Ερχονται οι Εμίρηδες – Κυβερνητικές αλλαγές… και επενδύσεις ετοιμάζει ο Μητσοτάκης

Ανασύνταξη δυνάμεων με «χειρουργικό» ανασχηματισμό – Προσδοκίες για επιτάχυνση των επενδύσεων

Η κυβέρνηση έχει στο εσωτερικό της πολλές ταχύτητες και αυτό αποτελεί σημείο προβληματισμού για το Μέγαρο Μαξίμου

Διορθωτικές κινήσεις στο κυβερνητικό επιτελείο εισηγούνται στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη οι συνεργάτες του ώστε, χωρίς να διαταραχθεί ο βασικός κορμός της κυβέρνησης, να απομακρυνθούν πρόσωπα που δεν ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις και να ενισχυθούν τομείς με κρίσιμη συνεισφορά στις μεταρρυθμίσεις και στην κοινωνική ατζέντα. Αστοχίες, ασυνεννοησίες και κρίσεις όπως αυτές του ποδοσφαίρου, που διευθετήθηκε με έναν τρόπο, και του Προσφυγικού, η οποία δυσκολεύει σε πολλά επίπεδα την κυβέρνηση, δημιουργούν το κατάλληλο έδαφος για αυτή τη συζήτηση.

Ενώ ατύπως είχε τεθεί ως όριο για την αξιολόγηση των προσώπων που στελεχώνουν τα υπουργεία ο Ιούνιος, τώρα ορισμένοι μιλούν για αλλαγές τον Μάρτιο. Από την πλευρά του Πρωθυπουργού δεν υπάρχουν ασφαλείς ενδείξεις για το πώς θέλει να προχωρήσει, όμως μετά την απόφασή του να μην ανανεώσει τη θητεία του Προκόπη Παυλόπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας, πολλοί μιλούν για χειραφέτηση του κ. Μητσοτάκη από το παλαιό πολιτικό προσωπικό της ΝΔ αλλά και από τα βαρίδια του κομματικού μηχανισμού.

[…] Η οικονομία και οι επενδύσεις εξακολουθούν να αποτελούν τη βασική προτεραιότητα της κυβέρνησης. Στην οικονομία φαίνεται ότι η χώρα αλλάζει σελίδα. Για πρώτη φορά το κόστος δανεισμού έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς η Ελλάδα δανείζεται πια για 10 χρόνια κάτω από το 1%. Παράλληλα, στον τομέα των επενδύσεων υπάρχει μεγάλη κινητικότητα καθώς έχουν υπογραφεί ή αναμένεται να υπογραφούν το προσεχές διάστημα συμφωνίες συνολικής αξίας άνω των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στη Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (3-5 Φεβρουαρίου) αναμένεται να έρθει την ερχόμενη εβδομάδα (18-19 Φεβρουαρίου) στην Αθήνα 26μελές κυβερνητικό κλιμάκιο από το Αμπου Ντάμπι με επικεφαλής τον Dr Sultan Al Jaber, υπουργό Επικρατείας, διευθύνοντα σύμβουλο της Εθνικής Εταιρείας Πετρελαίου και άλλων αναπτυξιακών εταιρειών των Εμιράτων. Η ατζέντα των συζητήσεων θα περιλαμβάνει επενδύσεις σε τομείς όπως το εμπόριο, το real estate, η ενέργεια και ειδικά οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η άμυνα, ο ψηφιακός μετασχηματισμός, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, τα αγροδιατροφικά προϊόντα κ.ά.

Το Βήμα της Κυριακής αναλύει…

Η ιδιόμορφη διελκυστίνδα στο γαλάζιο στρατόπεδο

Ποιοι είναι οι αδύναμοι κρίκοι

Η παρασκηνιακή συζήτηση για τη θητεία Στουρνάρα

Ποια υπουργεία τα πηγαίνουν καλύτερα και ποια όχι

Ποιοι βάζουν δύσκολα στο Μαξίμου

Οι προσδοκίες για επιτάχυνση των επενδύσεων

Η πρωτοβουλία των τριών θαλασσών

Οι νέες μονάδες ΑΠΕ και το φυσικό αέριο

Το πρότζεκτ της Volkswagen, το Ελληνικό και η Amazon

Διαβάστε περισσότερα στο ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλλη στο «Βήμα της Κυριακής»

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk