Σοβαρότατες ζημιές στο Κάστρο της Κιάφας, στον αρχαιολογικό χώρο του Σουλίου, προκάλεσε η ισχυρή́ σεισμική́ δόνηση, μεγέθους 5,6 Ρίχτερ, που σημειώθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου της 21ης Μαρτίου.  Ως γνωστόν, το κάστρο της Κιάφας (το οποίο έκτισε ο Αλής Πασάς, το 1803) αποτελεί εμβληματικό́ μνημείΟ του κηρυγμένου ως ιστορικού́ και διατηρητέου μνημείου και οριοθετημένου αρχαιολογικού́ χώρου του Σουλίου.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού «ζημίες έχουν προκληθεί από την κατάρρευση μεγάλων τμημάτων της τοιχοποιίας του, τόσο εξωτερικά́ όσο και εσωτερικά́, σε πολλαπλά́ σημεία της περιμέτρου αλλά και των προμαχώνων του.»

 

Φθορές όμως διαπιστώθηκαν και στα κατάλοιπα των κτηρίων που διασώζονται στο εσωτερικό́ του Κάστρου και κυρίως στην περιοχή́ των δεξαμενών και των υπόγειων χώρων του δυτικού́ περιβόλου. «Ο σεισμός προκάλεσε και  ρηγματώσεις, που βαίνουν παράλληλα με την πορεία των τειχών, εσωτερικά́ στο έδαφος, κυρίως σε περιοχές επιχώσεων, γύρω από́ τα ίχνη θεμελιώσεων των κτισμάτων» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

 

Με εντολή της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού, κλιμάκιο από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας, επισκέφτηκε αμέσως τον χώρο και κατέγραψε τις ζημίες, οι οποίες πιθανότατα να μην έχουν τελειώσει εδώ σε περίπτωση μετασεισμών ή ακόμη και καταρρακτώδους βροχόπτωσης.  

 

Η Υπουργός έκρινε ότι η λήψη άμεσων σωστικών μέτρων είναι αναγκαία, επικοινώνησε αμέσως με τον Περιφερειάρχη Ηπείρου, κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, προκειμένου τεχνικό κλιμάκιο της Περιφέρειας να συνδράμει αμέσως την Εφορεία Αρχαιοτήτων Θεσπρωτίας. Παράλληλα, έδωσε εντολή για άμεση διάθεση των αναγκαίων πιστώσεων  από τους εθνικούς πόρους του ΥΠΠΟΑ.

 

Συσκέψεις με θέμα την ανάδειξη του ιστορικού χώρου του Σουλίου έχουν αρχίσει από τον Ιανουάριο οπότε και ορίστηκε το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών για τα έργα που απαιτούνται ώστε να αναδειχθεί  ο ιστορικός χώρος του Σουλίου. Δυστυχώς όμως, πρόλαβε ο σεισμός προτού οι δράσεις αρχίσουν.