Η κρίση σαρώνει τα πάντα στο διάβα της. Σταθερές δεκαετιών ανατρέπονται και η αβεβαιότητα κυριαρχεί.

Η υγειονομική κρίση θα δώσει αναπόφευκτα, και ήδη το βλέπουμε τη θέση της στην οικονομική «πανδημία» που θα γκρεμίσει πολλά απ’ όσα γνωρίζαμε και θα επιφέρει μεγάλες ανατροπές στη ζωή όλων.

Οι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι η οικονομική κρίση θα είναι μεγαλύτερη του 2008-2009 και τα όσα επακολούθησαν της κατάρρευσης της LehmanBrothers στις ΗΠΑ. Οι συνέπειες θα είναι ανυπολόγιστες και ως εκ τούτου τα πάντα τίθενται σε τροχιά αμφισβήτησης. Όποιος δεν το βλέπει εθελοτυφλεί ή δεν θέλει να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει σε παγκόσμιο επίπεδο.

Όλες οι κυβερνήσεις, όπως και η ελληνική, ανακοινώνουν μέτρα ενίσχυσης των οικονομιών τους. Έκτακτες συνθήκες και έκτακτες αποφάσεις που ουδείς μπορεί να προδιαγράψει και την μελλοντική πορεία των οικονομιών.

Το ζήτημα είναι μετά την κρίση να σταθεί η κοινωνία όρθια και προς αυτή την κατεύθυνση όλοι πρέπει να κινηθούν.

Είναι λογικό η αγωνία να κυριαρχεί παντού, όπως και η αβεβαιότητα για το αύριο, ειδικά σε μια κοινωνία που πέρασε μια δεκαετή οδυνηρή εμπειρία με τα τρία μνημόνια.

Ο ελληνικός λαός όμως άντεξε με πάρα πολλές θυσίες και το στοίχημα είναι να αντέξει και στην παρούσα κρίση. Εκτός όμως από τις αντοχές που πρέπει να επιδείξει ο ελληνικός λαός που μέχρι στιγμής πειθαρχεί σε πολύ μεγάλο βαθμό, πρέπει η επόμενη μέρα να τον βρει με ένα πλαίσιο που δεν θα του ανατρέπει κατακτήσεις δεκαετιών και θα του δημιουργεί συνθήκες επί τα χείρω.

Ας προετοιμαστούμε σε όλα τα επίπεδα για την επόμενη μέρα. Η Ελλάδα προφανώς δεν είναι «γαλατικό χωριό».