Σκληρό παζάρι στις πλάτες μεταναστών και προσφύγων φαίνεται πως ετοιμάζεται να κάνει ο Ερντογάν, ο οποίος θα βρεθεί τη Δευτέρα στις Βρυξέλλες όπου αναμένεται να θέσει το θέμα.

Από την πλευρά της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη του στο CNN τόνισε ότι η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας είναι νεκρή.

Την Παρασκευή η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο της Τουρκίας, ο οποίος της ανέφερε ότι η συμφωνία για το μεταναστευτικό μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και Άγκυρας δεν λειτουργεί και πρέπει να αναθεωρηθεί.

Από ότι φαίνεται προς αυτό συνηγορεί και ο «αρχιτέκτονας» της συμφωνίας Tζέραλντ Κνάους. «Αυτό που χρειάζεται να κάνουμε είναι να συνάψουμε μια νέα συμφωνία με όλους τους παίκτες του παιχνιδιού. Τουρκία, Ελλάδα και ΕΕ, χωρίς να ξεχνάμε τα συμφέροντα των προσφύγων και των μεταναστών» τόνισε.

Ελιγμός από τον Ερντογάν

Αργά το βράδυ της Παρασκευής ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προχωρώντας σε ένα ακόμα ελιγμό προκειμένου να εμφανίσει προφίλ προστάτη των μεταναστών και προσφύγων έδωσε εντολή στην τουρκική ακτοφυλακή να μην επιτρέπει πλέον σε μετανάστες να επιχειρούν να διασχίσουν το Αιγαίο, στην προσπάθειά τους να φτάσουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς αυτό είναι επικίνδυνο όπως αναφέρει ανακοίνωση της τουρκική ακτοφυλακής.

«Οι διελεύσεις παράτυπων μεταναστών από το Αιγαίο δεν επιτρέπονται επειδή αυτό είναι επικίνδυνο» τονίζει η τουρκική ακτοφυλακή στην ανακοίνωσή της.

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής βοηθός υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ στάθηκε στο πλευρό της Ελλάδας.

«Όπως ξεκαθάρισε ο Πρόεδρος (Τραμπ), η Ελλάδα έχει κάθε δικαίωμα να υπερασπιστεί τα σύνορα της. Η Ελλάδα έχει τη στήριξη μας σε ό,τι κάνει τόσο εδώ, στον Έβρο, όσο και στο Αιγαίο προκειμένου να διασφαλίσει την ασφάλεια των συνόρων της» σημείωσε χαρακτηριστικά.