Στοιχεία υπαρξιακά έχει η προσεχής αναμέτρηση των ευρωεκλογών για το ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που θα επιχειρήσει να κερδίσει περισσότερο ζωτικό πολιτικό χώρο υπό την ηγεσία του Στέφανου Κασσελάκη.

Είναι πρώτο δυνατό εκλογικό τεστ επί προεδρίας του και ο ίδιος μιλάει για μια εκλογική διαδικασία που από τη μια πλευρά η ΝΔ θα πάρει πολιτικό μήνυμα καταδίκης της πολιτικής της και από την άλλη περιμένει να ξεπεράσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τον πήχη του 17%.

Ένα στοίχημα ιδιαίτερα δύσκολο, αν και τις τελευταίες δυο εβδομάδες έχουν αναθαρρήσει στο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ καθώς φαίνεται πως κέρδισαν εκ νέου τη δεύτερη θέση στις δημοσκοπήσεις από το ΠαΣοΚ και εισήλθαν στο δίμηνο της προεκλογικής εκστρατείας με άλλη ορμή, αφήνοντας πίσω τις ιδιαίτερα χαμηλές πτήσεις προ μηνών.

Η αποχώρηση των 11 βουλευτών, αλλά και άλλων πολλών ιστορικών στελεχών με σημαντικό αποτύπωμα στην Αριστερά και η συγκρότηση της Νέας Αριστεράς αν και αρχικά επέδρασαν σε σημαντικό βαθμό, πλέον δεν είναι πρόβλημα για τον Στ. Κασσελάκη.

Στόχος ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα

Οι φυγόκεντρες δυνάμεις ήταν αναπόφευκτες προ μηνών με βάση τις κινήσεις που έκαναν διάφορα πρόσωπα, αλλά στην παρούσα φάση το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αναδιοργανώθηκε και στοχεύει σε ένα καλό εκλογικό αποτέλεσμα.

Οι περιοδείες του Στ. Κασσελάκη έχουν ξεκινήσει και την προσεχή Κυριακή θα γίνουν οι προκριματικές εκλογές για την ανάδειξη των υποψηφίων ευρωβουλευτών, όπου θα ψηφίσουν πανελλαδικά μέλη και φίλοι. Απομένει να κλειδώσει οριστικά το ευρωψηφοδέλτιο με την προσθήκη πέντε προσώπων που θέλει ο ίδιος.

Η προσοχή του στρέφεται σε ψηφοφόρους που είχαν αποστασιοποιηθεί από την πολιτική τα τελευταία χρόνια, αλλά και με το στίγμα που δίνει, τελείως διαφορετικό από όσα είχαμε συνηθίσει για το ΣΥΡΙΖΑ τα τελευταία χρόνια, επιδιώκει να κερδίσει και κεντρώους ψηφοφόρους.

Ο Μίμης Ανδρουλάκης στο «Μαύρο Κουτί» είχε γράψει, «το λαμπρό σου άστρο θα σβήσει αν πολεμάς για καιρό σε τρία μέτωπα» και ο Στ. Κασσελάκης, αντικειμενικά, είναι ένα «λαμπερό άστρο» για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μένει να φανεί κατά πόσο θα λάμψει στην επικείμενη εκλογική αναμέτρηση της 9ης Ιουνίου και εάν θα καταφέρει να προσελκύσει ψηφοφόρους και να δημιουργήσει ρεύμα.

Το πιστεύει και δεν το λέει απλά για να το λέει, αν και δεν παραγνωρίζει τις δυσκολίες του εγχειρήματος. Εξάλλου ήξερε εξ αρχής ότι αναλαμβάνει τα ηνία ενός κόμματος που εμφάνιζε σημάδια πρόωρης πολιτικής γήρανσης. Αυτό το αλλάζει με δεξαμενή στελεχών, δηλ. με τα think tank που προΐσταται η Διάνα Βουτυράκου, αλλά ακόμα και με το ευρωψηφοδέλτιο και άλλα πρόσωπα που συμμετέχουν σε διάφορες επιτροπές.

Κομβικό σημείο οι κάλπες του Ιουνίου

Το θετικό για το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στην παρούσα χρονική στιγμή είναι ότι υπάρχει, ηρεμία και έχει δοθεί ρόλος σε πολλά πρόσωπα που δεν είναι στην σκληρή προεδρική ομάδα. Ο Στ. Κασσελάκης έχει αποδεχθεί πως πρέπει να γίνει πράξη το πρώτος μεταξύ ίσων (primus inter pares), χωρίς όμως να ακυρώνεται το προεδρικό δικαίωμα σε μια σειρά αποφάσεων.

Οι κάλπες αυτές είναι ένα κομβικό σημείο για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και την μετέπειτα πορεία του. Βέβαια, υπάρχει ένα σημαντικό πρόβλημα για το ΣΥΡΙΖΑ και αυτό είναι το ρήγμα που παραμένει ακόμα με σημαντικό τμήμα του εκλογικού ακροατηρίου. Οι συντριπτικές, στρατηγικές, ήττες του περασμένου καλοκαιριού από τη ΝΔ, έχουν επιδράσει σημαντικά, αλλά το κρίσιμο είναι και η υποχώρηση της εκλογικής του επιρροής. Ο ίδιος εμφανίζεται αισιόδοξος για την ανάκαμψη του ΣΥΡΙΖΑ. Μένει να επιβεβαιωθεί.