Για την εξάπλωση του κοροναϊού και για το κατά πόσο πρέπει να ανησυχούμε, μίλησε στην εκπομπή MEGA Mag o πρύτανης του ΕΚΠΑ και καθηγητής παθολογίας, Αθανάσιος Δημόπουλος.

Σύμφωνα με τα λεγόμενά του σε ένα βαθμό είναι λογική η αντίδραση αφού έχει προκύψει μια επιδημία που αφορά μια μεγάλη περιοχή της Κίνας, στην οποία έχουμε 50 εκατομμύρια αποκλεισμένους κατοίκους.

Ωστόσο, υπογράμμισε πως υπάρχει πάρα πολύ μεγάλος αριθμός θυμάτων. «Με το να είναι αποκλεισμένη η περιοχή μειώνεται ο κίνδυνος να μολυνθούν άτομα εκτός περιοχής. Ωστόσο αυξάνεται η πιθανότητα να μολυνθούν περισσότερα άτομα εντός περιοχής» τόνισε.

Σε αυτό το πλαίσιο κατέστησε σαφές πως «τα κρούσματα εκτός Ασίας είναι πάρα πολύ λίγα».

«Υπάρχουν αυτοί που θέλουν να κάνουν σενάρια συνομωσίας» είπε, καταλήγοντας πως «ο ιός πρέπει μέσα στους επόμενους 2-3 μήνες να καταλαγιάσει, ακόμα και μέσα στην Κίνα».

Αυξάνεται συνεχώς ο αριθμός των θυμάτων

Ο απολογισμός των θυμάτων της επιδημίας πνευμονίας που έχει προκαλέσει ο COVID-19 στην ηπειρωτική Κίνα ανήλθε σε 1.770 ως τα μεσάνυχτα της Κυριακής, αυξημένος κατά 105 από την προηγουμένη, ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Υγείας σήμερα Δευτέρα.

Οι εκατό από τους νέους θανάτους καταγράφηκαν στη Χουμπέι, την επαρχία της κεντρικής Κίνας η πρωτεύουσα της οποίας, η πόλη Ουχάν, είναι η εστία της μόλυνσης.

Σε όλη την επικράτεια της ηπειρωτικής Κίνας — πλην των αυτόνομων περιοχών του Χονγκ Κονγκ και του Μακάο — καταγράφηκαν 2.048 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα χθες. Το σύνολο των κρουσμάτων έχει πλέον φθάσει τα 70.548.