Στοιχεία σχετικά με τον πρόσφατο πλου του τουρκικού ερευνητικού πλοίου Oruc Reis εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, την 31η Ιανουαρίου, έδωσε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση στη Βουλή.

Ο υπουργός ξεκινά την απάντησή του με την παραδοχή ότι το τουρκικό πλοίο εισήλθε και παρέμεινε ώρες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Κάνει εκτενή αναφορά στις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν εκείνη την ημέρα στην περιοχή και αποφεύγει να πει κάτι περισσότερο, λέγοντας πως «στοιχεία και διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε θαλάσσια περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος», είναι απόρρητα.

Η απάντηση του υπουργού

Όπως αναφέρει ο κ. Παναγιωτόπουλος στην απάντηση του, «το ερευνητικό πλοίο «RA/ ΜΤΑ ORUC REIS», κατά τον πλου του εισήλθε στην ελληνική υφαλοκρηπίδα την 00:50 της 31ης Ιανουαρίου 2020 και εξήλθε αυτής, την 08:41 της 1ης Φεβρουαρίου 2020, επιτηρούμενο συνεχώς από τη φρεγάτα (Φ/Γ) ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ ΦΩΚΑΣ.

Οι επικρατούσες καιρικές συνθήκες (σύμφωνα με την ΕΜΥ) στην περιοχή κατά το ανωτέρω χρονικό διάστημα ήταν για την περιοχή σεισμικών ερευνών (δηλαδή τη δεσμευμένη περιοχή εκτός ελληνικής υφαλοκρηπίδας) άνεμος δυτικός, εντάσεως 7-8 μποφόρ (30-35 κόμβοι) και ύψος κύματος από δυτική κατεύθυνση 2,5 έως 3 μέτρα.

Στην περιοχή πλου, του εν λόγω πλοίου, επικρατούσε άνεμος δυτικός βορειοδυτικός, εντάσεως 3-4 μποφόρ (15 κόμβοι) και ύψος κύματος από δυτική κατεύθυνση έως 1 μέτρο».

Απόρρητα τα στοιχεία για την είσοδο του Oruc Reis στην ελληνική υφαλοκρηπίδα

Αναφορικά με τα στοιχεία και τις διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα σε θαλάσσια περιοχή εθνικού ενδιαφέροντος, χαρακτηρίζονται ως πληροφορίες με βαθμό διαβάθμισης «ΑΠΟΡΡΗΤΟ και άνω» και δεν δύναται να κοινοποιηθούν μέσω της παρούσας διαδικασίας, όπως διευκρινίζει.

«Σε κάθε περίπτωση», επαναλαμβάνει «διαχρονικά, οι σχέσεις μας με την Κυπριακή Δημοκρατία είναι άριστες και αδιάρρηκτες, καθώς θεωρούμε ότι η Κύπρος αποτελεί κατ’ επέκταση την φυσική συνέχεια του Ελληνισμού στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Στο πλαίσιο αυτό, υφίσταται ευρύ φάσμα κοινών διπλωματικών δράσεων και στρατιωτικών ασκήσεων διμερώς, αλλά και με συμμετοχή και άλλων κρατών της ευρύτερης περιοχής, εμβαθύνοντας στην ουσία αυτών, προκειμένου να εμπεδωθεί η περαιτέρω ενδυνάμωση των αμυντικών μας σχέσεων σε όλα τα επίπεδα και να προβληθεί και αναβαθμιστεί η διεθνής υπόσταση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Υπενθύμιση

Υπενθυμίζεται ότι στις 31 Ιανουαρίου είχε σημάνει συναγερμός καθώς -εν μέσω συνεχιζόμενων τουρκικών προκλήσεων, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reiss, βρέθηκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Μόλις έγινε αντιληπτή η είσοδος του Ορούτς Ρέις στην ελληνική υφαλοκρηπίδα σήμανε συναγερμός στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και έσπευσε κοντά στο σημείο η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς».

Η νέα τουρκική πρόκληση είχε γίνει την ημέρα που συμπληρώθηκαν 24 χρόνια από την κρίση των Ιμίων όπου είχαν χάσει τη ζωή τους  ο υποπλοίαρχος Χριστόδουλος Καραθανάσης, ο υποπλοίαρχος Παναγιώτης Βλαχάκος και ο αρχικελευστής Έκτορας Γιαλοψός.