Η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως (φωτογραφία) ετοιμάζεται μαθαίνω να υποδεχθεί στο τέλος Μαρτίου 28 εκπροσώπους αμερικανικών πανεπιστημίων στη χώρα μας. Και τι πανεπιστήμια;

Harvard, Columbia, Princeton, «βαριά» ονόματα-μέλη της φημισμένης IVY League, καθώς και άλλα κορυφαία Ιδρύματα των ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων τα Berkeley, Tufts, New York University και Johns Hopkins, θα βρεθούν στην Αθήνα μέσω υψηλόβαθμων στελεχών τους, που θα συνομιλήσουν με έλληνες ομολόγους των δικών μας πανεπιστημίων.

Στόχος αυτών των συναντήσεων, η εκπόνηση διπλών και κοινών προγραμμάτων σπουδών, η συμμετοχή αλλοδαπών φοιτητών σε ξενόγλωσσα και σε θερινά προγράμματα στην Ελλάδα, η ανταλλαγή φοιτητών, ακαδημαϊκών, ερευνητών και τεχνογνωσίας και άλλες μορφές συνεργειών που τα ίδια τα Ιδρύματα θα συναποφασίσουν.

Η έλευση των Αμερικανών αποτελεί σημαντικό στοίχημα, καθώς συνιστά το επόμενο βήμα στη στρατηγική εξωστρέφειας που έχουν εκπονήσει στο υπουργείο Παιδείας. Ηδη υπάρχουν διερευνητικές επαφές με γαλλικά και γερμανικά πανεπιστήμια αλλά και με τη στήριξη της συμμετοχής ελληνικών ΑΕΙ στην Πρωτοβουλία «Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια».

Αν όλα πάνε καλά, λένε στο Παιδείας, η χώρα έχει μόνο να κερδίσει, ενισχύοντας τη θέση της στον παγκόσμιο εκπαιδευτικό χάρτη και, το πιο σημαντικό, αναβαθμίζοντας την ποιότητα του ελληνικού δημόσιου πανεπιστημίου.

Το πιο σημαντικό όμως είναι η προώθηση νέων μέτρων από την υπουργό για την απελευθέρωση των ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων σπουδών, αλλά και την αφαίρεση αγκυλώσεων και γραφειοκρατίας από τις διεθνείς συνεργασίες των εγχώριων Ιδρυμάτων.

***

Ο Λιάκος και το ένα εκατομμύριο πρόσφυγες

«Γκρέμισε» το Διαδίκτυο, όπως λέμε εμείς οι δημοσιογράφοι, η άποψη που ανήρτησε ο ιστορικός και στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ Αντώνης Λιάκος: «Μπορεί να φαίνεται αντιδημοφιλές αλλά πρέπει να ειπωθεί κατηγορηματικά. Η Ελλάδα έχει ανάγκη τουλάχιστον ένα εκατομμύριο πρόσφυγες».

***

Αναπτύσσοντας την επιχειρηματολογία του, ο ηθικός πανικός που σημειώθηκε με τον θάνατο του βρέφους των προσφύγων δείχνει μεταξύ άλλων και μια επική μωρία. Και αυτό γιατί η Ελλάδα, όπως και τα Βαλκάνια, βρίσκονται απέναντι σε ένα πέταλο χωρών, από Αφρική έως Τουρκία, στο οποίο υπάρχει πληθυσμιακή έκρηξη, υπερχείλιση νεανικών ηλικιών, ενώ οι δικοί τους πληθυσμοί καταρρέουν και γηράσκουν.

Επικαλείται επίσης το γεγονός ότι στην Ελλάδα ο πληθυσμός μειώνεται σταθερά από το 2010, «κι αν δεν ήταν οι 900.000 πρόσφυγες της δεκαετίας του 1990, θα είχε μειωθεί και γεράσει πολύ νωρίτερα».

***

Σύμφωνα λοιπόν με τον κ. Λιάκο, αυτό που θα έπρεπε να απασχολεί την κυβέρνηση είναι το πώς θα τους ενσωματώσουμε. «Αν αυτή η κυβέρνηση είχε δυο δράμια μυαλό και λιγότερες ιδεολογικές αγκυλώσεις, θα έπρεπε να χρησιμοποιεί μια άλλη γλώσσα, θα έπρεπε να προετοιμάζει τον κόσμο, θα έπρεπε να παίρνει θετικά μέτρα που διδάσκουν με παράδειγμα. Κάνει ακριβώς τα αντίθετα. Είναι μια κυβέρνηση με φάτσα Μητσοτάκη και ψυχή Σαμαρά. Ο πατριωτισμός στο ναδίρ. Γιατί πατριωτισμός είναι να προβλέπεις το μέλλον της χώρας και να το προετοιμάζεις».

***

Ποιον θέλει ο Τσίπρας για Γραμματέα

Ενα από τα ζητήματα που απασχολούν τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ (και κυρίως την Κοινοβουλευτική του Ομάδα) είναι ποιον ή ποια θα χρίσει Γραμματέα του κόμματος ο Αλέξης Τσίπρας. Ποιον θα προτείνει; Σας έχω λοιπόν νέα κατευθείαν από την Κουμουνδούρου. Το πρώτο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι ο κ. Τσίπρας δεν πρόκειται να δώσει το χρίσμα αυτό σε μη… γέννημα-θρέμμα Συριζαίο. Ο Γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ θα προέρχεται από τον ΣΥΡΙΖΑ, ανεξάρτητα από τη διεύρυνση που θα υπάρξει. Ετσι ονόματα που ακούστηκαν του τύπου Γιάννης Ραγκούσης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου θα πρέπει a priori να αποκλειστούν.

***

Ο κ. Τσίπρας θα ήθελε έναν ορίτζιναλ Συριζαίο του δικού του στρατοπέδου, έναν δηλαδή προεδρικό. Τις περισσότερες πιθανότητες έχει ο Νάσος Ηλιόπουλος, ο οποίος ήταν και υποψήφιος δήμαρχος της Αθήνας και ο κ. Τσίπρας τον ονόμαζε έναν καιρό ως… «άχαστο». Ενδιαφέρον βεβαίως δείχνει για τη θέση του Γραμματέα και η Εφη Αχτσιόγλου (από την ομάδα των «53+»), αλλά και η Ρένα Δούρου, η οποία μετά την ήττα της στις περιφερειακές εκλογές αναζητεί ρόλο. Ενας όμως τέτοιος μεγάλος ρόλος αποκλείεται, λένε οι γνωρίζοντες, να της δοθεί μέσα στο κόμμα. Οταν ρώτησα εάν ο Νίκος Παππάς έχει ενδιαφέρον για τη θέση του Γραμματέα, εισέπραξα από τους συνομιλητές μου… γέλωτα.

***

10 Μαρτίου στη δημοσιότητα οι ηχογραφήσεις του Βαρουφάκη

Κάλεσε στο εστιατόριο «17» ανήμερα Τσικνοπέμπτης δημοσιογράφους ο Γιάνης Βαρουφάκης και εκεί ανάμεσα στα ντολμαδάκια, στα λουκάνικα και στα μπιφτεκάκια, βρήκε την ευκαιρία να διαφημίσει και το βιβλίο του. Τέτοια προβολή ούτε ο ίδιος την περίμενε αφού, όπως έμαθα, είπε ότι μεταφράστηκε σε 28 γλώσσες και για οκτώ εβδομάδες ήταν πρώτο σε πωλήσεις στην Αγγλία (ούτε δίσκος των… Beatles να ήταν). Ηθελε να δείξει ότι το βιβλίο του «Ενήλικοι στο Δωμάτιο» προκάλεσε αναταραχή και αποκάλυψε ότι όταν έστειλε τα πρώτα χειρόγραφα στον εκδοτικό οίκο τού πρόσφεραν χρήματα, χιλιάδες λίρες για να… μην το εκδώσει.

***

Κατά τα άλλα, από την απέραντη πολυλογία του κράτησα ότι τα περίφημα στικάκια από τις ηχογραφήσεις των συνεδριάσεων των Eurogroup αυτή την περίοδο μεταφράζονται (στα ελληνικά) και ότι θα τα δώσει στη δημοσιότητα στις 10 Μαρτίου. Οσον αφορά αυτές καθαυτές τις συνεδριάσεις του Eurogroup άρχισε να τις αποδομεί, λέγοντας ότι οι συνάδελφοί του στην Ευρώπη υπουργοί Οικονομικών δεν ήταν συνεργάσιμοι και ότι δεν άκουγαν τίποτα απ’ όσα τους πρότεινε. Το δεύτερο που κράτησα είναι η άποψή του για το δημοψήφισμα και για τα capital controls. Συγκεκριμένα η ερώτηση ήταν εάν θα επιβάλλονταν τα capital controls ακόμα κι αν δεν διεξαγόταν το δημοψήφισμα. Και απάντησε με ένα μεγαλοπρεπέστατο «ναι», αφήνοντας ευθεία αιχμή για την «πρώτη φορά Αριστερά» κυβέρνηση Τσίπρα, στην οποία συμμετείχε ως το… big asset της: Tα capital controls τα προετοίμαζαν, είπε.

***

Οταν ο δήμαρχος προβάλλει μέσα από την τσίκνα

Εδώ και χρόνια είχαν να τσικνίσουν στη Βαρβάκειο, όπως έλεγε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο οποίος βρέθηκε την Τσικνοπέμπτη εκεί. Εψησαν όλων των ειδών τα κρέατα. Ο δήμαρχος μόλις διακρινόταν μέσα στην τσίκνα. Απόντες, όπως μου είπε, οι μετανάστες. Ισως δεν γνωρίζουν το έθιμο, ίσως επειδή ψήνονταν χοιρινά. Ποιος ξέρει. Εκείνο που έχει σημασία είναι ότι η Βαρβάκειος ζωντάνεψε και τήρησε το έθιμο. Η τελευταία φορά που η Βαρβάκειος είχε ζωντανέψει, ήταν με… fake news. Τότε που κάποιοι διέδιδαν ότι κάτι κυρίες πλούσιες με 12ποντα και με μαύρα τζιπ πήγαιναν στη Βαρβάκειο και πλήρωναν τα ψώνια των φτωχών πελατών τους. Τέτοια ιστορία δεν συνέβη ποτέ. Απλώς ήταν ένα διαφημιστικό κόλπο ορισμένων καταστηματαρχών στη Βαρβάκειο.

***

Η Τσικνοπέμπτη στον Πειραιά

Με παραδοσιακό γλέντι, κέφι, χορό και τραγούδι, «πλημμύρισε» η κεντρική αγορά του Πειραιά, στην εορταστική εκδήλωση που διοργάνωσε ο δήμος για την Τσικνοπέμπτη. Πλήθος κόσμου, Πειραιώτες και όχι μόνο, διασκέδασαν με λαϊκά και ρεμπέτικα τραγούδια από το πειραϊκό φωνητικό σύνολο «Libro Choro», με χορούς από την Αδελφότητα Κρητών Πειραιά «Η Ομόνοια» και με μια κεφάτη αποκριάτικη παρέλαση από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα του δήμου. Επίσης, μικροί και μεγάλοι έγιναν «ένα» με το παραδοσιακό γαϊτανάκι. O δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης, σε δήλωσή του, τόνισε ότι ο Δήμος Πειραιά γιορτάζει το έθιμο της Τσικνοπέμπτης στην κεντρική αγορά της πόλης με μουσική, χορό, φαγητό, λέγοντας πως είναι ιδιαίτερα χαρούμενος από την ανταπόκριση των δημοτών σε αυτό το κάλεσμα.

***

Πού το «τσίκνισε» ο Γιώργος Ζαββός

Στην Αθηναϊκή Λέσχη το «τσίκνισε» χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαββός. Και όπως μαθαίνω είχε εκλεκτή παρέα. Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συνδέσμου Μελών Χρηματιστηρίου Αθηνών (ΣΜΕΧΑ). Πράκτοράς μου με ενημέρωσε πως το γεύμα εργασίας της Τσικνοπέμπτης έγινε σε privé αίθουσα και δεν συμπεριελάμβανε καθόλου κρέας, αλλά μόνον ψάρι. Οι χρηματιστές έμειναν ευχαριστημένοι από τις θέσεις του κ. Ζαββού και ειδικά από το βάρος που δίνει στην αυξημένη διαφάνεια και στο rebranding του Xρηματιστηρίου. Ο κ. Ζαββός υποδέχθηκε τις προτάσεις των χρηματιστών για φορολογικά κίνητρα στις εισηγμένες εταιρείες και για θεσμικές διευκολύνσεις στους επενδυτές χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του, επικαλούμενος τον δημοσιονομικό χώρο. Αλλά δεν έκλεισε καμία πόρτα, λέγοντας πως η κυβέρνηση συζητεί όλες τις καλές ιδέες. Μπορεί λοιπόν το γεύμα της «Τσικνοπέμπτης» να ήταν «Σαρακοστιανό», ωστόσο ο κ. Ζαββός δεν κράτησε σε νηστεία τους χρηματιστές…