Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή κατά την δευτερολογία των πολιτικών αρχηγών στην συζήτηση για τα εργασιακά.

Ειδικότερα, στην δευτερολόγια του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατηγόρησε τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ότι κάνει αντιπολίτευση με τα μαγκάλια, όπως στο παρελθόν. «Δεν είστε κ. Τσίπρα στο εδώ και τώρα αλλά στο εκεί και τότε. Εχετε μείνει στο 2014» είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Σφοδρή ήταν η απάντηση του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος ανέβασε κατακόρυφα τους τόνους. «Πόσο πολύ τον έχετε αγαπήσει τον κ. Βαρουφάκη; Εσείς δεν λέγατε ότι κατέστρεψε τη χώρα με 150 δισ; Σας είναι εξαιρετικά σημαντικός», είπε μεταξύ άλλων» σημείωσε ενώ παράλληλα ζήτησε από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να ανακαλέσει την κατηγορία ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αντάλλαξε τη μη μείωση των συντάξεων με το Μακεδονικό, λέγοντας ότι «είστε ο μεγαλύτερος απατεώνας».

Μητσοτάκης: Γιατί φεύγετε κ.Τσίπρα όταν μιλάει ο κ.Βαρουφάκης

Ο πρωθυπουργός επέκρινε μάλιστα τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για ασυνέπεια και όψιμο ενδιαφέρον για τον κατώτατο μισθό.

Ο κ. Μητσοτάκης θύμισε τις προγραμματικές δηλώσεις του κ. Τσίπρα το Φεβρουάριο του 2015 σύμφωνα με τις οποίες ο κατώτατος μισθός θα αυξανόταν ώστε σταδιακά ως το 2016 να φτάσει τα 751 ευρώ.

«Καλό είναι να συγκρίνουμε τι έχουμε πει προεκλογικά με αυτά που είπαμε μετεκλογικά. Ενοχλείστε που αυτή η κυβέρνηση υλοποιεί τις δεσμεύσεις της. Σας είναι ξένο. Κάντε υπομονή άλλα 3,5 χρόνια και θα το συνηθίσετε» είπε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον κ. Τσίπρα.

Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης επικαλέστηκε την ομιλία Βαρουφάκη που προηγήθηκε της δευτερολογίας του και τόνισε ότι ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε πως η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν της λογικής «να δώσουμε τα πλεονάσματα για να πάρουμε τα εργασιακά»

«Γιατί δεν είστε στην αίθουσα κ. Τσίπρα όταν μιλάει ο Βαρουφάκης; Έτσι εξηγείται γιατί δεν θέλατε την επαναδιαπραγμάτευση των υψηλών πλεονασμάτων.

Θα πρέπει να σας έχουμε στην αίθουσα και τους δύο μαζί για να μάθουμε τι έγινε εκείνο το αμαρτωλό εξάμηνο» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

Μάλιστα ενόψει της αυριανής συνεδρίασης της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ που θα συζητηθεί το κείμενο του απολογισμού της διακυβέρνησης του κ. Τσίπρα, ο πρωθυπουργός με ειρωνική διάθεση πρότεινε να γίνει κατά τη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ «εξέταση κατ’ αντιπαράσταση του κ. Τσίπρα με τον κ. Βαρουφάκη για να μάθουμε τι έγινε στο πρώτο εξάμηνο».

Επιστροφή στο 2014

Κατά τη δευτερολογία του ο κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε με ιδιαίτερη σφοδρότητα στο ΣΥΡΙΖΑ και τη στάση του ως αξιωματικής αντιπολίτευσης υποστηρίζοντας πως «βρίσκεται στο 2014» και «επιστρέφει στην αντιπολίτευση που έκανε με τα μαγκάλια».

«Οι πολίτες σας έχουν χρεώσει τις συνέπειες της πολιτικής σας και σας έστειλαν στην αντιπολίτευση» είπε ο πρωθυπουργός σημειώνοντας ότι «βρίσκεστε σε αναζήτηση ταυτότητας και υιοθετείτε ένα λόγο τόσο ξεπερασμένο από τα γεγονότα. Αναρωτιέμαι αν μπορείτε να υπάρξετε χωρίς κρίση. Αν μπορείτε να υπάρχετε σε μια Ελλάδα που επιστρέφει στην κανονικότητα. Έφυγε η κρίση της χώρας και μείνατε με τη δική σας κρίση που προσπαθείτε να εξάγετε. Με το ζόρι κερδίζετε κάποια χειροκροτήματα. Μπορεί να κάνετε καλό στην κυβέρνησή μας, αλλά δεν κάνετε καλό στη χώρα. Οι πολίτες περιμένουν κάτι παραπάνω από εσάς ως αξιωματική αντιπολίτευση» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος προς τα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός απαντώντας στα όσα ειπώθηκαν κατά τις πρωτολογίες των πολιτικών αρχηγών επέκρινε τον κ. Τσίπρα για κόστος δεκάδων δισεκατομμυρίων ζημιών στις τράπεζες με την επιβολή των capital controls.

Σε ότι αφορά την επεκτασιμότητα των κλαδικών συμβάσεων, τόνισε ότι η νομοθεσία προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία που πρέπει να τηρηθεί προκειμένου «να μην έχουμε το προηγούμενο όπου βρίσκονται στο ΣτΕ κλαδικές συμβάσεις να κινδυνεύουν να κριθούν άκυρες επειδή δεν τηρήθηκε η διαδικασία».

Σε ότι αφορά τους ελέγχους του ΣΕΠΕ ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι έχουν αυξηθεί το 2019 σε σχέση με το 2018.

Παράλληλα ο πρωθυπουργός υπεραμύνθηκε την κατάργησης της αιτιολόγησης της απόλυσης του εργαζόμενου προκειμένου να μην υπάρχει όπως είπε ηλεκτρονικό φακέλωμα.

Επιτέθηκε στο ΣΥΡΙΖΑ επίσης, ο κ. Μητσοτάκης κατηγορώντας τον κ. Τσίπρα ότι επί της δική του διακυβέρνησης δεν απορροφούνταν στο σύνολό τους τα κονδύλια για τα προγράμματα του ΟΑΕΔ.

Τέλος ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στην θέση του κατά της ανανέωσης των συμβάσεων για προγράμματα κατάρτισης και επαγγελματικής εμπειρίας με αφορμή την περίπτωση των 5,5 χιλιάδων επιστημόνων στο ελληνικό δημόσιο.

«Προτιμάτε 11 χιλιάδες εργαζόμενους με ένα χρόνο εμπειρία ή 5,5 χιλιάδες με δύο χρόνια; Προτιμώ το πρώτο αφού πρόκειται για προγράμματα κατάρτισης. Σταματήστε να κοροϊδεύετε τους εργαζόμενους» είπε ο κ. Μητσοτάκης προς τον πρώην πρωθυπουργό.

Σφοδρά πυρά Τσίπρα σε Μητσοτάκη: Ειστε απατεώνας

Σε έντονο ύφος απάντησε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας. «Έχετε ξεχάσει το είδος της αντιπολίτευσης που κάνατε επί 3,5 χρόνια», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας απαντώντας στην δευτερολογία του στον πρωθυπουργό.

«Είσαστε κορυφαίος υπουργός της κυβέρνησης Σαμαρά όταν ο κ. Βρούτσης διέλυσε όλο το πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων. Φέρατε τη χώρα σε μία πρωτοφανή ύφεση και το ΑΕΠ έχασε 25%. Εμείς βγάλαμε τη χώρα από τα μνημόνια, κάναμε κάτι που εσείς ούτε στο όνειρό σας δεν είχατε δει. Δεν έχετε τσίπα και ντροπή να διαψεύσετε ότι αντάλλαξα το Μακεδονικό με τις συντάξεις. Τότε ήταν μία προδοτική συμφωνία που τώρα όμως τηρείται και τιμάται. Εσείς είσαστε ο μεγαλύτερος πολιτικός απάτεώνας. Μας μιλάτε για πλεονάσματα όταν είχατε υπογράψει πλεονάσματα 4,5% και 4%. Αναρωτιέμαι ποιο άλλο κόμμα είχε την παρρησία και το θάρρος να πει ότι κάναμε κάτι λάθος, και τη χρεωκοπία την κάνατε σωστά, και τη μείωση του ΑΕΠ τα κάνατε σωστά, και τα θαλασσοδάνεια τα κάνατε σωστά, όλα τα κάνατε σωστά, συγχαρητήρια».

Με σκωπτικό σχόλιο απάντησε και στις αναφορές του πρωθυπουργού για τον Γιάνη Βαρουφάκη. «Πόσο έχει αγαπήσει ο πρωθυπουργός τον Γιάνη Βαρουφάκη, φαίνεται ότι σας είναι εξαιρετικά σημαντικός.

Βαρουφάκης κατά ΣΥΡΙΖΑ: Να ζητήσει συγγνώμη από τις κυβερνήσεις Σαμαρά και Παπανδρέου

Έντονη κριτική στην κυβέρνηση, αλλά και στην αξιωματική αντιπολίτευση για τις θέσεις τους γύρω από τα εργασιακά ζητήματα, αλλά και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων, άσκησε από το βήμα της Βουλής ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι εντυπωσιάζεται όχι τόσο από την αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, αλλά από τη μεταξύ τους συμφωνία, όπως είπε χαρακτηριστικά, ότι η κανονικότητα επέστρεψε. Αντίθετα, είπε ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25, αυτό που συμβαίνει είναι ότι οι εργαζόμενοι κουνάνε το κεφάλι τους με αυτά που ακούνε. Γιατί στην πραγματικότητα, είπε ο κ Βαρουφάκης, αυτό που ζούμε είναι το τέλος της κανονικότητας.

Στην συνέχεια, επικαλέστηκε ένα στοιχείο, το οποίο όπως είπε δεν το έχει δει σε καμία άλλη χώρα του κόσμου. Ότι δηλαδή, επί ημερών του ΣΥΡΙΖΑ ενώ ανέβηκε ο κατώτατος μισθός και καταργήθηκε ο υποκατώτατος, θα έπρεπε να ανέβει και ο μέσος μισθός. Αλλά αυτό, πρόσθεσε δεν συνέβη, αντίθετα ο μέσος μισθός μειώθηκε.

Η Ελλάδα είπε ο κ. Βαρουφάκης, είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, όπου σε μια περίοδο που το ΑΕΠ αυξάνεται, αυξάνεται ο κατώτατος μισθός αλλά είχαμε μείωση του μέσου μισθού. Δεν υπάρχει καμία κανονικότητα, είπε ο κ. Βαρουφάκης. Εξηγώντας περαιτέρω τη θέση του, ο γραμματέας του ΜέΡΑ 25 είπε ότι η μικρή αύξηση των εισοδημάτων οφείλεται σε προσόδους δηλαδή, π.χ. τα κέρδη των σούπερ μάρκετ που εκμεταλλεύονται τους παραγωγούς δεν διαχέονται στην κοινωνία, ούτε οι υπεραξίες των ακινήτων επενδύονται. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου ρευστοποιείται η εργασία, είπε ο κ. Βαρουφάκης, καθώς σε πολλές επιχειρήσεις απολύονται εργαζόμενοι και προσλαμβάνονται άλλοι, ενοικιαζόμενοι, ζητώντας την κατάργηση της σχετικής νομοθεσίας.

Ο επικεφαλής του ΜέΡΑ 25 άφησε σαφώς να εννοηθεί ότι η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ στα θέματα αυτά δεν διέφερε ουσιαστικά από την πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, ενώ πρόσθεσε, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε δεχθεί και την φιλοσοφία του σημερινού σχεδίου «Ηρακλής» για την πρώτη κατοικία. Ο κ. Βαρουφάκης είπε ότι το μνημόνιο που ψήφισε και εφάρμοσε ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέφερε από τα προηγούμενα και ζήτησε από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να ζητήσει συγνώμη από τις κυβερνήσεις Σαμαρά και Γεωργίου Παπανδρέου.

«Το ΜέΡΑ 25», είπε ο κ. Βαρουφάκης, «είναι διατεθειμένο να αγωνιστεί για πραγματικές λύσεις και πρότεινα στα κόμματα να καθίσουν γύρω από ένα τραπέζι να συζητήσουν και τα εργασιακά και το πρόβλημα των κόκκινων δανείων», πρόταση που ήδη έχει ανακοινώσει με επιστολή του προς τα κόμματα.