Η πανδημία του κορωνοϊού φέρνοντας νωρίτερα την ψηφιακή μετάβαση άνοιξε τις πύλες του gov.gr και ανέδειξε τον αγώνα δρόμου που γίνεται τους τελευταίους μήνες. Η δοκιμαστική έκδοση της e-πύλης του Ελληνικού Δημοσίου καθρεφτίζει το ψηφιακό μέλλον της χώρας. Οι «κανόνες» που θα το διέπουν, διά της Βίβλου Ψηφιακού Μετασχηματισμού, βρίσκονται προ των πυλών και θα ολοκληρωθούν από το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης μέσα στο επόμενο διάστημα.

Τα πρώτα βήματα είχαν ήδη γίνει και έτυχαν θερμής υποδοχής. Από τα μέσα Φεβρουαρίου έχουν ήδη δηλωθεί πάνω από 3.200 γεννήσεις απευθείας στο μαιευτήριο, απαλλάσσοντας τους γονείς από 12.800 επισκέψεις σε υπηρεσίες του Δημοσίου και πολλαπλά γκισέ. Αντίστοιχα, 260.000 αιτήσεις έχουν γίνει μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τα αδήλωτα τετραγωνικά, φέρνοντας στην επιφάνεια και περίπου 6,5 εκατ. «χαμένα» τετραγωνικά μέτρα.

20.000 συναλλαγές σε 3 ημέρες

Με το «καλημέρα» του gov.gr, μέσα σε τρεις ημέρες, έγιναν online 20.000 εξουσιοδοτήσεις και υπεύθυνες δηλώσεις με «κλειδί» τους κωδικούς του Taxisnet. Νούμερο εντυπωσιακό, δεδομένου ότι πολλές συναλλαγές με το Δημόσιο έχουν παγώσει όσο «Μένουμε Σπίτι». Αποδεσμεύοντας παράλληλα τα ΚΕΠ από το 60%-70% του φόρτου που αφορούσε διαχρονικά τα δύο έγγραφα.

Η δοκιμαστική έκδοση του gov.gr καθοδηγεί ακόμα τους πολίτες σε συνολικά 507 e-υπηρεσίες του Δημοσίου, μεταξύ των οποίο το Taxis, ο ΟΑΕΔ, τα πιστοποιητικά του ΕΡΜΗΣ. Ο χρήστης μέσα από 11 κατηγορίες, όπως «Περιουσία και φορολογία», «Υγεία και πρόνοια», «Εργασία και ασφάλιση», «Στράτευση», αναζητά την υπηρεσία που χρειάζεται.

Αγώνας δρόμου για τις ουρές

Μέσα σε μία εβδομάδα από το λανσάρισμα, στην πλατφόρμα ενσωματώνεται πια και η άυλη συνταγογράφηση, που δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες να λαμβάνουν τη συνταγή απευθείας με email ή SMS στο κινητό τους.

Ο αγώνας δρόμου για να απαλειφθεί σύντομα η ανάγκη να μπαίνει ο πολίτης σε ουρές συνεχίζεται. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η έκδοση πιστοποιητικού ποινικού μητρώου, διαδικασία που έχει ψηφιοποιηθεί μόνο κατά ένα μέρος. Σε πρώτη φάση, εξετάζεται ο τρόπος ώστε όσοι έχουν λευκό ποινικό μητρώο να μπορούν να το εκδώσουν ηλεκτρονικά ή να εξουσιοδοτήσουν τον εργοδότη (που συνήθως το ζητά) να το «τραβήξει» εκείνος.

Ακόμη, προχωρεί η συνεργασία με τις τράπεζες για την ψηφιακή πιστοποίηση και επικαιροποίηση στοιχείων των πελατών με την ηλεκτρονική συγκατάθεσή τους.

Πρόκειται για μικρά έργα, τα οποία δεν απαιτούν τις χρονοβόρες διαδικασίες μεγάλων διεθνών διαγωνισμών και μπορούν να δώσουν πιο άμεσα «ορατά» αποτελέσματα, μέσα από ευέλικτες διαδικασίες σχεδιασμού και υλοποίησης. «Είμαι υπέρμαχος αυτών των βραχυπρόθεσμων έργων όπως η ηλεκτρονική εξουσιοδότηση και στο μέλλον ο ηλεκτρονικός φάκελος υγείας που τρέχουν μέσω ομάδων έργου στο υπουργείο. Είναι έργα που θα αλλάξουν την καθημερινότητα του πολίτη. Δεν θα επιστρέψουμε στα γκισέ και στις στοίβες των δικαιολογητικών» σχολιάζει ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γρηγόρης Ζαριφόπουλος.

Τα θεμέλια του ψηφιακού οράματος

Το gov.gr είναι μεν η ναυρχίδα του οράματος ψηφιοποίησης των συναλλαγών του πολίτη με το κράτος, γιατί φέρνει το Ελληνικό Δημόσιο στην οθόνη του υπολογιστή και του smart phone μας. Ωστόσο τα θεμέλια βάζει η Βίβλος Ψηφιακού Μετασχηματισμού, στην οποία θα περιλαμβάνονται μια σειρά έργων που θα αλλάξουν πίστα στο ψηφιακό μέλλον της χώρας. Από τη διαχείριση του προσωπικού του Δημοσίου και την καθιέρωση ηλεκτρονικού εκπαιδευτικού βιογραφικού μέχρι τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών.

Η ανάγκη δημιουργίας και υιοθέτησης ενός πληροφοριακού συστήματος παρακολούθησης και καταγραφής των μεταναστευτικών ροών έχει ενταχθεί κατά προτεραιότητα στη λίστα των έργων. Η χώρα μας θα αξιοποιήσει, μεταξύ των βέλτιστων διεθνών πρακτικών, τη σημαντική τεχνογνωσία που διαθέτει η Νότια Κορέα. Ομάδα εμπειρογνωμόνων ήδη προγραμματίζεται να επισκεφθεί την Ελλάδα, όταν εξομαλυνθεί η κρίση από την εξάπλωση του κορωνοϊού, για να συνδράμει την αντίστοιχη ομάδα έργου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Ψηφιακό παράθυρο στο σχολείο

Ειδική ομάδα εργασίας ασχολείται με το ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό βιογραφικό, στο οποίο θα συγκεντρώνονται πλέον ψηφιακά όλα τα πτυχία και τα διπλώματα που κατέχει κάθε πολίτης. Στόχος είναι να μην τίθεται θέμα γνησιότητας πιστοποιητικών, όπως έχουμε δει να συμβαίνει. Σε δεύτερη φάση θα περιλαμβάνει και άλλου είδους πιστοποιήσεις, ακόμα και για ψηφιακές δεξιότητες.

Στο πεδίο του δημόσιου σχολείου, εξετάζεται η εξ αποστάσεως επικοινωνία γονέων και κηδεμόνων με το σχολείο και τους εκπαιδευτικούς. Υπάρχουν ήδη επιτυχημένα παραδείγματα εφαρμογών, που ουσιαστικά λειτουργούν ως ψηφιακό «παράθυρο» στο σχολείο. Μέσω αυτών, ο γονιός μπορεί να ενημερωθεί επισήμως για το ωρολόγιο πρόγραμμα, τις ανακοινώσεις, τις απουσίες του παιδιού, τις εκδρομές, αλλά και να επικοινωνήσει με άλλους γονείς και κηδεμόνες.

Ενα από τα εμβληματικά έργα που περιλαμβάνει η Βίβλος, για την περίοδο 2020-2024, είναι το Human Resources Management System (HRMS) του Δημοσίου. Η ανάγκη να ξέρουμε πόσους δημοσίους υπαλλήλους έχουμε, σε ποιες υπηρεσίες, με ποια προσόντα, αποτελεί πάγια απαίτηση δεκαετιών. Αντίστοιχα, κι ένα σύστημα Enterprise Resource Planning (ERP) για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, αλλά και συνολικά για το Δημόσιο. Πρόκειται για μεγάλα έργα, αξίας εκατομμυρίων ευρώ, που θα έχουν όμως σημαντικό αποτύπωμα, όπως και η Τηλεϊατρική, εφόσον πρόκειται να φτάσει και στο πιο απομακρυσμένο Κέντρο Υγείας της Ελλάδας.

Το νέο κείμενο στρατηγικής δεν μένει σε ευχολόγια και εξαγγελίες, όπως επισημαίνει μιλώντας στο «Βήμα» ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αλλά προχωρεί σε συγκεκριμένα, προτεραιοποιημένα έργα, τόσο οριζόντια όσο και ανά τομέα πολιτικής. Ουσιαστικά τα έργα αυτά έχουν ήδη περάσει το στάδιο της προέγκρισης σκοπιμότητας. «Βασικό κριτήριο προτεραιοποίησης αποτελεί ο αντίκτυπος που θα έχουν τα έργα στον πολίτη, όσον αφορά την εξυπηρέτησή του, αλλά και στην εσωτερική λειτουργία του κράτους, ως προς την εξοικονόμηση κόστους» αναφέρει.

Οι σχεδιαστικές αρχές στις οποίες στηρίζονται τα έργα αφορούν την ιδιωτικότητα, την ασφάλεια, τη διασυνδεσιμότητα μητρώων και υπηρεσιών, καθώς και τη συγκέντρωση και την αξιοποίηση των δεδομένων. «Ιδιαίτερη έμφαση στη Βίβλο Ψηφιακού Μετασχηματισμού δίνεται στο πλάνο αναβάθμισης των υποδομών της χώρας καθώς και στην κατάρτιση όλων των ομάδων πληθυσμού στις ψηφιακές δεξιότητες» τονίζει ο κ. Ζαριφόπουλος.

Ολα τα παραπάνω είναι και απαραίτητες προϋποθέσεις για το πέρασμα της χώρας στην τέταρτη βιομηχανική επανάσταση, που θα φέρει στο προσκήνιο την τεχνητή νοημοσύνη και την αξιοποίηση των big data.