Η ελληνική κοινωνία συντηρητικοποιείται όλο και περισσότερο. Μέρα με τη μέρα η στροφή είναι σαφής και πλανώνται όσοι περιμένουν ότι στην πλειοψηφία τους οι Έλληνες πολίτες θέλγονται από πολλές διακηρύξεις του προοδευτισμού και όσων πρεσβεύει.

 

Η μεγάλη πανελλαδική δημοσκοπική έρευνα της διαΝΕΟσις, η οποία διενεργήθηκε τον Νοέμβριο -Δεκέμβριο του 2019 σε συνεργασία με την εταιρεία ερευνών MARC και παρουσιάστηκε χθες στον Ρ/Σ Αθήνα 9,84 περιλαμβάνει πάνω από 200 μεταβλητές και σκιαγραφεί τις απόψεις της ελληνικής κοινωνίας σε μια σειρά από θέματα.

 

Θα εστιάσω ιδιαίτερα στο συμπέρασμα ότι η κοινωνία μας είναι παραδοσιακή, συντηρητική και απλά η παρούσα έρευνα επιβεβαίωσε τη συγκεκριμένη τάση που είχε καταγραφεί και σε προηγούμενες μετρήσεις.

 

Στο μείζον θέμα των ημερών με βάση τα όσα εξελίσσονται κυρίως στον Έβρο με φόντο το μεταναστευτικό και το προσφυγικό αλλά και στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, οι Έλληνες έχουν, για μια ακόμη φορά, αρνητικές απόψεις για το φαινόμενο της μετανάστευσης.

 

Το 92% πιστεύει ότι ο αριθμός των μεταναστών είναι υπερβολικά μεγάλος και σε μεγάλα ποσοστά θεωρούν ότι οι μετανάστες αυξάνουν την εγκληματικότητα, την ανεργία και έχουν αρνητική επίπτωση (το 64% των αγροτών το πιστεύει αυτό), δεν βοηθούν στην επίλυση του δημογραφικού και δεν «εμπλουτίζουν τον πολιτισμό μας». Μάλιστα, μόνο 1 στους 5 πιστεύουν ότι οι παράνομοι μετανάστες που βρίσκονται στην Ελλάδα πρέπει να ενσωματωθούν στην κοινωνία μας, ενώ η πλειοψηφία των ερωτηθέντων (54,2%) πιστεύει ότι «Ελληνας γεννιέσαι» και

 

Η πλειοψηφία των Ελλήνων τάσσεται κατά του δικαιώματος των ομόφυλων ζευγαριών να συνάπτουν γάμο (55,4%) ή να τεκνοθετούν (74,1%). Επίσης, σχεδόν οι μισοί Ελληνες δηλώνουν υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής, παρά το γεγονός ότι αυτή απαγορεύεται από το κοινοτικό κεκτημένο.

 

Και επειδή γίνεται μεγάλη φασαρία για το εάν πρέπει να απαγορευθεί ή όχι η Θεία Κοινωνία στις εκκλησίες, υπάρχει ένα στοιχείο που δίνει απαντήσεις καθώς πέρα από το 82,8% που δηλώνουν ότι πιστεύουν το Θεό, υπάρχει το πολύ υψηλό 56,1% που τονίζει πως πιστεύει στα θαύματα.

 

Αυτά είναι μερικά από τα πάρα πολλά στοιχεία της ιδιαίτερα ενδιαφέρουσας έρευνας της εταιρείας που ενισχύει την εκτίμηση περί της συντηρητικής στροφής της ελληνικής κοινωνίας που χρειάζεται σοβαρή ανάλυση και βέβαια αποκωδικοποίηση.

 

Η στάση αυτή σημαντικού τμήματος της ελληνικής κοινωνίας έχει άμεση σχέση και με τον τρόπο που πολιτεύονται πάρα πολλοί πολιτικοί και τα μηνύματα που εκπέμπονται από κόμματα και πολιτικούς φορείς.

 

Το σημερινό κλίμα είναι αποτέλεσμα ρητορικής, πράξεων και συμπεριφορών των τελευταίων χρόνων και όσο περνάει ο καιρός όλο και θα γίνεται πιο σκληρή η στάση πολιτικών που θα υιοθετούν άκρως επιθετική ρητορική στη λογική: «αυτά θέλουν να ακούνε οι πολίτες, αυτά λέμε».

 

Μόνο που η σπορά είχε γίνει από το 2010 με τις διαδηλώσεις για το πρώτο μνημόνιο και όσα ακολούθησαν. Εξάλλου, εκτός από την οικονομική πτώχευση, καταγράφηκε πολιτική, ηθική και πολιτισμική χρεοκοπία, αλλά και σημαντική έκπτωση αξιών.

 

Επικράτησε η αναπόληση των παλαιών καλών ημερών (good old days) και μια λογική περί της μεγάλης Ελλάδας στα πρότυπα του συνθήματος κάνε την Αμερική ξανά μεγάλη (make America great again).

 

Απαιτείται πολύ μεγάλη δουλειά για να ανακοπεί όχι ο παραδοσιακός τρόπος αντίληψης ή να περιθωριοποιηθούν ήθη ή έθιμα που παραπέμπουν στις ελληνικές παραδόσεις αλλά η στροφή σε ένα μισαλλόδοξο παρελθόν.

 

Τα όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες και ο γεμάτος δηλητήριο δημόσιος διάλογος, «τα πατριδόμετρα» και ο άκρως επικίνδυνος διαχωρισμός σε «πατριώτες» ή μη, το κλίμα διχασμού και της τυφλής σύγκρουσης, παράλληλα με τα σήματα που φθάνουν από πολλές πλευρές, δυστυχώς προμηνύουν δύσκολες μέρες.