Mια επιλογή σπάνιων ελληνικών ταινιών από το αρχείο της που για πρώτη φορά παρουσιάζονται διαδικτυακά μέσα από τη νέα ψηφιακή της αίθουσα προτείνει η Ταινιοθήκη της Ελλάδος για την δύσκολη περίοδο του εγκλεισμού.

Κάθε ταινία θα κάνει την διαδικτυακή πρεμιέρα της μια συγκεκριμένη μέρα και ώρα στην ανανεωμένη ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης (www.tainiothiki.gr) και θα είναι διαθέσιμη για τρία 24ωρα στο διαδίκτυο.

Η έναρξη έγινε την περασμένη Τετάρτη 8/4, 8 μ.μ και οι προβολές θα συνεχιστούν όλον τον Απρίλιο.

Οι ταινίες που επέλεξε η Ταινιοθήκη είναι οι «Οι περιπέτειες του Βιλλάρ» (Γιόζεφ Κεπ, 1924), «Αστέρω» (Δημήτρης Γαζιάδης, 1929), «Ο μάγος της Αθήνας (Αχιλλέας Μαδράς, 1931), «Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας» (Δημήτρης Τσακίρης, 1932) και «Κοινωνική σαπίλα» (Στέλιος Τατασόπουλος, 1932).

 

Ο αγαπητικός της βοσκοπούλας

Η «Αστέρω» είναι η πρώτη σωζόμενη ελληνική «φουστανέλα», με εξωτρεικά γυρίσματα σε Χελμό και Μέγα Σπήλαιο και πρωταγωνιστές μεγάλους ερμηνευτές του  ελληνικού θεάτρου όπως οι Αιμίλιος Βεάκης, Αλίκη Θεοδωρίδου, Κώστας Μουσούρης. 

Αστέρω

Ο «Μάγος της Αθηνας»  είναι μια περιπέτεια με εξωτικά στοιχεία στην οποία ένας βολιστής κυνηγά μια μοιραία γυναίκα (Φρίντα Πουπελίνα) και ο «Αγαπητικός της βοσκοπούλας» είναι μια μεταφορά στο σινεμά του έργο του Κορομηλά με την δράση της ιστορίας τοποθετημένη στα Πολιτικά της Εύβοιας. Ιστορικά είναι η δεύτερη σωζόμενη φουστανέλα του ελληνικού κινηματογράφου και ηπρώτη ομιλούσα ελληνική ταινία.

Ο μάγος της Αθήνας

Οσο για την «Κοινωνική σαπίλα» του Τατασόπουλου, θεωρείται η πρώτη ταινία κοινωνικού ρεαλισμού στην Αθήνα της δεκαετίας του 1930. Περιέχει σκηνές με ναρκωτικά, συμμορίες, φυλακές αλλά και απεργιακούς αγώνες όπως και συγκρούσεις του πλήθους με την αστυνομία.

Αξίζει τέλος να αναφερθεί ότι στην ιστοσελίδα της Ταινιοθήκης υπάρχει ήδη ανεβασμένη (και θα είναι όλον τον μήνα προσβάσιμη) η μικρού μήκους ταινία «Η ρόδα» (1964) του Θόδωρου Αδαμόπουλου, μια ταινία-περίπατος στην Αθήνα που αξίζει να παρακολουθήσει κανείς, ιδιαίτερα σήμερα, στις δύσκολες αυτές μέρες εγκλεισμού. Πρόκειται για τις περιπέτειες μιας ρόδας αυτοκινήτου στην αττική γη. Η ρόδα τέθηκε απροσδόκητα εκτός μηχανής, περιπλανώμενη σε όλη την πόλη. Ηθοποιοί της ταινίας οι Βαγγέλης Καζάν, Χρήστος Τσάγκας, Δημήτρης Παπανικολάου.

 

Χρήσιμες πληροφορίες

ΩΡΑ ΕΝΑΡΞΗΣ: 8 μ.μ.

Κάθε ταινία θα είναι διαθέσιμη online για τρία 24ώρα.

 

Δείτε το πρόγραμμα των ταινιών εδώ http://www.tainiothiki.gr/    el/ekdiloseis/arxeio-ekdiloseon/269-i-tainiothiki-sto-spiti και ακολουθήστε μας στο facebook https://www.facebook.com/tainiothikigr/ για να μαθαίνετε περισσότερα γι’αυτές!