Διατηρεί τη σκληρή στάση της για το προσφυγικό η κυβέρνηση, η οποία δεν κάνει πίσω στο θέμα της επίταξης χώρων και τη δημιουργία των κλειστών δομών στα νησιά, με τον διάλογο με τους νησιώτες, υπό αυτές τις συνθήκες, να παραμένει μετέωρος.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα για τα σχέδια της κυβέρνησης, ανακοινώνοντας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ότι από τη Δευτέρα θα είναι έτοιμη να προχωρήσει στα απαραίτητα έργα, όσον αφορά τις κλειστές δομές στα νησιά.

Όπως ανέφερε ο κ. Πέτσας το μόνο που εκκρεμεί, είναι η τοπική αυτοδιοίκηση να υποδείξει άλλους χώρους για τις κλειστές δομές που να πληρούν τις προϋποθέσεις, πράγμα το οποίο είχε ζητήσει ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Νότης Μηταράκης, δίνοντας μια βδομάδα διορία.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή»

Σε ερώτηση για το μεταναστευτικό και το πώς θα προχωρήσει η κυβέρνηση αν η τοπική αυτοδιοίκηση σκληρύνει τη στάση της ο κ. Πέτσας τόνισε ότι «η δήλωση του κ. Μουτζούρη δείχνει ότι δεν σκληραίνει τη στάση της» και επανέλαβε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να προχωρήσει στο σχεδιασμό.

«Δεν υπάρχει άλλη επιλογή. Το μόνο που είχε μείνει ανοιχτό ήταν το αν η τοπική αυτοδιοίκηση θα υποδείξει κάποιους άλλους χώρους».

Διευκρίνισε πως «εξαντλήθηκε και τράβηξε και παραπάνω ο διάλογος με τις τοπικές κοινωνίες. Δεν κατέστη δυνατή η συμφωνία γι αυτό προχωρήσαμε στην πράξη νομοθετικού περιεχομένου» αλλά και πως οι αποφάσεις έχουν ληφθεί προς όφελος των τοπικών κοινωνιών.

Καμία πρόταση από τις τοπικές αρχές μέχρι τώρα

Από πλευράς του το υπουργείο δηλώνει ανοιχτό στο διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες των νησιών.

Ωστόσο, όπως τονίζουν και κυβερνητικές πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου, μέχρι σήμερα δεν έχουν υποβληθεί από τις τοπικές αρχές προτάσεις για νέους χώρους ή για τον καθορισμό συνάντησης με τον υπουργό.

«Είμαστε ανοιχτοί στο διάλογο με τις τοπικές κοινωνίες και περιμένουμε τις προτάσεις τους», δηλώνουν οι ίδιες πηγές και διευκρινίζουν ότι υπάρχουν δίαυλοι επικοινωνίας του υπουργείου με την τοπική αυτοδιοίκηση των νησιών πρώτης γραμμής.

Ωστόσο, μέχρι τώρα «δεν έχουν γίνει προτάσεις», την ώρα που «τα περιθώρια στενεύουν», προσθέτουν.

Σε διάλογο από μηδενική βάση επιμένει ο Μουτζούρης

Ανοιχτός σε διάλογο, αλλά από μηδενική βάση εμφανίστηκε ο Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου, Κώστας Μουτζούρης, ο οποίος βρέθηκε στις Βρυξέλλες όπου παρέδωσε τα αποτελέσματα της έρευνας που διεξήγαγε η Κapa Research για λογαριασμό της Περιφέρειας και αφορά τη γνώμη των πολιτών αναφορικά με τις επιπτώσεις του προσφυγικού στους κατοίκους των νησιών.

«Με τον κ. Μηταράκη μπορεί να τα πηγαίνουμε καλά κοινωνικώς, αλλά εξακολουθεί την κυβερνητική πολιτική, η οποία με βρίσκει κάθετα αντίθετο, ασχέτως ιδεολογικής συνάφειας και συνέχειας. Εγώ έχω εκλεγεί από τον λαό του Βορείου Αιγαίου με πολλές χιλιάδες ψήφων και οφείλω να τον εκπροσωπήσω επάξια, ειδικά σε ό,τι αφορά την υπεράσπιση και προάσπιση των συμφερόντων των νησιών μας θα είμαι αμείλικτος», τόνισε μιλώντας στο «Νησί».

Σε σχέση με το «διάλειμμα» της επίταξης και τη διορία που έδωσε ο υπουργός Μετανάστευσης, ο κ. Μουτζούρης σχολίασε ότι υπήρξε ενδοκυβερνητική σύγκρουση και άλλαξε η στάση του κ. Μηταράκη. «Δεν είναι δυνατόν εμείς να προτείνουμε θέσεις για δομές. Εμείς θα υποβάλλουμε ασφαλιστικά μέτρα κατά της επίταξης».

Σε σχέση με τη συνάντηση με τον υπουργό, ανέφερε ότι το τηλέφωνό του είναι ανοιχτό αν γίνει διάλογος σε μηδενική βάση και όχι για υπόδειξη θέσεων.

Την Πέμπτη το μεσημέρι ο Περιφερειάρχης θα βρεθεί με τους επικεφαλής των περιφερειακών παρατάξεων για να τους ενημερώσει.

Εμμένει στο ψήφισμα της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου για καμία νέα δομή και άμεση αποσυμφόρηση.

Συστάσεις Σχοινά για «υπευθυνότητα και σύνεση»

Από πλευράς Ευρωπαϊκής Επιτροπής ο αρμόδιος για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ζήτησε «υπευθυνότητα και σύνεση στη διαχείριση του προσφυγικού-μεταναστευτικού».

«Κραυγές και διαστρεβλώσεις δεν εξυπηρετούν», πρόσθεσε, ενώ αναφερόμενος στους Έλληνες περιφερειάρχες, με τους οποίους είχε ενημερωτική συνάντηση, έγραψε ότι «ειδικά οι τοπικοί άρχοντες έχουν αυξημένη ευθύνη απέναντι στους πολίτες».

Σε άλλο tweet, με αφορμή την εν λόγω συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο κ. Σχοινάς σημείωσε ότι «με τους Έλληνες περιφερειάρχες είχαμε αναλυτική συζήτηση για τη Μετανάστευση και το Άσυλο, τη δίκαιη μετάβαση στη Πράσινη Ευρώπη και τις προκλήσεις της ψηφιοποίησης». «Οι Περιφέρειες είναι ζωντανά αναπτυξιακά κύτταρα της χώρας και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι δίπλα τους», κατέληξε.

Κουμουτσάκος: Περισσότερη αλληλεγγύη από την ΕΕ

«Είμαστε ευγνώμονες προς την Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πόρους που μας στέλνει για την κατασκευή των κέντρων, αλλά δεν είναι μόνον αυτό που επιθυμούμε. Θέλουμε περισσότερη αλληλεγγύη επί τόπου» δηλώνει στη γαλλική εφημερίδα «Le Figaro» ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Όπως σημειώνει, «πρέπει αυτό το βάρος που πλήττει τις χώρες της πρώτης γραμμής να κατανέμεται με ισότιμο τρόπο σε όλα τα μέλη της Ένωσης. Ελπίζω το αίτημα αυτό να εισακουσθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σύντομα».

Για τα νέα ελεγχόμενα κέντρα στα νησιά, ο κ. Κουμουτσάκος υπογραμμίζει πως «δε θα κατασκευάσουμε φυλακές» κι εξηγεί πως πρόκειται για κλειστά κέντρα όπου θα γίνεται ο διαχωρισμός ανάμεσα στους αιτούντες άσυλο και σε εκείνους που πρέπει να κατευθυνθούν εκτός Ελλάδας.

Σε ερώτηση για πιθανές νέες μεταναστευτικές-προσφυγικές ροές λόγω καλών καιρικών συνθηκών, απαντά πως «προετοιμαζόμαστε», αφού οι μέρες με καλές καιρικές συνθήκες ευνοούν πάντα την αύξησή τους.

Για το πλωτό φράγμα, τέλος, επισημαίνει πως είναι ένα πιλοτικό πρόγραμμα, «που θα δοκιμάσουμε κοντά στην Αθήνα, για να αξιολογήσουμε εάν θα μας βοηθήσει να περιορίσουμε τις μεταναστευτικές ροές».