Προσκύνημα στα μετόχια της Ιεράς Μονής του Σινά, τα μικρότερα δηλαδή μοναστήρια που βρίσκονται στη Ραϊθώ και την Φαράν, πραγματοποίησε ο υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό κ. Κώστας Βλάσης, κατά την επίσκεψή του στην Αίγυπτο.

Ένα προσκύνημα που σηματοδοτήθηκε από τις ήχους των καμπάνων που προϋπάντησαν τον έλληνα αξιωματούχο στις ακριτικές αυτές «Θερμοπύλες» στην Χώρα του Νείλου.

Ο κ. Βλάσης έφτασε στην πόλη της Τορ του Νοτίου Σινά, σε απόσταση 100 χιλιομέτρων από το κοσμοπολίτικο θέρετρο του Σαρμ Ελ Σέιχ, εκεί όπου παλιά βρισκόταν η Ραϊθώ, και τώρα βρίσκεται κτισμένη μία μικρή πόλη, που έχει συνδέσει την ιστορία της με το ελληνορθόδοξο μοναστήρι του Αγίου Γεωργίου, συνοδευόμενος από τον Έλληνα Πρέσβη στην Αίγυπτο κ. Νίκο Γαριλίδη και τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Κάιρο κ. Γιώργο Δασκαλόπουλο, για να διαβεί την πύλη της μονής αυτής που πρωτοκτίστηκε το 1878.

Τον περίμεναν εκεί οι Σιναΐτες μοναχοί π. Μιχαήλ και π. Αρσένιος καθώς και ο γενικός γραμματέας του Ιδρύματος Αμπέτ κ. Νικόλας Βαδής, και οι λιγοστοί ελληνορθόδοξοι χριστιανοί, με τον υφυπουργό να τους χαιρετά όλους στην είσοδο της εκκλησίας όπου δεσπόζει πάντοτε η ελληνική και η αιγυπτιακή σημαία.

«Η ευλογημένη εδώ παρουσία σας μας βοηθάει σημαντικά και ενισχύει και το αραβόφωνο ποίμνιο αλλά δείχνει και το ενδιαφέρον της μητέρας πατρίδος», είπε καλωσορίζοντας τον υφυπουργό κ. Βλάση, ο π. Αρσένιος Σιναΐτης.

«Το θεωρώ υποχρέωσή μου να έρθω και να επισκεφτώ αυτό το στολίδι της Ορθοδοξίας που αγκαλιάζει την πίστη μας», απάντησε ο κ. Βλάσης. «Η Ελληνική Πολιτεία είναι δίπλα σας και ό,τι κάνει, το κάνει με πίστη και αγάπη προς τον Χριστό», επεσήμανε ο υφυπουργός Εξωτερικών.

Αμέσως μετά, ακολούθησε η επίσκεψη σε μία άλλη μεγάλη φυσική αλλά και πνευματική όαση, μία ώρα απόσταση στη μέση της σιναϊτικής ερήμου, το γυναικείο ησυχαστήριο του Μωϋσέως. Στη Φαράν. Έναν τόπο που απέχει μία περίπου ώρα ακόμη ανεβαίνοντας προς το θεοβάδιστο μοναστήρι του Σινά.

«Από εδώ, πέρασε ο λαός του Ισραήλ με τον Μωϋσή και εδώ ανακαλύφθηκαν πέντε πρωτοχριστιανικές εκκλησίες», τόνισε ο Σιναΐτης π. Μιχαήλ, ως εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραϊθούς κ. Δαμιανού, υποδεχόμενος εκεί τον υφυπουργό Εξωτερικών, από κοινού με την αδελφή Θεοδοσία, μία από τις τρεις γερόντισσες που κρατάνε άσβεστο το καντήλι στις πέντε εκκλησίες που πλέον διαθέτει το ησυχαστήριο.

«Νιώθω ότι βρίσκομαι σε ένα ελληνικό μοναστήρι, έναν ευλογημένο τόπο, που τον διατηρείτε σε υπέροχη κατάσταση. Η πατρίδα είναι δίπλα σας», τόνισε ο κ. Βλάσης.

Και κατέληξε: «Εδώ κτυπάει η καρδιά της Ορθοδοξίας. Σε κάποια τέτοια μέρη όπου νομίζεις ότι δεν υπάρχουν χριστιανοί, υπάρχουν γερόντισσες που κρατούν ψηλά τον Σταυρό και δείχνουν ότι ο χριστιανισμός είναι παντού», κατέληξε ο υφυπουργός Εξωτερικών, ευχαριστώντας τους μοναχούς και τις μοναχές του Σινά για την τεράστια προσφορά τους προς την Ορθοδοξία.

Τελευταίος σταθμός του υφυπουργού Εξωτερικών στο Σινά ήταν η Ιερά Μονή της Αγίας Αικατερίνης, που συμπληρώνει μέχρι σήμερα μία ιστορία 16 περίπου αιώνων.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ