Έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα, ανακοίνωσε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτική Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ.

Ο Ζοζέπ Μπορέλ έκανε δεκτό το αίτημα του έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας απέστειλε επιστολή στον ΥΕ/ΑΕ της Ε. Επιτροπής Z. Μπορέλ διατυπώνοντας και δια της επισήμου οδού το αίτημα της Ελλάδας για έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ με θέμα το μεταναστευτικό.

Η επιστολή απεστάλη σε συνέχεια της σχετικής τους τηλεφωνικής επικοινωνίας.

«Οι συνεχείς συγκρούσεις εντός και γύρω από την Ιντλίμπ αποτελούν σοβαρή απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια. Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να διπλασιάσει τις προσπάθειες για την αντιμετώπιση αυτής της ανθρώπινης κρίσης με όλα τα μέσα που έχει στη διάθεσή της. Ως εκ τούτου, ζητώ έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων την επόμενη εβδομάδα για την εξέλιξη της κατάστασης, ιδίως κατόπιν αιτήματος του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας» αναφέρει σε δήλωσή του ο Ζοζέπ Μπορέλ.

Και προσθέτει: Υπάρχει μόνο μια πολιτική λύση σε αυτήν την κρίση. Όλοι, ειδικά το συριακό καθεστώς, πρέπει να καθίσουν εκ νέου στο τραπέζι υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

Ταυτοχρόνως, ο Μπορέλ αναφέρει ότι οι Βρυξέλλες παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο μεταναστευτικό στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ.

«Η κοινή δήλωση ΕΕ – Τουρκίας πρέπει να διατηρηθεί. Η ΕΕ δεσμεύεται να στηρίξει την Ελλάδα και τη Βουλγαρία να αντιμετωπίσουν την κατάσταση που διαμορφώνεται», σημειώνει.