελέχη άλλων κρατικών υπηρεσιών, ειδικοί σε θέματα ψηφιακής ανάλυσης, πληροφορικής κ.λπ., ενώ άρχισαν η χαρτογράφηση και συνεκτίμηση των δεδομένων από χώρες του εξωτερικού, οι προβλέψεις επέκτασης από επιδημιολόγους και δημιουργούνται μοντέλα εξέλιξης της νόσου.

Τα στρατηγεία

Για την επιχείρηση μείωσης των κρουσμάτων δημιουργήθηκε ένα ειδικό επιχειρησιακό κέντρο στο «στρατηγείο» της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο Χαλάνδρι, με τη συμμετοχή 150 ατόμων – κυρίως νέοι πυροσβέστες – και με προϊστάμενο τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα Πολιτικής Προστασίας κ. Γεώργιο Καραγιάννη, που ήταν και ερευνητής στο Ενιαίο Κέντρο Ερευνών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Οπως ανέφερε ο κ. Καραγιάννης, «η υπηρεσία μας συγκεντρώνει στοιχεία και επεξεργάζεται τις φόρμες που συμπληρώνουν οι χιλιάδες ταξιδιώτες που έχουν έλθει στη χώρα μας τις τελευταίες εβδομάδες. Ακόμη πραγματοποιεί καθημερινά περίπου 500 τηλέφωνα για να διαπιστωθεί αν οι ταξιδιώτες τηρούν τα περιοριστικά μέτρα. Υπάρχει ένα ποσοστό μη πειθαρχίας της τάξης του 10%. Ορισμένες φορές δεν αποκρίνονται στις κλήσεις μας, ενώ ορισμένα από τα δελτία που συμπληρώνουν είναι με δυσδιάκριτα στοιχεία. Ομως γενικά οι πολίτες ακολουθούν τις εντολές, ενώ έχει παρατηρηθεί νεαρά άτομα που έρχονται από το εξωτερικό χωρίς διάγνωση για κορωνοϊό να πηγαίνουν σε ξενοδοχεία και όχι στα σπίτια των συγγενών τους, μην τυχόν τους μολύνουν».

Ακόμη υπάρχει το επιχειρησιακό κέντρο της Πολιτικής Προστασίας με τη συμμετοχή 20-30 ατόμων, πάλι στην έδρα της Πυροσβεστικής στο Χαλάνδρι, που προχωρεί σε αναλύσεις στοιχείων, σύνταξη εγγράφων για τρέχοντα ζητήματα σχετικά με τη διαχείριση περιστατικών.

Τέλος, στον 2ο όροφο της ΓΑΔΑ λειτουργεί, υπό τον κ. Παπαγεωργίου και με την παρουσία συνολικά 60-70 αστυνομικών και πυροσβεστών που έχουν τον ρόλο των προανακριτικών υπαλλήλων, το κέντρο ιχνηλάτησης που προσπαθεί να δημιουργήσει την αλληλουχία μετάδοσης του κορωνοϊού και να θέσει σε καραντίνα άτομα που ανήκαν στον κύκλο επαφών τους.

Σημειώνεται πάντως ότι, σύμφωνα με τις αναφορές των αξιωματούχων, ο συνολικός αριθμός των ατόμων στους οποίους έχει επιβληθεί η καραντίνα είναι περίπου 30.000 άτομα. Ετσι οι «ανυπάκουοι» υπολογίζονται σε 3.000 – πολλοί από αυτούς επιχειρείται να ελεγχθούν κι από την ΕΛ.ΑΣ. -, που είναι ένας διόλου ευκαταφρόνητος αριθμός και εν δυνάμει υγειονομική βόμβα, αφού τα εντοπισθέντα κρούσματα στη χώρα μας είναι μόνο 1.500.

Οι πολίτες που πιστεύουν ότι… τελείωσε η επιδημία

Οι κρατικοί αξιωματούχοι προβληματίζονται από την κίνηση που παρουσιάζεται στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη αλλά και σε πόλεις όπως η Λαμία, η Κέρκυρα κι αλλού, όπου παρά τις προσπάθειες των αστυνομικών ή την επιβολή των προστίμων (συνολικά 15.000 το τελευταίο δεκαπενθήμερο) υπάρχει κίνηση στους δρόμους με βόλτες σε παραλίες ή κεντρικές πλατείες που αντιστοιχούν στην… περασμένη χρονιά. Στην Αθήνα μόνιμος πονοκέφαλος των αστυνομικών είναι οι μαζικές βόλτες στην Πανεπιστημιούπολη (όπου αποφεύγεται η συνεχής παρουσία αστυνομικών), στον Φλοίσβο, στο Μοναστηράκι και αλλού. Σε αυτές τις περιοχές εμφανίζονται άτομα από την Πετρούπολη, τα Λιόσια κ.λπ. που είχαν στείλει SMS για μετάβαση σε… σουπερμάρκετ. Είναι χαρακτηριστικό ότι τις τελευταίες ημέρες στέλνονταν καθημερινά περισσότερα από 2.000.000 SMS για έξοδο από το σπίτι, ενώ αυτός ο αριθμός ήταν αρχικά της τάξης του 1.000.000-1.400.000.

Με κύρια πλέον ζητήματα που απασχολούν την ΕΛ.ΑΣ. τις παραβιάσεις των περιοριστικών μέτρων σε πολλές από τις 20 περιοχές της χώρας που δεν έχουν ακόμη σημειωθεί κρούσματα κορωνοϊού ή είναι ελάχιστα. Και έτσι πολλοί πολίτες έχουν τη αίσθηση ότι «τα μέτρα εγκλεισμού δεν τους αφορούν».
Επιπλέον κύριο μέλημα είναι ν’ αποφευχθούν πασχαλινά γλέντια σε εξοχικές κατοικίες, πυλωτές και ταράτσες πολυκατοικιών. Ετσι έχουν ζητηθεί εξαντλητικοί αστυνομικοί έλεγχοι με την εποπτεία δικαστών λειτουργών.